Rundveehouderij

Achtergrond

Nukaprijzen Vee&Logistiek dalen sterk

De druk is nog altijd niet van de ketel in de nukamarkt.

Het ruime aanbod aan nuchtere kalveren zorgt ervoor dat de prijzen voor deze dieren al een behoorlijke tijd onder flinke druk staan. Dat is voor de tijd van het jaar niet raar, maar de prijsdalingen zijn dit jaar flink sterker dan in voorgaande jaren.

Handelaren wijzen naar de hitte van vorig jaar zomer als mogelijke oorzaak voor het ruime aanbod aan kalveren. Omdat in die periode minder koeien zijn geïnsemineerd en in september en oktober een inhaalslag is gemaakt, groeit het aanbod nu aanzienlijk. Dat er een paar weken terug juist veel minder nuka’s waren ten opzichte van eerdere jaren, was ook het gevolg van die hete zomer vorig jaar.

Lees verder onder de grafiek.

Prijs daalt € 10 per dier

Vee&Logistiek ziet dat de prijzen voor nuchtere kalveren ook deze week een stap terug moeten doen. De belangenorganisatie voor veehandel en -transport verlaagt de noteringen voor de nuka’s over de gehele linie met € 10 per dier. Daarmee komt de prijs voor een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit uit op € 65 tot € 85 per dier (exclusief btw). Dat is flink lager dan exact een jaar terug.

Herstel van de prijzen is nog niet in zicht, denken handelaren. Daarvoor blijft het aanbod te ruim en de vraag vanuit de vleeskalverhouders te zwak.

Prognose: prijsdruk houdt aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.