Rundveehouderij

Achtergrond

Matige vraag drukt prijs nuchtere kalveren

De kalverprijzen op de veemarkt in Purmerend hebben dinsdag 18 juni een veer moeten laten. Door een iets ruimer aanbod aan kalveren en een matige vraag gingen de prijzen tot € 10 per dier terug.

Handelaren zien dat de prijsdruk door vleeskalverhouders en hun integraties worden opgevoerd. De prijzen voor de vleeskalveren staan al geruime tijd onder druk en bovendien zijn kalveren die nu worden opgezet pas na de feestdagen in december slachtrijp. Daarom hebben de kalverhouders baat bij lagere prijzen voor de nuka’s.

Koren op molen kalverhouders

Dat het aanbod aan nuka’s langzaam toeneemt, is dan ook koren op de molen van de kalverhouders. Handelaren zien dat het aanbod wat ruimer wordt en ook voor de komende weken wordt rekening gehouden met een ruimere beschikbaarheid aan nuchtere kalveren. Ook in Duitsland is het aanbod aan kalveren wat gegroeid. Dat werkt door in de prijssetting in de Nederlandse markt.

Maximaal € 130 per dier

In Purmerend zakte de prijs voor een zwartbont stierkalf met € 5 naar maximaal € 130 per dier. Voor een 50% Belgisch blauw stierkalf zakte de notering zelfs met € 10. Voor deze kalveren geldt nu een maximumprijs van € 275 per dier. De prijzen liggen nog altijd ruim onder het niveau van vorig jaar. Het lijkt er niet op dat daar op korte termijn verandering in komt, aldus handelaren.

Prognose: prijsdruk groeit.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de kalvermarkt in Purmerend vind je in Boerderij op Maat:  

Prijs zwartbonte stierkalveren
Aanvoer zwartbonte stierkalveren
Aanvoer roodbonte stierkalveren
Aanvoer vleesrassen

Of registreer je om te kunnen reageren.