Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Een rubber welzijnsvloer en veel arbeidsgemak

Van Hamersveld bouwde begin 2019 nieuw voor 900 blankvleeskalveren. Hij koos voor automatisch voeren en ventileren met kleppen.

Boer was Marco van Hamersveld al langer, maar als kalverhouder zit hij relatief kort in het vak. In 2013 ging hij voor het eerst 760 blankvleeskalveren houden. Met succes. Begin dit jaar breidde de kalverhouder met nog eens 900 kalveren uit. “Dierenwelzijn, vlot voeren en arbeidsgemak stonden voor ons centraal.”

Achter de boerderij is de stal niet te missen. Of stal, het zijn 2 identieke stallen die pal naast elkaar gebouwd zijn. In het midden bevindt zich een centrale gang voor het laden en lossen. In de afdelingen zijn de kalveren nog relatief jong. De eerste ronde loopt nog geen 2 maanden.

Per stal zijn er 5 afdelingen met in totaal 40 hokken met telkens 11 of 12 kalveren. Die hebben 1,8 m² ruimte per dier en het hekwerk is van rvs. Opvallend is dat er per afdeling een part hek is, zodat Van Hamersveld achter de hokken langs kan. “Vooral in de eerste weken van een ronde is dat praktisch. Zo kan ik vlot nuka’s controleren”, legt hij uit.

Vleeskalverbedrijf van Hamersveld, Nijkerk (Gld.)


 • Vleeskalverbedrijf van Hamersveld, Nijkerk (Gld.) (kaderkop 1) Marco (46) en Gabi (47) van Hamersveld hebben in maatschap een witvleeskalverbedrijf. - Foto’s: Ton Kastermans

  Vleeskalverbedrijf van Hamersveld, Nijkerk (Gld.) (kaderkop 1) Marco (46) en Gabi (47) van Hamersveld hebben in maatschap een witvleeskalverbedrijf. - Foto’s: Ton Kastermans

 • Een rubber welzijnsvloer en veel arbeidsgemak
 • Een fraai overzicht in 1 van de 2 identieke stallen. Elke stal biedt plaats aan 450 blankvleeskalveren.

  Een fraai overzicht in 1 van de 2 identieke stallen. Elke stal biedt plaats aan 450 blankvleeskalveren.

Bedrijfsgegevens

900 plaatsen capaciteit nieuwbouw

€ 1.400 prijs per plaats

€ 75.000 kosten welzijnsvloer

23 hectare land

3,3 hectare olifantsgras

1 houtkachel

2 bedrijfslocaties

De stal was met € 1.400 per kalverplaats redelijk aan de prijs. Dat had vooral met de keuze voor automatisch voeren en een welzijnsvloer te maken. Naar houten latten is het lang speuren in deze stal. Van Hamersveld koos voor een betonnen roostervloer met flexibel rubber. “Beter voor het welzijn van de kalveren en duurzamer qua vloer”, vertelt hij. “Met € 110 per vierkante meter was de vloer alleen wel € 60 per vierkante meter duurder dan een gewone vloer. Maar het leek ons toch een goede investering.”

Van Hamersveld ventileert met kleppen; volledig automatisch via gordijnen in de deur aan het eind van elk voerpad. Dat zijn er 5 per afdeling. Deze gordijnen zijn aan een weerstation gekoppeld, waardoor temperatuur en luchtvochtigheid goed gemeten worden. De lucht komt vervolgens over het voerpad naar binnen en wordt via 5 grote ventilatoren in de geïsoleerde nok afgevoerd. Op dit punt verwacht van Hamersveld een verbetering ten opzichte van zijn andere kalverstal waar hij de kleppen handmatig bedient. “Daar loop ik te vaak achter de feiten aan, omdat het weer snel kan omslaan. Ik denk dat het antibioticagebruik in de nieuwe stal bijna met een kwart terug kan.”

Het systeem voor automatisch voeren werkt altijd en er zijn nauwelijks voerresten

Maatwerk en arbeidsgemak

Vanuit de skybox biedt de rechter van de 2 stallen een fraai overzicht. De hoeveelheid licht in de stal springt in het oog. De ramen zijn groter dan gemiddeld en beslaan ruim 4% van het totale oppervlak; het dubbele van de norm.

