Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Franse veehouders switchen naar bio om de euro’s

De veehouders Yoann Humbert en Dominique Marcault zeggen hun hoge melkproductie met dito kosten vaarwel en gaan biologisch melken.

Even voor half 10 in de ochtend is melkveehouder Yoann Humbert bijna klaar met het verzorgen van de kalveren. Hij wijst trots op een aantal dieren met nogal afwijkende kleur op het Holsteinbedrijf. Dat zijn Kiwi’s, een kruising van een Holstein met een Jersey. De oudste Kiwi’s op het bedrijf zijn inmiddels 15 maanden. Deze pinken gaan onder een roodbonte stier van de Deense fokkerijorganisatie Viking Genetics, de VikingRed. Het resultaat is een kruising volgens het ProCross-concept van Viking, waarbij 3 rassen ineen vloeien. De verwachting is dat op dit bedrijf de eerste kalveren van deze driewegkruising in het voorjaar van 2020 ter wereld komen.

Humbert runt het bedrijf samen met zakenpartner Dominique Marcault. Ze kochten de boerderij 8 jaar geleden. Ze zitten nu midden in een transitieproces van gangbaar naar biologisch. Bij biologisch hoort ook een andere koe dan de Holsteins die nu er nu lopen, vinden de veehouders. Een robuustere koe met hogere gehalten in de melk.

Yoann Humbert (30) en Dominique Marcault (55) melken 75 koeien en schakelen om van gangbaar naar biologisch. Dit traject is in december afgerond. - Foto's: Henk Riswick
Yoann Humbert (30) en Dominique Marcault (55) melken 75 koeien en schakelen om van gangbaar naar biologisch. Dit traject is in december afgerond. - Foto's: Henk Riswick

Transitieperiode naar biologisch

De transitieperiode naar biologisch duurt anderhalf jaar en loopt aanstaande december af. Soja voeren is sinds april 2018 al verleden tijd. De Holsteins produceren 7.000 liter per jaar op het biorantsoen, met 4,1% vet en 3,3% eiwit. De veehouders vermoeden dat ze nog 1.000 liter melk inleveren met de driewegrotatiekruising. De verwachting is echter dat de gehalten vet en eiwit in de melk stijgen tot respectievelijk 4,6% en 3,5%. Ze hebben een contract met zuivelbedrijf Lactalis. Het contract biedt 2 jaar afnamezekerheid tijdens de transitieperiode, gevolgd door 5 jaar afnamegarantie van de biologische melk. De basisprijs voor gangbare melk bij Lactalis zit begin mei op € 328 per 1.000 kilo. Daarboven beuren Humbert en Marcault € 40 transitietoeslag. Een tientje van de totale bonus betreft weidemelktoeslag.

Het mengsel van gras klaver staat er dit voorjaar fris bij. Van droogte is geen sprake.
Het mengsel van gras klaver staat er dit voorjaar fris bij. Van droogte is geen sprake.

Economisch motief

Verhoging van het saldo is de reden om biologisch te gaan boeren. Gangbaar zat de productie op 9.500 kilo per koe, maar daarvoor was veel, dure, soja nodig. Eigenlijk bleef onder de streep geen cent over, vertellen de veehouders. De Franse melkprijs is toch al niet om over naar huis te schrijven. Als biologisch veehouder verwachten ze weer een goede boterham te verdienen. Ze hebben de markt mee. Biologisch leeft enorm in Frankrijk. Humbert: “De Franse supermarkten streven naar een derde biologische producten binnen 3 jaar. Dat geldt voor alle landbouwproducten, niet alleen zuivel. Dat aandeel zit nu tussen 10 à 15%.” De opbrengstprijs van biologische melk zat afgelopen jaar op € 468 per ton melk, met 3,8% vet en 3,2% eiwit. Dit jaar wordt € 5 meer betaald. De Franse boerenlobby vecht hard om de biologische melkprijs op € 500 per ton te krijgen. Dat vinden de boeren meer dan redelijk in deze tijd met een snel groeiende biomarkt.

De grasmeter is een eenvoudig, maar waardevol hulpmiddel om de grasproductie te voorspellen.
De grasmeter is een eenvoudig, maar waardevol hulpmiddel om de grasproductie te voorspellen.

Geen spijt van keuze

De beide veehouders hebben geen spijt van hun keuze om biologisch te gaan boeren. Ze vinden het een uitdaging om binnen de criteria goed te draaien en het biologisch boeren snel in de vingers te krijgen. De centen waren de drijfveer om het roer om te gooien. Inmiddels groeit ook het idealisme, merken ze. Hun bedrijf leent zich ook voor biologisch melken. Voor de 75 koeien met jongvee is 92 hectare land beschikbaar, waarvan een huiskavel van 32 hectare. De grond is ook erg vruchtbaar en aan vocht is zelden gebrek in dit deel van Frankrijk. Het gras-klavermengsel staat er dit voorjaar daarom ook weer fris bij. Over droogte hoor je de boeren niet.

In onderstaande video zie je een impressie van het bedrijf.

Dynamisch beweiden

Driekwart van het jaar lopen de koeien dag en nacht buiten, in 1 productiegroep. De huiskavel van 32 hectare is verdeeld in 25 percelen. Er wordt dynamisch beweid, volgens het principe van omweiden. Doorgaans komen de koeien iedere 3 weken terug op het perceel waar ze voordien liepen. Dagelijks is driekwart hectare nodig om de koeien aan het vreten te houden. Ze krijgen alleen na het melken hooi om de pens fit te houden. Voor de rest moeten de koeien het op gras doen. De voerkosten zitten op € 5 per ton melk.

De koeien gaan 9 maanden per jaar dag en nacht de wei in. De huiskavel is 32 hectare.
De koeien gaan 9 maanden per jaar dag en nacht de wei in. De huiskavel is 32 hectare.

Met behulp van een grasmeter proberen de veehouders de grasproductie te voorspellen. De meter blijkt een waardevol hulpmiddel, is de ervaring. Ze kunnen met de meter nauwkeuriger inschatten hoeveel hectare gras mag doorgroeien om in te kuilen.

Collectief afkalven

Nog een flinke verandering die wordt doorgevoerd is dat de veehouders alle geboorten in de maanden maart, april en mei plannen. Dan halen ze de meeste melk uit het gras, is het idee. Zo’n 25 koeien insemineren de veehouders met gesekst sperma. Dit is driemaal duurder dan niet gesekst sperma en geeft 90% kans op een vaarskalf, vertellen ze. Nog eens 10 koeien insemineren ze met een melktypische stier. De andere 45 koeien worden geïnsemineerd met een vleesras. Dat is dikwijls een Belgisch Witblauwe-stier. Maar er wordt ook gebruik gemaakt van sperma van Franse vleesrassen, zoals Limousin of Charolais.

De kruislingen van de Holstein maal Jersey zijn goed herkenbaar op het bedrijf met alleen nog Holstein-melkkoeien.
De kruislingen van de Holstein maal Jersey zijn goed herkenbaar op het bedrijf met alleen nog Holstein-melkkoeien.

Laatste reacties

  • wadevries

    Insemineren met gesekst sperma is in Nederland voor bio melkveehouders niet toegestaan.

  • el

    Niet gek, 5 euro voerkosten,500 euro melkgeld!

Of registreer je om te kunnen reageren.