Rundveehouderij

Achtergrond

Trend naar gehalten zet door bij zwartbonte stieren

De nadruk op melk bij zwartbont lijkt iets te verminderen.

Hoewel er nog hoge melkverervingen zijn te vinden, komen er ook steeds vaker stieren die plussen in gehalten. De trend naar gehalten bij zwartbont lijkt ook in dit overzicht van de jonge stieren door te zetten.

Eiwitgehalten

Terwijl nog prima vooruitgang wordt geboekt op het gebied van melkvererving, worden gehalten steeds belangrijker. Met name in de eiwitgehalten zijn er steeds vaker stieren te vinden die daar nog een aardige plus kunnen brengen. Zo is er een aantal uit het vorige overzicht dat ook deze maand nog beschikbaar is, zoals Nuberon van Firma Dekker met 0,22% eiwit; VH Bronski van K&L met 0,27% eiwit; B52 van Livegen met 0,12% eiwit en Topmodel van Masterrind met 0,15% eiwit.

Lees verder onder het proefstierenoverzicht.

Newhouse Jayvano CRV

Nieuw toegevoegd is Newhouse Jayvano CRV. Een stier uit de Sneekers van Jan Nieuwenhuizen en zeker niet de eerste stier die het bedrijf voortbrengt. Jayvano heeft een genomische fokwaarde van 0,15% eiwit. Hij is een Esperanto-zoon uit Newhouse Sneeker 733. Deze Penley-dochter heeft een eerste lijst gemaakt van 8.721 kilo melk met 5,16% vet en 4,01% eiwit. Ook haar G-Force moeder doet het op gehalten best, getuige haar levensproductie tot nu toe van 54.415 kilo melk met 4,52% vet en 3,75% eiwit.

Lees verder onder de foto.

Newhouse Sneeker 548 (G-Force x Fidelity) is de grootmoeder van Jayvano. Zij heeft al 54.415 kilo melk gegeven met 4,52% vet en 3,75% eiwit. - Foto: Alex Arkink
Newhouse Sneeker 548 (G-Force x Fidelity) is de grootmoeder van Jayvano. Zij heeft al 54.415 kilo melk gegeven met 4,52% vet en 3,75% eiwit. - Foto: Alex Arkink

Naast Jayvano brengt CRV ook Delta Janick en Vlagberg Drost. Drost heeft 0,08 voor eiwitgehalte waar Janick 0,11% haalt. Beide iets lager dan Jayvano, maar ook beide positief in vetgehalte, waar Jayvano daar een negatieve vererving laat zien.

Semex Powerhouse plust in eiwitgehalte

Semex ziet een mooie plus in eiwitgehalte bij hun stier Powerhouse. Deze Bandares-zoon tekent in zijn genomische fokwaaarde voor 0,18% eiwit. Zijn moeder is Progenesis Jedi Power, een Jedi-dochter uit een Enforcer. Deze laatste koe produceerde zowel in haar eerste als tweede afgesloten lijst steeds 3,6% eiwit.

Voor Peak Chilton van WWS zijn nog geen Nederlandse genomische fokwaarden bekend. De Amerikaanse TPI geeft voor zowel vet als eiwit een plus, en ook in de Duitse RZG heeft de stier voor zowel vet als eiwit +0,11% staan.

Lees verder onder de foto.

Davy heeft Willsbro Nuggett Aderyn als moeder. Zij sloot haar eerste lijst af met 8.930 kilo melk met 5,19% vet en 4,03% eiwit. - Foto: Alger Meekma
Davy heeft Willsbro Nuggett Aderyn als moeder. Zij sloot haar eerste lijst af met 8.930 kilo melk met 5,19% vet en 4,03% eiwit. - Foto: Alger Meekma

Minder nadruk op gehalten bij roodbont

Bij roodbont is de nadruk op gehalten minder zichtbaar. De 4 nieuw toegevoegde stieren bij roodbont zijn Jacko PP en Capetown van CRV, De Paarlberg 419 van KI Kampen en Davy van KI Samen. Zowel Davy van KI Samen als Capetown van CRV hebben met 2.000 kilo melk een hoge melkvererving, maar zijn beide negatief voor de gehalten.

Toch zit er wel eiwitgehalte in de familie van Davy. De moeder van Davy is de Brits gefokte Willsbro Nuggett Aderyn. Zij heeft als vaars haar lijst afgesloten op 8.930 kilo melk met 5,19% vet en 4,03% eiwit. Daarvoor zit een Supersire-dochter die in haar eerste lijst afsloot op 11.807 kilo melk met 4,67% vet en 3,75% eiwit.

Jacko PP is de enige nieuwe hoornloze stier in dit overzicht. De stier haalt met een vrij evenwichtige genomics fokwaarde 303 NVI.

Of registreer je om te kunnen reageren.