Rundveehouderij

Achtergrond

‘Vlog-EU-vetten, maar dan wel de goede’

Palmolie is door zijn nutritionele kwaliteiten zeer geschikt om in rundveevoer toe te passen. Maar het gebruik ervan wordt door een aantal zuivelverwerkers beperkt, volgens business development manager Paul Fransen bij Volac Wilmar. “De vervanging is nog niet zo makkelijk.”
Paul Fransen, business development manager bij Volac Wilmar. - Foto: Ruud Ploeg
Paul Fransen, business development manager bij Volac Wilmar. - Foto: Ruud Ploeg

Wat is er gaande?

“Na de verlaging van Europese invoerheffingen op palmoliën kwam in Zwitserland en Oostenrijk de eis om af te zien van palmoliën. Geschermd werd met illegale boskap voor omzetting naar palmplantages en duurzaamheid, maar die eis was vooral ingegeven door de wens lokale koolzaadproducenten te ondersteunen. Daarnaast mondde de vraag naar duurzame producten langzaam uit in vraag naar gebruik van regionale producten waar mogelijk.”

Dus meer raap in het voer. Dat is toch geen probleem?

“Volac Wilmar, ’s werelds grootste in palmoliën, gebruikt alleen duurzame ‘goede’ palmoliën waarvoor geen boskap nodig was, veengebieden niet misbruikt werden en recht gedaan wordt aan werknemers en omgeving. Het is daarnaast zaak dat je duurzaamheid goed en volledig definieert. Voor de productie van een gelijke energie-inhoud heb je een drie keer zo groot areaal koolzaad nodig als voor palm. Daardoor zijn raapoliën duurder, bij de huidige prijzen praat je over 20 tot 25 cent per koe per dag. Maar die extra kosten zijn maar een kant van het probleem. Een groter probleem is de bestendigheid van de vetten en de opbouw van de vetzuren. Raapolie, en ook zonnebloemenolie, is in zichzelf weinig pensbestendig waardoor deze oliën en vetten snel de penswerking verstoren. De opbouw van de vetzuren, een zeer hoog gehalte aan onverzadige C18-vetzurenen een zeer laag gehalte aan C16:0 vetzuur, drijft meer richting vetaanzet dan melkproductie. Palmvetten zijn pensbestendiger en drijven juist richting melk.”

Ik verwacht dat over 10 jaar de voorlichters op de boer hier mee werken en veel gerichter op dit punt gaan adviseren

Een pleidooi om palmvet te gebruiken, is niet vreemd van ’s werelds grootste producent.

“We kunnen bestendige vetten leveren op basis van raap of zonnebloemen, zoals die nu op de markt zijn. Maar dat doen we niet, omdat we niet achter de manier staan waarop de huidige Vlog-EU-vetten in de melkkoe werken. De huidige Megalac en Mega-Fat 88 staan erg goed bekend, maar zijn van palmvetten. De 2 nieuwe producten die in augustus op de markt komen, zijn gemaakt van Europese vetten en zijn non-GMO, dus voldoen aan al die maatschappelijke eisen. Mega-Euro 16 heeft vrijwel dezelfde vetzuren-opbouw als de huidige Megalac en is daarmee bedoeld voor koeien in de eerste helft van de lactatie. Het hoge gehalte aan C16:0-vetzuren werkt richting hogere melkgift en hoger vetgehalte in de melk. Mega-Euro 18 heeft een hoger gehalte C18:0 en is meer bedoeld voor het behouden van de conditie.”

Er wordt steeds meer bekend over vetzuren en wat ze doen in de koe. Gaat dat niet een keer de basis van rantsoenoptimalisatie worden?

“Daar is het nu nog te vroeg voor. Bij nutritionisten krijgt verschil in vetzurenopbouw van het rantsoen langzaamaan steeds meer impact. Ook komen steeds betere gegevens beschikbaar van de ruwvoeders. Gras is bijvoorbeeld redelijk constant in vetzuuropbouw, maar bijproducten hebben grote variaties. Databases worden nu opgebouwd. Ik verwacht dat over 10 jaar de voorlichters op de boer hier mee werken en veel gerichter op dit punt gaan adviseren.”

De meeste palmoliën gaan toch in de humane voeding? Waarom is veevoer dan een item?

“Bij levensmiddelen kwam steeds meer druk te staan op het gebruik van palmolie. We zien dat die tendens omslaat, steeds meer producenten van levensmiddelen realiseren zich dat palmolie unieke eigenschappen heeft die lastig zijn in te vullen met andere soorten olie. Daarom zijn die nu op zoek naar palmolie die duurzaam is geproduceerd. Dus zeg maar een kentering van anti-palm in z’n algemeenheid naar pro-duurzame palm. Weliswaar wordt maar een klein deel van de palmolie gebruikt in rundveevoeders, maar het is wel een belangrijke toepassing.”

Of registreer je om te kunnen reageren.