Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Winterveldbonen vereisen hogere opbrengsten en betere afzetkansen

Bij een oogst van 8,5 ton winterveldbonen per hectare wordt deze teelt pas echt interessant voor melkveehouders. Hiervoor zijn verdergaande veredeling, teeltoptimalisatie en uitbreiding van de afzet noodzakelijk.

Circa 30 boeren, voornamelijk melkveehouders, namen donderdag 1 juli een kijkje in Nieuwehorne (Fr.) op een demoperceel met winterveldbonen van het ras Tundra. Limagrain, Agrifirm en loonbedrijven Thijssen en De Samenwerking waren hiervoor de initiatiefnemers. Het perceel van 2,3 hectare winterveldbonen is van melkveehouder Michiel Kroes in Katlijk. Hij teelt de winterveldbonen om meer eiwit van eigen land te halen. De verwachte opbrengst is 6,5 ton bonen per hectare. “Veehouders telen veldbonen als krachtvoervervanger. Veldbonenmeel bevat veel eiwit en veel zetmeel. De gemiddelde voederwaarde is 1.125 VEM, RE 29,5%, DVE 100 en OEB 115 met 400 gram zetmeel”, zegt Fred Lugthart, ruwvoerspecialist van Limagrain. Hij geeft aan dat er in Nederland circa 700 hectare veldbonen staat, waarvan twee derde winterveldbonen. Volgens Evert Bosma, specialist ruwvoermanagement van Agrifirm, levert verhitten van veldbonen een nog hogere voederwaarde op. “Want deze behandeling maakt het eiwit meer bestendig.”

Lees verder onder de tweet.

Winterveldbonen meest kansrijk

In vergelijking met sojabonen, erwten en lupinen zijn winterveldbonen het meest kansrijke eiwitgewas, omdat de opbrengst van winterveldbonen hoger ligt dan van zomerveldbonen en andere eiwitrijke gewassen. Limagrain houdt gemiddeld een bonenopbrengst van 5,5 tot 6 ton per hectare aan met uitschieters naar 8,5 ton, maar dat laatste is in de praktijk nog een uitzondering. “Voor optimale resultaten is verdere veredeling op opbrengst en eiwit nodig. Ook teelttechnisch valt er nog veel te verbeteren”, stelt Lugthart.

De teelt van veldbonen is voor melkveehouders niet eenvoudig. Het vraagt een akkerbouwmatige aanpak met een goede onkruidbestrijding, zeker bij opkomst, en beheersing van ziekten en plagen, zoals bladrandkevers, luizen en chocoladevlekkenziekte.

Lees verder onder de foto.

Op 18 juli lieten 30 geïnteresseerde boeren, grotendeels melkveehouders, zich informeren over de teelt van winterveldbonen. Dat gebeurde op een perceel winterveldbonen in Nieuwehorne (Fr.) van maatschap Kroes in Katlijk. - Foto: Mark Pasveer
Op 18 juli lieten 30 geïnteresseerde boeren, grotendeels melkveehouders, zich informeren over de teelt van winterveldbonen. Dat gebeurde op een perceel winterveldbonen in Nieuwehorne (Fr.) van maatschap Kroes in Katlijk. - Foto: Mark Pasveer

Afzet bonen in foodindustrie

In Engeland staat 20.000 hectare winterveldbonen en er is al veel langer ervaring met deze teelt. “In het Verenigd Koninkrijk zie je al veel meer afzet van veldbonenmeel voor toepassingen in de foodsector”, vertelt Lugthart. Ook in Nederland groeit de markt voor vleesalternatieven jaarlijks met 14%. “De vraag naar plantaardig eiwit voor verwerking in vegetarische producten stijgt. Op termijn biedt dat meer financieel perspectief voor de veldbonenteelt door akkerbouwers.”

Opbrengst € 30 per 100 kilo

Op dit moment levert 100 kilo veldbonen € 30 op. Bij een bonenopbrengst van 6 ton is dat een opbrengst van € 1.800 per hectare. De teeltkosten variëren van € 870 tot € 1.150 per hectare, bij respectievelijk eigen mechanisatie en loonwerk. Het saldo is dan nog te laag, maar gaat naar verwachting wel omhoog door toenemende bonenopbrengsten per hectare en hogere opbrengstprijzen voor bonenmeel.

Lees ook: Onderzoekers: veldboon heeft meeste perspectief

Laatste reacties

 • farmerbn

  Hier in West Frankrijk telen boeren steeds vaker zomer bonen ipv winter bonen. Winter bonen geven lagere opbrengsten en hebben veel meer last van ziektes. Zelf telen we winter bonen en dat is waarschijnlijk het laatste jaar. Door late vorst hebben we minder peulen door verlies van de bloemen.

 • Mtswie

  Als je gras voldoende hebt dan kan het telen van eigen krachtvoer snel uit.
  Gras oogsten om over twee jaar op te voeren of te verkopen heeft ook een laag rendement.
  En als veldbonen als vlog eiwit gebruikt mag worden schiet het rendement ook omhoog.

 • koestal

  De opbrengsten van veldbonen vallen behoorlijk tegen ,ze praten hier over ,,verwachte'' opbrengsten.

 • jorn

  wie betaald die 30, cent? ,eerder 22 of zo

Of registreer je om te kunnen reageren.