Rundveehouderij

Achtergrond 22 reacties

Zuivelavontuur Koolen en Van Bakel strandt

Sinds december 2012, een paar maanden nadat Van Bakel Onroerend Goed failliet werd verklaard, is Willy van Bakel topman bij Agri Brasil. Een zuivelproject van Van Bakel en Kees Koolen dat Brazilië zou gaan veranderen van importeur tot exporteur van zuivel. In 2016 zouden ze gaan melken, maar het project is nog steeds niet van de grond gekomen.

Willy van Bakel was geruime tijd spoorloos nadat zijn ondernemingen in Nederland en de Verenigde Staten stuk waren gelopen. Op een gegeven moment werd duidelijk dat hij in Brazilië zat en inmiddels heeft hij ook de Braziliaanse nationaliteit aangenomen.

4 jaar geleden lanceerde hij daar samen met Kees Koolen, de oprichter van Booking.com en multi-miljonair, een plan voor de bouw van het grootste melkveebedrijf van Brazilië. Dat bedrijf zou dagelijks 1 miljoen kilo melk gaan produceren en verwerken. Later moest het bedrijf uitgroeien naar een melkproductie van maar liefst 4 miljoen kilo per dag.

Over 30 jaar geeft iedereen ons gelijk, maar daar schiet je nu niets mee op

Kees Koolen en Van Bakel hadden ruim voor de lancering van het zuivelproject overeenstemming bereikt over het bedrijf dat de naam Agri Brasil kreeg. Sinds december 2012, een paar maanden nadat Van Bakel Onroerend Goed failliet werd verklaard, is van Bakel naar eigen zeggen al topman van de holding Agri Brasil.

Lees verder onder de foto.

Antônio Martins (links) en Willy Van Bakel (rechts) van Agri Brasil tijdens een werkbezoek in Brazilië in 2016. - Foto: Conap
Antônio Martins (links) en Willy Van Bakel (rechts) van Agri Brasil tijdens een werkbezoek in Brazilië in 2016. - Foto: Conap

Kees Koolen en zijn partners hadden al grond gekocht in Jaborandi, in de deelstaat Bahia, om de plannen te realiseren. Een van de partners in het project is Antonio Martins, die eerder een hoge functie had bij de Centrale Bank. Hij zette eind 2013 al een video op youtube met de technologie die zou worden gebruikt bij het zuivelproject in Brazilië. Daarin worden onder andere beelden getoond van de maisoogst en het voeren van koeien bij Vreba Melkvee in Vredepeel, het grootste melkveebedrijf van Nederland dat gerund wordt door de broers van Willy van Bakel.

Lees verder onder het filmpje.

 

Megaproject moe(s)t mega-veel geld kosten

Koeien voeren en melken in het groot, in elk geval voor Nederlandse begrippen, maar het project in Brazilië zou nog vele malen groter worden. Zo groot dat Agri Brasil de Braziliaanse zuivelsector zou transformeren van een zuivelimporteur naar een belangrijke exporteur van zuivel, aldus de website van het bedrijf.

Met het totale project is volgens de Braziliaanse partner Antonio Martins bijna 10 miljard Braziliaanse real (R$ ) gemoeid, zo’n € 2,2 miljard. Elke ‘boerderij’ in het immense project zou een investering vergen van R$ 2,4 miljard, circa € 540 miljoen. Het projectgebied is 50.000 hectare, voor 4 bedrijven van 12.500 hectare met tienduizenden koeien.

20% van het benodigde kapitaal zou worden ingebracht door de partners (lees Koolen en de Braziliaanse partner Martins). De overige 80% moest worden ingebracht door externe investeerders en leningen. Ongeveer R$ 500 miljoen, ruim € 140 miljoen, zou afkomstig zijn van het Braziliaanse ontwikkelingsfonds Northeast Development Fund (FDNE), beheerd door Sudene, dat het project al had goedgekeurd.

“Het project charmeerde ons”, zei José Márcio de Medeiros Maia, hoofdinspecteur van Sudene in januari 2015 in Braziliaanse media. De Braziliaanse autoriteiten stonden in de rij om hun steun uit te spreken voor het project.

Lees verder onder de foto’s.


