Rundveehouderij

Achtergrond 9 reacties

Twijfel gezond teken voor boer die bedrijf wil overnemen

Jonge boeren die het bedrijf zouden kunnen nemen, weten het vaak niet, twijfelen. Dit kwam in ieder geval wel naar voren tijdens een debat met 4 coöperatiebestuurders, dat plaatsvond op de Nationale Rundvee Manifestatie (NRM) in Zwolle.

Het debat was in zekere zin een vervolg op de brandbrief die NAJK-bestuurster Marije Klever onlangs aan minister Schouten stuurde. Klever leidde ook het debat.

De redenen om te aarzelen of twijfelen, zijn divers, zo bleek. Sommigen worden afgeschrikt door het woud aan regels en beperkingen dat geldt voor boerenbedrijven, anderen kijken met zorg naar het kleine groepje veehouderij-haters dat steeds meer bijval lijkt te krijgen in de maatschappij. Er zijn ook gewoon jongeren die het lastig vinden om te kiezen waar ze echt voor willen gaan; misschien toch buiten de landbouw of met een been erin en ondertussen ook wat anders erbij doen.

Het debat op de NRM werd geleid door Marije Klever, melkveehoudster en portefeuillehouder melkveehouderij van het NAJK. - Foto: Herbert Wiggerman
Het debat op de NRM werd geleid door Marije Klever, melkveehoudster en portefeuillehouder melkveehouderij van het NAJK. - Foto: Herbert Wiggerman

Bij keuze voor overname vol inzet er tegenaan

Naast hen zijn er ook nog altijd jonge boeren die niet twijfelen en volop kansen zien. Oud-directeur Food & Agri van Rabobank Nederland Ruud Huirne (nog steeds voor een deel werkzaam bij de bank) begon met te zeggen dat twijfelen niet verkeerd is, totdat een keuze is gemaakt. Goed overdenken wat je echt wilt en kunt, is alleen maar goed. Voor het overige is het vooral aan de ondernemer zelf, diens eigen wil en inzet, of een bedrijfsplan kans van slagen heeft. Bestuurders Gerben Smeek van Agrifirm en Frans Keurentjes van FrieslandCampina onderschreven dat.

Goede coöperaties kunnen boeren helpen, maar jonge boeren moeten niet gaan achteroverleunen en verwachten dat de coöperatie hen een groot deel van het moeilijke werk uit handen neemt, zo vulde Keurentjes nog aan. Volgens hem is een coöperatie zo goed als de boeren die zelf maken.

FrieslandCampina wil regelmatig kritische vragen voorgeschoteld krijgen

Met het oog op de twijfel van nogal wat jonge boeren over de vraag of ze zich nog wel uitsluitend op een tak van sport, zoals melkproductie, willen richten, kreeg Keurentjes de vraag voorgelegd of FrieslandCampina wel moet blijven mikken op steeds meer melk. Volgens de coöperatievoorzitter is dat een vraag die regelmatig gesteld moet worden. “Wij zoeken ook niet per se meer melk. Wij willen vooral meerwaarde creëren uit melk.”

Laatste reacties

 • Gradje 1966

  Als de overheid duidelijkheid bied wat ze voor ogen heeft met de landbouw en zorgt dat er een verdienmodel tegenover staat zodat we in Nederlad gecompenseerd worden voor de extra regels en eisen tegenover het buitenland
  Dan verwacht ik wel dat er opvolgers blijven . Maar als het zo blijft als nu zijn er over een aantal jaren nog maar enkele boeren over

 • witrug123

  wat lult die frans k. nou,hij wou het liefst een deel van de leden,in een sterfhuis constructie stoppen. (grupstal boeren)

 • koestal

  riskante sprong in het diepe

 • koestal

  sommigen schrikken van de hoge schuldenlast en hypotheek die op een bedrijf rust,vaak een mooie boerderij met een boel schulden

 • farmerbn

  De jeugd verandert. Ze willen een makkelijk leven en dat is boer worden niet. Ik denk dat er heel weinig jonge boeren komen. Kijk om je heen en denk, wie melkt er nog koeien in 2030? Er komen mooie boerderijen te koop de komende jaren. Als je thuis de boerderij overneemt en die kun je mooi inruilen tegen een betere of grotere dan moet je niet twijfelen maar doordoen. Boerderijen worden goedkoper want er zijn weinig kopers.

 • deB.


  Er staan al legio nieuwe bedrijven te koop, met in eerste instantie jonge opvolgers, die er vervolgens na aantal jaar de brui aan geven.
  Al de grote stallen, je komt om in je werk, en geen ''normaal'' leven meer, daar komen ze heel snel achter.
  Zo n toko overnemen, is voor veel een brug te ver...dat staat te gebeuren

 • ricooo12

  Zolang de totale productie van melk , vlees,akkerbouw gewassen, groente en fruit niet daalt zegt het aantal bedrijven kennelijk niets.

 • Peerke1

  Ze kunnen mij ook de Pot op. Der is gene Lol meer an. Iedereen is Baas behalve den Boer zelf.

 • veldzicht

  Het zou al een hoop schelen als al die betweters die niet de ballen verstand hebben van landbouw niet zo veel te vertellen hebben.Je broek zakt af wat al die onnozele gasten vaak te vertellen hebben,totaal financieel onhaalbaar, de politiek luistert er naar en de boer moet er maar aan voldoen anders volgen er boetes.Vele jongeren zeggen dan laat ze het heen en weer maar krijgen ,ik ga nog maar ,n paar jaar door leren en ben ik geen slaafje van die opvreters.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.