Rundveehouderij

Achtergrond

Lusteloosheid en wat verslagenheid op zuivelmarkt

Spotmelk is zo ongeveer het enige lichtpuntje op de zuivelmarkt. De beschikbaarheid is krap, door het warme weer, de in het algemeen iets teruglopende aanvoer en doordat de fabrieken hun melk in de meeste gevallen zelf wel kunnen verwerken. Hieruit moeten echter geen verkeerde conclusies worden getrokken voor de zuivelmarkt als geheel.

Een kleine verhoging van de spotmelkprijs brengt nog zeker geen omslag in de markt teweeg. Lusteloosheid overheerst, terwijl hier en daar zelfs verslagenheid heerst. Dat laatste is voornamelijk voorbehouden aan de botermarkt. De prijzen voor dit product blijven dalen. Volgens de berichten zijn in de jongste retailcontracten in Duitsland prijzen overeengekomen van ongeveer € 3,60 per kilo, maar er wordt hier en daar ook al gesproken van nog veel lagere prijzen. De botervoorraden die veel bedrijven hebben liggen, voelen al lang niet meer als een goede belegging voor later dit jaar. Ze zijn een last, die misschien wel met verlies verkocht moeten worden.

Geen eenduidige richting in prijzen op zuivelmarkt

Ook de roomprijzen trekken niet aan. Daarbij helpen de hoge temperaturen van dit moment niet. Mageremelkconcentraat blijft goed aan de prijs. Hiervoor wordt gemakkelijk zo’n € 1.800 per ton droge stof neergeteld, maar mageremelkpoeder, dat er vaak van wordt gemaakt, brengt amper meer op dan € 1.900 per ton. Het concentraat wordt dus vooral voor andere doelen gebruikt, zoals magere verse zuivel.

De kaas- en weipoedermarkt blijven onder druk staan. Op de kaasmarkt lijken de prijzen langzaamaan te eroderen, terwijl bij de wei en weipoeder echt meer neerwaartse druk op de markt is. Kennelijk door een geringere afname in China, waar de Afrikaanse varkenspest de varkensstapel decimeert.

Prognose: spotmelk duurder, concentraat stabiel, rest lager.

Of registreer je om te kunnen reageren.