Rundveehouderij

Achtergrond

Krap aanbod houdt prijs slachtkoe overeind

Het krappe aanbod aan slachtkoeien houdt de prijzen voor de dieren al weken overeind. Op de veemarkt in Leeuwarden kwamen de noteringen woensdagavond 19 juni opnieuw niet van hun plek.

De situatie in de markt voor slachtkoeien is de afgelopen periode nauwelijks veranderd. Het aanbod is krap en dat blijft voorlopig zo. Zeker tijdens het weideseizoen worden minder dieren aangeboden. Daar staat echter een moeizame vleeshandel tegenover, waardoor het krappe aanbod aan slachtkoeien niet leidt tot hogere prijzen.

Vierde week op rij dezelfde prijs

In Leeuwarden levert een P-kwaliteit slachtkoe nog steeds € 2,40 tot € 2,75 per kilo geslacht gewicht op. Het is de vierde week op rij dat de veemarkt deze prijs hanteert. Een jaar terug zakte de prijs in deze periode, maar toen was het aanbod aan slachtkoeien beduidend ruimer. In totaal zakte de notering toen met 25 cent in een paar weken tijd. Zo’n prijsdaling is op dit moment zeker niet aan de orde.

Slachterijen merken nog altijd een zeer tegenvallende vraag naar rundvlees. En dat gaat de komende periode zeker niet beter worden. In de vakantieperiode sluiten veel bedrijven in de vleesverwerkende industrie hun deuren. De vraag naar rundvlees komt dan nog meer onder druk staan. De kans op een lagere prijs neemt in de periode verder toe.

Voorlopig lijkt die prijsdaling nog niet aan de orde. Slachterijen willen wel verlagen, maar het krappe aanbod houdt de prijzen overeind.

Prognose: maximaal stabiel.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.