Rundveehouderij

Achtergrond

Ruimte voor hogere prijs slachtkoe is er niet

Hoewel het aanbod nog altijd aan de krappe kant is, zit een hogere prijs voor slachtkoeien er nog steeds niet in.

Op de veemarkt in Leeuwarden werden woensdag 12 juni 366 koeien verhandeld. Dat waren er duidelijk minder dan een week eerder. Het zorgde voor een vlotte handel, maar handelaren kregen niet meer geld voor de dieren. Het lijkt er ook niet op dat dit de komende periode wel gaat gebeuren, want voor slachterijen, en hun inkopers, is het prijsplafond wel bereikt.

Mindere periode slachtkoeienmarkt breekt aan

In Leeuwarden staat de prijs voor een P-kwaliteit slachtkoe nog altijd op € 2,40 tot € 2,75 per kilo geslacht gewicht. Daarmee ligt de notering nog altijd ruim onder het niveau van een jaar terug. Toen werd nog € 3,20 per kilo (€ 3,02 per kilo ex. btw) betaald voor deze dieren. De kans dat de notering op korte termijn naar dit niveau schuift, is heel erg klein.

Ondanks het krappe aanbod aan slachtkoeien zorgt de tegenvallende afzet van rundvlees nog altijd voor prijsdruk. En die prijsdruk blijft de komende periode bestaan, omdat de zomermaanden doorgaans niet de beste periode zijn voor de afzet van rundvlees. Het krappe aanbod aan slachtkoeien houdt de prijzen voor deze dieren echter overeind.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.