Rundveehouderij

Achtergrond 13 reacties

‘De koe is een superdier en melk is perfectie’

De melkveehouderij en zuivel moeten zich niet zo in de hoek laten zetten door klimaatwetenschappers die de koe de schuld geven van de broeikasproblemen. Ook moeten ze de kritiek van veganisten het hoofd bieden.

Melk is niet slecht en de koe is geen ramp voor het klimaat. “Koeien zijn superkringloopdieren waarvan het klimaatpotentieel nog niet half uit de verf komt en milk is perfection”, citeerde ASG-directeur Martin Scholten de landbouwkundige en voormalig secretaris-generaal van de VN Ban Ki Moon. Hij sprak op de jaarvergadering van de Belgische zuivelkoepel BCZ. Impliciet stak Scholten BCZ-voorzitter Catherine Pyck een hart onder de riem. Die sprak haar zorg uit over veganisten die zelfs jonge kinderen geen melk meer willen geven, met gebreksverschijnselen als gevolg.

Martin Scholten, directeur ASG Animal Sciences Group Wageningen UR. - Foto: Koos Groenewold
Martin Scholten, directeur ASG Animal Sciences Group Wageningen UR. - Foto: Koos Groenewold

Scholten maakte wel duidelijk dat de huidige melkveehouderij nog niet klaar is om de uitdagingen van het klimaat aan te kunnen. De huidige Holstein-Frisian-koeien geven wel veel melk, maar stoten inderdaad onnodig veel methaan uit. Utrechts hoogleraar Arjan Stegeman heeft volgens Scholten een punt als hij stelt dat de huidige Holsteins ziek worden van het rantsoen dat ze eigenlijk zouden moeten krijgen, want bij de koeien van nu ‘is de pens gedegenereerd en de dikke darm vergroot’. De koe van de toekomst moet weer een robuuster dier worden dat meer, anders onverteerbare, biomassa omzet in melk en vlees. Dan geeft die koe misschien iets minder melk, maar wordt wel weer een dubbeldoeldier, wat ook goed is voor het klimaat.

Meer biomassa omzetten in waardevol product

Verdere klimaatwinst is te behalen met methaanblokkers in het voer en met mestscheiding, zodat de melkveehouderij afscheid neemt van drijfmest en koeienmest weer waardevolle ‘compost’ wordt. Al met al moet de omschakeling in de sector ervoor zorgen dat de melkveehouderij niet slechts een derde van de anders niet benutbare biomassa omzet in waardevol product, maar driekwart of nog meer. En dat dan met veel minder emissies.

De opdracht is dus hard werken aan een andere melkveehouderij, aldus Scholten. En misschien ook nog de melk- en veehouderijhaters tot ander inzicht brengen.

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Wat een bla bla verhaal. Alsof de boer dit niet weet. We worden gewoon aan alle kanten tegen gewerkt tot dat we er mee ophouden. Wat zal deze Martin Scholten gaan bedenken? Vast weer iets dat hij verdient aan zijn uitspraken en zogenaamde visie hoe wij het moeten doen.

 • deB.


  Kijk dat weer staan met z'n armen over elkaar.... hou toch op met al deze zwets mannetjes! Kom je nergens mee

 • ricooo12

  De beste stuurlui staan aan wal.

 • Alco

  Uitstoot van dieren en groei van voedsel zijn altijd met elkaar in balans.
  Zo gaat dat al miljoenen jaren.
  Het ging pas verkeerd toen de industrieel revolutie kwam.

 • Bennie Stevelink

  Ik begrijp de kritiek van de vorige vier reageerders niet. Het verhaal van Martin Scholten lijkt mij juist heel realistisch naar de toekomst. En het creëert bestaansrecht voor de melkveehouder.

 • Dirk,

  Dirk
  Dat vind ik ook Bennie, de melkveehouderij is de ENIGE rendabele sector die co2 omzet in melk vlees en zuurstof ,dat kan misschien nog beter ,maar de melkveehouderij kan de kringloop rond krijgen , er is geen sector die dat kan,jammer dat er zuur gereageerd wordt ,maar wel begrijpelijk naar de jarenlange tegenwerking ,en onjuiste beschuldigingen ,van links Nederland .

 • eja

  dat de zuivel geen "ballen " laat zien is de verantwoordelijkheid van onze zuivel bestuursders
  De directie voorop en alle ledenraads leden er in polonaise achteraan en ze waaien met alle klimaat winden mee.
  Vooral de achterhoek vertegenwoordigers mogen zich dat aantrekken!!

 • farmerbn

  Eens met Bennie. De eerste reageerders hebben waarschijnlijk slecht gelezen.

 • RonaldB

  We gaan in de toekomst volgens de WUR chemische rotzooi in een herkauwer drukken omdat dat lekkerder rekent op milieugebied. Maak maar kweekmelk, mijn koeien gaan niet aan die zooi.

 • Alco

  De reageerders na de vierde gaan dus mee in het verhaal van blokkers, mestscheiding, afscheid van drijfmest, kortom een andere veehouderij.
  Maw. Jezelf in het beklaagden bankje zetten.
  Lees de vierde nog maar eens. Uitstoot van dieren staat altijd in balans met de groei van voedsel. Wat je er ook mee doet.

 • Jan-Zonderland

  Mijnheer Scholten, wat let u om uw plannen op praktijkschaal te beproeven op economische haalbaarheid ?
  Zal wel niet gebeuren

 • Alco

  Door je zelf in het beklaagden bankje te zetten, wordt het nog mogelijk gemaakt om landbouw in te wisselen voor Lelystad Airport.

 • j.verstraten1

  Martin Scholten is één van de steeds kleiner wordende groep die de koe nog koestert. Zijn visie inzet en bijdragen aan de toekomst van de veehouderij negeren zou heel dom zijn.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.