Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Prijzen zuivelveiling GDT kleuren rood

De prijzen op de GDT-zuivelveiling van Fonterra zijn dinsdag 18 juni flink gezakt. De GDT-index, een verzameling van alle transacties, ging met 3,8% naar beneden naar $ 997 per ton. De index ligt nu voor het eerst sinds begin februari weer onder de $ 1.000 per ton.

Procentueel gezien daalde boter het hardst in prijs: 5,7 procent naar $ 4.553 per ton. Maar niet alleen de prijs van boter daalde aanzienlijk. Voor vollemelkpoeder, het meest verhandelde product op de GDT-veiling, werd 4,3% minder betaald. Dat komt neer op een prijs van $ 3.006 per ton. Mageremelkpoeder zakte met 3,5% in prijs naar $ 2.358 per ton.

Rennet caseïne

Het enige product dat duurder werd verkocht dan op de vorige veiling, was rennet caseïne. De prijs ging met 2,3% omhoog naar $ 7.494 per ton. Omdat dit product maar beperkt wordt verhandeld, is die positieve ontwikkeling maar een druppel op een gloeiende plaat.

Lagere prijzen verwacht

Voorafgaand aan de veiling werden al lagere prijzen verwacht. De prijzen staan op een relatief hoog niveau en met het oog op de start van het melkseizoen in Nieuw-Zeeland wordt een ruimer aanbod verwacht.

Laatste reacties

 • Bah...

 • Het CBS had berekend dat de zuivelprijzen in de winkel met 14 % gestegen waren. Wie regelt dat de boeren ook 14% meer betaald krijgen? In Canada is het al heel veel jaren goed geregeld. Kan minister Schouten dit even verzorgen ism de grootwinkelbedrijven?

 • deB.


  Dat gaat allemaal naar familie van eerd van bv jumbo.
  Die koopt zo ff voor de fun 3 spitfire vliegtuigen...autoracerij....geld verslindend!!!

  Ieder mag verdienen, maar ons producenten wordt aan de dobber gehouden. Het is een schande!!!

 • Vhouder

  ja deB dat klopt maar frits moet wel ff wachten voordat ie de prijsverlaging merkt want hij betaald pas na een maand of 4

Of registreer je om te kunnen reageren.