 • In 2016 timmerde Agri Brasil behoorlijk aan de weg. Van alle kanten werd steun toegezegd. Hier schudt Antonio Martins, partner in Agri Brasil, de hand van Marcos Antônio Pereira, voormalig minister van Industrie en Handel. Willy van Bakel zit naast Martins. - Foto: mdic.gov.br

  In 2016 timmerde Agri Brasil behoorlijk aan de weg. Van alle kanten werd steun toegezegd. Hier schudt Antonio Martins, partner in Agri Brasil, de hand van Marcos Antônio Pereira, voormalig minister van Industrie en Handel. Willy van Bakel zit naast Martins. - Foto: mdic.gov.br

 • Willy van Bakel met de vice-gouverneur van de Braziliaanse deelstaat Bahia, João Leão, tijdens een bezoek aan Nederland in 2016. - Foto: João Leão

  Willy van Bakel met de vice-gouverneur van de Braziliaanse deelstaat Bahia, João Leão, tijdens een bezoek aan Nederland in 2016. - Foto: João Leão

Komt van uitstel ook nu afstel?

De bouw had in het tweede kwartaal van 2015 moeten beginnen en de melkproductie in 2016. Het plan was om eerst hoogproductieve Amerikaanse koeien te kopen en te starten met de productie van lang houdbare UHT-melk. Later zouden embryo’s vanuit Nederland naar Brazilië gaan om de veestapel uit te breiden.

Het doel was om later zuivelproducten te gaan produceren, zoals melkpoeder, boter en gecondenseerde melk voor export naar onder andere China.

Je kunt nog zo goed kunnen surfen, maar als er geen golven zijn, dan heeft het geen zin

In 2017 werd al duidelijk dat project vertraagd was. Begin 2018 was de financiering van het megaproject nog steeds niet rond, bleek uit een artikel in Melkvee.nl/Vork, waarin de Wageningse adviseur van het project Peter Smeets het megabedrijf bejubelde en meteen constateerde dat Nederlandse melkveebedrijven nauwelijks nog toekomstperspectief hebben.

Koolen richt zijn pijlen op andere projecten

Afgelopen jaar was het vooral stil rondom het project in Brazilië. Kees Koolen houdt zich inmiddels niet meer bezig met het Braziliaanse zuivelavontuur en concentreert zich op projecten waar hij meer van verwacht.

“Ik ben iemand die na een afgerond project, zoals Booking.com, op zoek gaat naar nieuwe plekken”, zegt Koolen. “Dan raak ik altijd betrokken bij meer projecten en uiteindelijk eindig ik met een project dat ik echt aantrekkelijk vind. Nu wordt dat Lithium Werks, zei hij hierover eerder in de Volkskrant. Inmiddels is hij weg bij Lithium Werks en gaat verder met zijn onderneming Koolen Industries en Super B, dat lithiumaccu’s produceert.

Koolen wil nog niet hardop zeggen dat hij de stekker uit het Braziliaanse zuivelproject heeft getrokken. Volgens zijn woordvoerder staat Agri Brasil op een laag pitje. Een verdere toelichting wil Kees Koolen niet geven. Maar de politieke realiteit is dat zijn plannen op dit moment niet haalbaar blijken, constateert Koolen zelf in het magazine Financial Investigator. “Nee, daar ben ik niet emotioneel onder. Ik zie dat als een natuurverschijnsel. Daar heb je je bij neer te leggen. Je kunt nog zo goed kunnen surfen, maar als er geen golven zijn, dan heeft het geen zin. We zijn met Agri Brasil de tijd vooruit. Over 30 jaar geeft iedereen ons gelijk, maar daar schiet je nu niets mee op.”

Topman Van Bakel leeft van geld van familie

Willy van Bakel zit nog in Brazilië en heeft volgens zijn advocaat Rob Boas geprobeerd om diverse projecten op te zetten, maar tot nu toe heeft dat geen enkel effect gehad. Het grootste project van Van Bakel en Kees Koolen, Agri Brasil, komt in elk geval niet van de grond. Hij is dan wel topman bij Agri Brasil, maar krijgt elke maand geld van zijn familie in Nederland om rond te komen, aldus zijn advocaat vorige week bij het Gerechtshof in Den Bosch.

Geen embryo’s voor Brazilië, maar streekzuivel uit Groesbeek

De locatie in Nederland waar Kees Koolen embryo’s wilde gaan produceren voor Brazilië, is verkocht. De plannen voor dit bedrijf in het Gelderse Wichmond leidden meteen al tot veel weerstand in de omgeving, waarna ze werden afgeblazen.

Koolen heeft nu plannen voor een zuivelfabriek in Groesbeek, waar streekzuivel geproduceerd moet gaan worden. Die fabriek moet worden gebouwd op de locatie van een voormalig megapluimveebedrijf (zie persbericht). En via dit bedrijf komen we ook weer bij Van Bakel.

Lees verder onder de foto.