Onder de skybox bevinden zich 2 voerkeukens. Een voor ruwvoer en een voor melk. Van Hamersveld koos voor automatisch voeren; een concept dat hij in zijn andere stal al toepast. In de ruwvoerkeuken staan een strobunker met 800 kilo capaciteit en een menger. Erboven loopt een leiding die muesli uit silo’s van buiten aanvoert. Na het mengen gaat het ruwvoer door een wand via leidingen de stal in. “Het is een ideaal systeem”, zegt van Hamersveld. “Ik kan heel precies voeren en per hok maatwerk bieden en porties bijstellen. Het arbeidsgemak is groot; 1 persoon kan alle kalveren vlot voeren.” Hetzelfde principe geldt voor voerkeuken 2 waar de melk gemaakt wordt en waar de mineralenbak en medicijndosator staan. Hier lopen eveneens leidingen via een wand de stal in.

Lees verder onder de foto’s.


 • Een van de 2 voerkeukens. Links bevindt zich een strobunker met 800 kilo capaciteit, rechts ervan de menger.

  Een van de 2 voerkeukens. Links bevindt zich een strobunker met 800 kilo capaciteit, rechts ervan de menger.

 • Controle van de vleeskalveren. Automatisch voeren gebeurt via valpijpen (ruwvoer) en leidingen onder de voerbak (melk).

  Controle van de vleeskalveren. Automatisch voeren gebeurt via valpijpen (ruwvoer) en leidingen onder de voerbak (melk).

 • Via een circuit gaat het ruwvoermengsel door de stal. Via transparante valpijpen valt het mengsel in de voerbak.

  Via een circuit gaat het ruwvoermengsel door de stal. Via transparante valpijpen valt het mengsel in de voerbak.

Van Hamersveld laat de praktijk in 1 kalverafdeling zien. De leidingen met het ruwvoermengsel lopen boven de voerbakken. Via kettingen valt het mengsel per hok door transparante pijpen naar beneden in de voerbakken. De melkleidingen lopen dan weer onder de voerbakken door en de melk gaat er via pneumatische kleppen naartoe. “Beide systemen zijn efficiënt en degelijk”, zegt van Hamersveld. “Het werkt altijd en er zijn nauwelijks voerresten. De voercomputer checkt standaard hoeveel voer over is. Restvoer wordt vervolgens over de verschillende voerbakken verdeeld.”

Eigen brandstof voor houtkachel

Van Hamersveld heeft voor een kalverhouder relatief veel land: 23 hectare. Bijna de helft daarvan is grasland waar hij pakweg 1.200 van de ruim 4.000 kuub kalvermest op kwijt kan. De rest zet hij af bij mestverwerker SMG Putten. Ook is er 8,5 hectare mais. Die verkoopt van Hamersveld via een loonwerker aan veehouders in de buurt. Het levert hem jaarlijks € 750 per hectare op.

Lees verder onder de foto.

Van Hamersveld vult de houtkachel met snippers. Daar is jaarlijks 200 ton van nodig. De overige ‘brandstof’ bestaat uit eigen olifantsgras.
Van Hamersveld vult de houtkachel met snippers. Daar is jaarlijks 200 ton van nodig. De overige ‘brandstof’ bestaat uit eigen olifantsgras.

Dat is niet zijn enige inkomstenbron. Achter de 2 nieuwe stallen bevindt zich een perceel van 3,3 hectare olifantsgras dat als ‘brandstof’ voor een houtkachel fungeert. “De kachel draait voor 75% op olifantsgras. Dat is gratis biomassa”, vertelt van Hamersveld. “De rest bestaat uit houtsnippers. Daar heb ik jaarlijks 200 ton van nodig, à € 13 tot € 14 per kuub. Daarom zou ik graag mijn perceel olifantsgras nog vergroten ten koste van grasland. Dan ben ik straks qua energie om te verwarmen helemaal zelfvoorzienend.”

Eén reactie

 • Vhouder

  1400 euro per kalf als de prijs van de kalveren zo blijft kan ie er aan het eind van de ronde nog eens 100 euro per kalf achteraan gooien

Of registreer je om te kunnen reageren.