Rundveehouderij

Achtergrond

Basiszuivelmarkt houdt melkprijs amper in de benen

Veel grote zuivelbedrijven houden hun melkprijzen op z’n best stabiel. Een enkel bedrijf, zoals FrieslandCampina, verhoogt. De markt voor basiszuivel lijkt daar geen aanleiding voor te geven (andere producten moeten het dus doen).

De vetmarkt blijft in mineur. De spotprijs voor room is gezakt naar ongeveer € 4,10 per kilo. De markt voor mageremelkpoeder lijkt ook iets in te zakken. Dit product piekte onlangs op een prijs iets boven € 2.100 per ton, maar is nu ook wel weer voor € 50 per ton minder te koop. De markt voor foliekaas blijft ook last houden van lichte prijsdruk.

Het blijft onduidelijk waar deze flauwe stemming vandaan komt. Er is geen mega-melkaanvoer en veel Europese producten zijn concurrerend op de wereldmarkt. Toch lijkt er niets dat echt muziek maakt.

Alleen op de markt voor rauwe melk trekt de stemming iets aan. Het is niet zo dat dit heel veel verschil maakt, maar door het warme weer van de voorbije weken in Zuid-Europa, is de melkaanvoer daar gekrompen en neemt de belangstelling toe voor product van boven de Alpen. Gevolg is dat de prijs voor magere melk deze week met 2,5 cent per kilo is gestegen en de prijs voor gewone rauwe melk met zo’n 2 cent per kilo. Als deze tendens doorzet, zal het ook effect hebben voor de markten hier.

De prijs voor mageremelkconconcentraat is gestegen naar zo’n € 1,60 per kilo droge stof. Bij deze prijs is het nog steeds lonend om daar mageremelkpoeder van te maken.

Prognose: kalme markt, hogere prijzen spotmelk.

Of registreer je om te kunnen reageren.