De megastallen voor pluimvee in Groesbeek. Koolen wil op de locatie een zuivelfabriek beginnen. - Foto: Hans Prinsen
De megastallen voor pluimvee in Groesbeek. Koolen wil op de locatie een zuivelfabriek beginnen. - Foto: Hans Prinsen

Het pluimveebedrijf in Groesbeek was van de familie Van Deurzen. Een van de familieleden emigreerde naar de VS via Vreba-Hoff Dairy Development, een dochteronderneming van Van Bakel Onroerend Goed. Daarbij werden miljoenen geleend van Van Bakel Onroerend Goed. Deze vordering werd in 2009 (als onderpand voor een lening) overgedragen aan Vreba Melkvee, het melkveebedrijf in Vredepeel, en vervolgens weer aan het Luxemburgse TRT Investments, waarvan René van Bakel als woordvoerder optreedt. TRT Investments wilde geld zien, waarna de stallen in Groesbeek moesten worden geveild. Koolen kocht het pluimveebedrijf in 2016 voor € 1,2 miljoen.

Laatste reacties

 • Bolder01

  Dat is toch niet zo vreemd. Als je van Bakels verleden een klein beetje kent

 • 200113528

  een grote pot nat oplichters zijn het

 • Vhouder

  hij heeft het nog niet zo slecht voor elkaar schuldeisers op 5000 km afstand geen uitleververdrag met usa gratis geld van zijn familie uit nederland elke dag lekker op het strand van copa cobana mooie vrouwkes kijken

 • Bennie Stevelink

  Ondertussen heeft Koolen de provincie Overijssel ook nog voor 7,5 miljoen opgelicht.

 • agratax.1

  @Bennie. Zullen we zeggen wie met Pek omgaat wordt met Pek besmeurd?

 • Tinus1

  Verklaar? @bennie

 • Gradje 1966

  Koolen heeft de stekker er in de Vredepeel ook uitgetrokken en ze zijn nu haastig opzoek naar nieuwe slachtoffers

 • info36

  Dat Braziliaans ontwikkelingsfonds kan die 140 miljoen beter besteden voor de ontwikkeling van de krottenwijken in de grote steden van Brazilie in plaats van uit te geven aan al dat tuig.

 • husky

  Een luis in een wereldwijde pels is moeilijk te vangen.

 • mali

  luis? geen luis, teveel geld ontvangen en wil teveel geld meteen investeren. Verkeerde plaats, verkeerde mensen en verkeerde tijd....

  Helaas. Uber no @2

 • kleverlaan2

  Wat hebben ze er toch een verstand van bij dit vakblad. Dat was wel anders toen van Bakel nog bij ze adverteerden. Toen was alles nog hemel en fantastisch. Het bedrijf om in te investeren.

 • mali

  Koolen heeft het zelfde probleem als Van bakel, ik wil aandacht...

 • mali

  kleverlaan2

  .......

 • Zuperboer

  Wie is er slimmer? Ons Willy of Cees? Dan zit er ook nog ene adviseur Schiphorst op t vinketouw. Als de vos de passie preekt........

 • cornelis 22

  Iedereen droomt er waarschijnlijk van de kas v an Koolen leeg te graaien maar die heeft zo een volle kas omdat hij er zo goed op kan passen . Jammer jongens.

 • koestal

  Luchtkastelen,blijkbaar wil niemand er geld in steken.

 • 11

  Arme Willy en hij was, volgens zijn advocaat, ook nog eens pro deo aan het werk daar in Brasil. We krijgen medelijden.

 • Peet1212

  @ Vhouder, Willy is vaker in Nederland dan ergens anders maar blijft slim genoeg onder de radar van velen die nog iets van hem moeten!!!
  Ik hoor dat hij op verschillende plekken in Brabant en Noord-Limburg opduikt om bedrijven en grond te kopen voor de v. Bakels
  Hij verleert zijn streken NIET!!!!

 • willempi

  Een vos verliiest zijn haren maar nimmer zijn streken en bedenk je goed vosjes zoeken elkaar op........

 • jan123123

  VRaag de provincie Overijssel maar: 6 miljoen subsidie : projekt gaat niet door : weg 6 miljoen

 • peterjansen

  De Vos Willy heeft zijn haren niet verloren, ook hier in nederland is hij weer op pad om hetzelfde truckje uit te halen met de fosfaatrechten als hij toen der tjjd hier met het quotum uithaalde. Stoppers samen in een maatschap stoppen met van kabel, en daarna de rechten verkopen, en vrebamelkve innnen , daarna terug leasen !

 • farmerbn

  En wat is nu de reactie van die Smeets? Volgens mij heeft ie een beetje voor zijn beurt gekletst.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.