Rundveehouderij

Achtergrond

Marktsituatie slachtkoeien blijft fragiel

De prijzen voor slachtkoeien staan nog steeds onder druk. Het aanbod aan slachtkoeien blijft aan de krappe kant, maar de afzet van het rundvlees loopt voor geen meter.

Slachterijen klagen al maanden over een zeer stroeve vleeshandel. De vraag naar rundvlees is veel minder dan voorgaande jaren. Niet alleen de afzet in de Nederlandse markt wil niet vlotten. Ook in de afzetmarkten in Zuid-Europa merken slachterijen dat er minder vlees wordt gevraagd dan voorgaande jaren. En het vlees dat wordt verkocht, levert minder op dan gewenst.

Geen toename in aanbod

Het krappe aanbod aan slachtkoeien zorgt ervoor dat de prijzen nog niet flink zijn gedaald. Handelaren verwachten ook niet dat er de komende periode een flinke toename van het aanbod aan slachtkoeien komt. Ze merken dat er deze week wat meer koeien worden aangeboden, maar groot zijn de verschillen met vorige week niet. Toch verlagen enkele slachterijen deze week hun prijzen met zo’n 5 cent per kilo.

Veemarkt in Leeuwarden

Op de veemarkt in Leeuwarden zat er geen beweging in de prijs. Voor een O-kwaliteit slachtkoe, die werden op de markt van woensdag 10 juli het meest aangeboden, werd € 2,75 tot € 3,05 per kilo geslacht gewicht betaald. De meeste dieren gingen naar inkopers uit Nederland, maar ook vanuit Duitsland en België was iets meer koopinteresse zichtbaar dan in de afgelopen weken.

Vakantieperiode

Voor de komende periode rekenen handelaren op de veemarkt op een stabiele prijs. Hoe de prijs zich bij de slachterijen ontwikkelt, is lastig te zeggen. In verband met de vakantieperiode sluiten sommige slachterijen voor een bepaalde tijd. Dieren moeten dan elders worden geslacht.

Prognose: maximaal stabiel.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.