Rundveehouderij

Achtergrond

Kaasnotering houdt zuivelmarkt vrij stabiel

Temidden van alle turbulentie op de markten voor room, boter en mageremelkconcentraat is de kaasmarkt een baken van stabiliteit en rust.

Goudse foliekaas brengt geen topprijs op, Duitse folie € 2,85 per kilo en Nederlandse € 2,95 of nog iets meer, maar de kaas geeft beslist een betere verwaarding dan poeder en room of boter.

De verkoopprijs voor mageremelkpoeder is teruggezakt tot zo’n € 1.880 per ton, terwijl ook de markt voor ‘fat filled’-melkpoeder (met plantaardig vet) steeds moeizamer wordt. Vollemelkpoeder is de laatste jaren al helemaal niet aantrekkelijk meer om te produceren. Tenminste niet als het gaat om de bulkvarianten.

Waar de botermarkt uitkomt, is helemaal moeilijk te zeggen. Met de Duitse retail zijn contracten afgesloten op een niveau van ruim € 3,60 per kilo, voor de handel zijn al veel goedkopere contracten afgesloten. Room leek het begin deze week weer iets beter te gaan doen, maar tegen het einde van de week lag de feitelijke prijs weer rond € 4,15 per kilo. De prijs van rauwe melk is deze week weer gedaald op de spotmarkt, door extra aanbod vanwege storingen en door een zwakkere vraag. Rauwe melk noteert tussen 30 en 31 cent af bedrijf.

Mageremelkconcentraat wordt goed betaald

Een van de weinige uitschieters omhoog is mageremelkconcentraat. Daar wordt tussen € 1.950 en € 2.000 per ton voor betaald. Dat is te duur om regulier poeder van te maken. Mogelijk dat de behoefte aan extra grondstoffen en de noodzaak om bepaalde contracten na te komen de hoge aankoopprijs toch rechtvaardigen.

Op de kaasmarkt lijkt Goudse foliekaas het meest stabiel. Cheddar staat met € 2,95 tot € 3,05 per kilo relatief iets lager genoteerd dan de laatste jaren, mozzarella staat met een vergelijkbare prijs (en een fors lager vetpercentage) nog altijd relatief zwak gepositioneerd.

Prognose: vrij vlakke markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.