Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Nukamarkt toont nog geen verbetering

Het blijft kommer en kwel in de handel met nuchtere kalveren. Op de veemarkt in Purmerend moesten de noteringen dinsdag 23 juli opnieuw een stap terug doen.

Het aanbod aan nuchtere kalveren is wat ruimer dan voorgaande jaren. Dat is het gevolg van het feit dat veel minder koeien zijn geïnsemineerd tijdens de hitte. Dieren die eigenlijk in die periode geïnsemineerd zouden worden, zijn pas in september of oktober alsnog geïnsemineerd. Hierdoor is het aanbod aan nuchtere kalveren nu wat groter. Dat effect werkt nog wel even door, schatten handelaren in.

Minder vraag naar nuka‘s

In Purmerend worden niet significant meer dieren aangeboden dan in voorgaande jaren, maar de vraag is wel veel minder in vergelijking met eerdere jaren. De opbrengsten bij de vleeskalverhouders en integraties staan al geruime tijd onder druk. Door de prijs voor nuchtere kalveren te verlagen, hopen ze de kostprijs wat te drukken.

Voor zwartbonte stierkalveren werd in Purmerend gisteren € 55 tot € 70 per dier betaald. Dat is aan de bovenkant van de notering € 10 lager. De onderkant van de notering komt niet van zijn plek. Dat geldt ook voor de prijs voor 50% Belgisch blauwe stierkalveren. De onderkant van de notering blijft gelijk op € 170, terwijl de bovenkant zakt naar € 190.

Ruim aanbod nuka‘s

Wanneer de markt weer verbetering laat zien, durven handelaren niet met zekerheid te zeggen. Het aanbod aan nuchtere kalveren blijft de komende tijd nog relatief ruim. Als de prijs voor vleeskalveren ook onder druk blijft staan, is prijsherstel bij de nuka’s nog niet aan de orde.

Prognose: prijsdruk houdt aan.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de kalvermarkt in Purmerend vind je in Boerderij op Maat:  

Prijs zwartbonte stierkalveren
Aanvoer zwartbonte stierkalveren
Aanvoer roodbonte stierkalveren
Aanvoer vleesrassen

Eén reactie

  • deB.


    Natuurlijk niet, gewoon maar weer weggeven! Lijkt niets, kost alleen maar geld

Of registreer je om te kunnen reageren.