Rundveehouderij

Achtergrond 21 reactieslaatste update:18 jul 2019

Uittocht RFC-leden maakt zo’n € 90 miljoen vrij

De uittocht van 230 leden bij FrieslandCampina, kostte de coöperatie veel geld. Naar schatting zo’n € 90 miljoen. Het mag echter worden aangenomen dat het geld, met aanvullende financiering, wel weer teruggaat naar de sector.

Dit bericht is 18 juli geüpdatet na reactie van FrieslandCampina. Zie: € 50 miljoen vrij van vertrekkers FrieslandCampina

Bijna € 90 miljoen aan nieuw geld en bijna een half miljard kilo melk stroomde er in de melkveehouderij door het vertrek van 230 melkveehouders bij FrieslandCampina. Dit geld kwam ten laste van de coöperatie, die ruim € 20 miljoen aan DMF-premie uitbetaalde en naar schatting ook nog eens een kleine € 70 miljoen aan leden-obligaties vast moest meegeven aan de vertrekkers.

Uittocht van de ‘grote jongens’

Dit blijkt uit cijfers van zowel de Dutch Milk Foundation (DMF) als van FrieslandCampina zelf. De 230 leden die tussen 1 juli 2018 en 1 juli 2019 vertrokken namen gemiddeld 1,9 miljoen kilo melk per bedrijf mee, plus bijna € 390.000 aan vrijgekomen geld. Per bedrijf is dat minder dan 47 leden die een jaar eerder weggingen. Die namen gemiddeld 2,8 miljoen per bedrijf mee en ongeveer € 480.000 aan vertrekpremies plus vrijkomend kapitaal. In totaal kwam daardoor ruim € 22 miljoen geld beschikbaar voor nieuwe investeringen in de melkveehouderij.

Het was in de voorbije 2 jaar echt een uittocht van de ‘grote jongens’, wat niet eerder zo was gezien. In de jaren voor genoemde 2 jaren, en sinds 2009, stapten slechts 109 melkveehouders op, met gemiddeld 800.000 kilo melk.

Hoogte van de melkprijs

Aangenomen mag worden dat het grootste deel van de opgestapte melkveehouders naar concurrent A-ware is gegaan. Ze werden getrokken door kwantumtoeslagen en aanvullende premies die vallen te verdienen bovenop de gangbare melkprijs. Uit berekeningen van Boerderij bleek eerder dat vorig jaar bij Royal A-ware een hogere maximum melkprijs viel te verdienen dan bij FrieslandCampina. Dit laatste bedrijf had toen ook een moeilijk jaar met de laagste nabetaling in jaren. Dit jaar gaat het volgens FrieslandCampina beter. Bij het bedrijf zijn bovendien ook extra toeslagen te verdienen (Focus Planet-toeslag naast weidetoeslag), toch kan bij A-ware tot en met juli nog steeds een hogere maximum melkprijs worden gebeurd dan bij FrieslandCampina (€ 37,26 versus € 36,96 per 100 kilo), ook al blijft de kale melkprijs bij A-ware dit jaar meer achter. FrieslandCampina hoopt hiervan echter nog veel goed te maken met een hogere nabetaling over 2019.

Overigens mag worden aangenomen dat nog veel meer geld dan de genoemde € 90 miljoen extra in de melkveehouderij werd geïnvesteerd door het vertrek van de 230 RFC-leden. Immers, de Rabobank, de hoofdfinancier in de melkveehouderij, is dan wel veel terughoudender geworden dan vóór 2016, als melkveehouders zelf extra geld weten mee te brengen, dan is de bank ook weer toeschietelijker.

Spaarpotje

Heeft het vertrek van de grote jongens bij FrieslandCampina dan alleen maar voordelen? Dat moet nog blijken. Het ‘spaarpotje’ bij de coöperatie is weg, de schaalvergroting krijgt nog een extra stimulans, maar dit hoeft weer niet per de definitie negatief uit te pakken.

Foto

 • Foto: Bert Jansen

  Foto: Bert Jansen

Laatste reacties

 • Als je zoveel geld meekrijgt mogen ze rfc wel dankbaar zijn dan heeft rfc het wel goed gedaan anders was dit niet mogelijk geweest

 • kleine boer

  De vlag kon uit bij elk vertrekkend lid werd hier door sommige geschreven dus dat zit wel goed met de interim uitkering denk ik volgens de geleerde .....

 • jaap69

  nieuwe investeringen of afbetalen van torenhoge schulden

 • Geld mee geven of je spaargeld opnemen ???? De leden van de coöperatie worden als bank gebruikt, het is hun eigen verdiende geld uit het verleden, spaargeld dus. Raar dat er negatief over wordt gedaan als je je spaargeld opneemt.

