Rundveehouderij

Achtergrond 19 reacties

Discussie over garantieprijs FrieslandCampina laait op

Onder leden van FrieslandCampina is stevige discussie ontstaan over de melkprijstoeslagen van de concurrenten.

Moeten deze de komende jaren voor 100% blijven worden meegenomen in de opbouw van de garantieprijs of niet? Een korting van 1 cent per kilo melk of meer wordt gevreesd.

Financiële last

Dit blijkt uit een discussie over het onderwerp op Melkweb en uit signalen die van daaruit doorklinken naar buiten. De huidige praktijk is dat de toeslagen die concurrenten betalen bovenop de standaard melkprijs voor 100% worden meegenomen in de garantieprijs. Dit ongeacht de vraag of alle melkveehouders, dan wel een deel daarvan die toeslag ontvangen van de concurrent. Deze praktijk is ontstaan onder voormalig CEO Roelof Joosten, terwijl toen nog niet kon worden vermoed dat de toeslagen voor allerlei extra prestaties zo’n hoge vlucht zouden nemen in de zuivel. Het doorberekenen van deze toeslagen wordt een toenemende financiële last voor FrieslandCampina, zo bevestigen managers.

Andere wijze van doorberekenen

Een andere wijze van doorberekenen zou de zuivelonderneming meer ademruimte geven, ademruimte die heel welkom is nu de winsten uit onder meer babyvoeding en andere activiteiten afnemen.

Dit ligt echter gevoelig bij de leden, die hun financiële ruimte ook niet groter zien worden. Na de zomer worden de definitieve voorstellen voor aanpassing van de garantieprijsberekening voor de periode 2020-2022 verwacht, terwijl in december de definitieve stemming staat gepland.

De garantieprijs bij FrieslandCampina wordt gebaseerd op de melkprijs plus nabetaling en toeslagen van 12 concurrenten in Noordwest-Europa.

Laatste reacties

 • kanaal

  als je veel eisen afdwingt moet je ook betalen meerwaarde noemt campina dat.

 • Alco

  Het is één grote onoverzichtelijke beerput geworden.
  Werkverschaffing voor kantoorklerken

 • Juist kanaal. Daarbij heeft FCD ook nog eens gelimiteerde aanvoer. De referentie bedrijven hebben geen fabrieks quotum en wij wel.

 • Cvdo

  Ach,..
  Hooguit 5 jaar, de 'macht' van de coöperatie verkeerd nu al in een een fase van schijndood.
  De N.V. heeft nu al de eigenlijke macht, gebruikt art.2 uit de statuten om zoveel mogelijk de coöperatie financieel leeg te zuigen..
  Er staan erbij en kijken ernaar!!


 • farmerbn

  De directie van FC wil een lage boerenmelkprijs, maar het cooperatie-bestuur wil een hoge. Het gaat dus naast centen ook over macht. Het bestuur moet kiezen voor de eigenaren/leden van de cooperatie of aftreden. Daarnaast de directie verplichten om een hoge boerenmelkprijs uit te betalen anders ontslag.

 • Trot

  Bonussen zijn voor bepaalde figuren afhankelijk van winst toch de rest verteld zich zelf

 • gerben5

  De "discussie" is een lid die dwars zit te doen over zo'n beetje alles en anders verzint hij zelf wat op melkweb. Kerel moeten ze eerst is uit de cooperatie gooien.

 • lijkt mij een onderwerp om op de districtsvergaderingen te bediscussiëren en niet via de Boerderij.

 • johanvudwi

  Juist nu iedereen met volle overtuiging vind dat
  zorgvuldig geproduceerd voedsel een bepaalde waarde moet hebben komt het nu aan om dat ook waar te maken. Tot nu toe ontvangen melkveehouders nog steeds vooroorlogse prijzen. Die ene cent meer of minder is het niet. Er moet eens goed intern gekeken worden waar wel en niet investeren. Ook in de Quote 500 van vorige week werd haarfijn uitgefilterd waar het grote geld blijft. Een eye opener.

 • wmeulemanjr1

  Lever uw geld maar in bij de RFC..

 • nu heeft wat mij betreft de applaus machine haar laatste kans om haar BALLEN te tonen !!
  En te laten zien waar ze voor gekozen zijn!!

 • Dre van Helmond

  Eerst toeslagen verdienen en na 2 jaar is het de norm.
  Dat kan niet de bedoeling zijn

 • koestal

  Kunnen we nog dagen over praten.

 • JNJS

  Ik heb het al vaker gemeld;
  Bij FC is de bruto omzet is ongeveer 1 euro per Kg melk waarvan 35 ct uitbetaald wordt als garantieprijs. Het lijkt mij verstandig dat de managers van FC de efficiëntie van FC vergroten. Het maakt managers alleen maar lui wanneer ze slecht management op de boeren kunnen afwentelen.

 • Alco

  @Dre. Dat is wel de "bedoeling".
  En wij tuinen er met zijn allen in, waardoor we qua kostprijs niet meer kunnen concurreren met het buitenland.

 • Er werd altijd gesteld dat de lat hoog gelegd werd, maar dat is duidelijk omgeslagen in klagen dat de lat veel te hoog ligt. Ik hoor BWM echter ook niet klagen dat zij meer moeten betalen dan Dacia voor de onderdelen waar ze hoge eisen aan stellen. Als je gaat klagen houdt dat misschien wel in dat je bent afgezakt naar de middenmoot. Maar zeg dat dan ook maar eerlijk ipv de immer juichende fabeltjes te vertellen.

 • velskamp

  Bepaald geen melk met meerwaarde dus

 • haj146

  Zal me de ballen jeuken hoe ze het berekenen. Als ze aan het eind van het jaar maar richting die 40 cent of meer uitbetaling komen. Zolang dat niet lukt moeten ze eerst bij hunzelf te rade gaan wat er mis gaat. Eindeloze discussie maar wel van groot belang want met deze melkprijs houdt de gemiddelde boer het niet vol.

 • 2 fcm commissarissen zitten ook bij for farmers, en daar gaat het management ook niet goed, 1 en 1 is twee en de rest keek er naar... bij fronterera hebben ze de directie en de rvc ook naar huis gestuurd, het zal nog een tijdje duren voordat de ledenraad wakker wordt! en doet waar die daarvoor zit kritisch zijn in plaats van konten likken! maar er moeten ondernemers komen die de zaak runnen in plaats van politici en ambtenaren!

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.