Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Slachtkoe levert nu duidelijk minder op

De prijzen voor slachtkoeien blijven niet langer overeind. De prijsdruk is dermate groot dat de noteringen een stap terug moeten doen.

Ook op de veemarkt in Leeuwarden gaan de prijzen voor slachtkoeien naar beneden. Voor een P-kwaliteit slachtkoe werd woensdagavond 17 juli 10 cent per kil minder betaald dan op de markt van een week eerder. Daarmee komt de notering voor deze koeien uit op € 2,25 tot € 2,60 per kilo geslacht gewicht (excl. btw).

Koeien langer aangehouden

Dat het zo stroef loopt in de handel met slachtkoeien, heeft niet met het aanbod te maken. Dat is al geruime tijd aan de krappe kant en daar komt op korte termijn ook geen verandering in. Tijdens het weideseizoen worden koeien immers minder snel naar de slacht gedaan. Door de fosfaatregelgeving worden koeien langer aangehouden, omdat de jongveebezetting in veel gevallen ook krapper is.

Zeer slechte vleeshandel

De prijsdaling die de markt nu voor de kiezen krijgt, komt hoofdzakelijk voort uit een zeer slechte vleeshandel. De vleesprijzen stonden al onder druk en het begin van de vakanties zorgt ervoor dat de prijsdruk alleen maar groter wordt. Daarnaast komt naar verluidt ook meer en meer goed rundvlees uit Zuid-Amerika op de Europese markt. Dat helpt de afzet van het relatief dure Europese vlees niet.

Prognose: prijsdruk houdt aan.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Eén reactie

  • jhp

    En voldoet dat Zuid-Amerikaanse vlees aan de zelfde eisen?

Of registreer je om te kunnen reageren.