 • wmeulemanjr1

  De blijvers bij RFC mogen nu maar mooi geld in de fabriek laten in plaats van een zo mooi mogelijke melkprijs, aldus de plannen van de bestuurders anno nu..

 • sjakie

  @Klaas

  Ledenobligaties-vast worden omgezet in ledenobligaties-vrij en daarna verplicht verhandeld op de interne beurs. Daar worden deze opgekocht door andere melkveehouders, oud-leden of bij gebrek aan kopers door de Rabobank. De € 70 miljoen komt dus niet ten laste van RFC en de omzetting van de obligaties kost de coöp dan ook geen geld. Verkeerde voorstelling van zaken.

  Gr. Jack Rijlaarsdam

 • europeandairy

  Ipv 1,9 moet dat toch zeker 190 miljoen zijn?

 • Gradje 1966

  Al deze boeren zijn uit geld gebrek vertrokken nu ze een zak geld hebben kan men thuis weer de zaak op orde brengen .
  De hart roepende boeren die nu nog lid zijn durven niet te gaan of mogen niet meer gaan van de Rabo

 • brutus71

  @sjakie, ik geloof dat de Rabo een limiet heeft van 50 miljoen, bovendien hebben ze al een redelijk portie in portefeuille, dus onder de huidige omstandigheden gaat de Rabo deze 70 miljoen euro aan obligaties niet opkopen en de huidige leden gaan dit ook niet doen.
  Ik heb op Melkweg gezien dat het bestuur en de ledenraad aan het overleggen zijn hoe dit probleem te tackelen, maar misschien weet je meer en kun je het toelichten, maar zo simpel jij het voorspelt is het volgens mij niet

 • farmerbn

  Je kunt het draaien als je wilt maar het vele geld dat leden in de cooperatie hebben zitten, geeft de coop voordelen bij leningen en lagere rentes. Verdwijnt dat geld voor een groot deel dan gaan die voordelen ook minder worden en betaalt de coop meer risico-opslag. Dat de rabo eigenaar wordt van ledenobligaties is geen goede zaak.

 • haj146

  Gradje1966 das natuurlijk onzin. Ken er genoeg die uit onvrede zijn weg gegaan en niet uit armoe. Die zullen er vast ook tussen zitten maar het gros niet.
  Wij zijn zwaar gefinancierd en mogen echt wel weg van de bank. En durven is ook geen probleem maar rfc heeft gewoon bij de betere betalers gezeten. Verleden veel naar doc zien vertrekken en die hebben het er niet beter van. Daarom gebleven maar ik snap de vertrekkers honderd procent.
  Verder dik met farmerbn eens

 • koestal

  De fiscus komt ook nog even om de hoek kijken,om nog mee te delen in de vertrekpremies en uitbetaalde obligaties

 • ricooo12

  leden obligaties - vrij maar gauw verzilveren straks niet meer mogelijk .

 • Rianco

  Persbericht DMF zegt 446 miljoen kg in 10 jr. Klaas zegt 230 leden x gem. 1,9 miljoen en 47 leden x 2,8 miljoen. Samen 568 miljoen. Dat is 138 miljoen meer dan er volgens DMF vertrokken is..... Volgens bericht op Melkweb is er ca €30 miljoen nodig voor de vertrekkers van afgelopen jaar. Dat is een factor 3 minder dan Klaas suggereert.....

 • gerben5

  Het is weer komkrommer tijd en klaas schud het ene na het andere verhaal uit zn mou. Klaas weet natuurlijk wel dat er geen een overstapper de maximale melkprijs of zelfs maar de weidepremie ontvangt bij aware en dat de opstap premie het eerste jaar al op is door het melkprijs verschil, maar ja slecht nieuws over de coop word beter gelezen dus geeft hij er maar weer een negatieve draai aan

 • gerben5

 • .....

  Zo jammer dit, uittocht lijkt vooral het gevolg van wanbeleid en stuitende arrogantie

 • Attie

  Heel jammer ook dat het 'feestje' voorbij lijkt te zijn bij RFC...

 • Allewies

  Wat dacht je van de vele stoppers. Die komen ook hun centen halen.

 • farmerbn

  Volgens mij is het fout geweest om ledenbewijzen af te schaffen. Ledenbewijzen waren verbonden met de melkhoeveelheid. Boeren die meer gaan melken moeten daardoor meer inleggen. De coop heeft dan altijd het ledenkapitaal op orde. Nu loopt het geld de deur uit en dat geeft gewoon problemen.

 • koestal

  Nu een goede melkprijs voor de blijvers.Dan hebben die ook wat.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.