Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Zuivel wil consument meer aan kaas van eigen bodem

De kaassector wil de Nederlandse consument verleiden om vaker te kiezen voor Goudse kaas van eigen bodem.

Dit gebeurt lang niet altijd. Veel Nederlanders denken namelijk ten onrechte dat de Goudse kaas die zij kopen altijd uit eigen land komt, zo constateren de kaasmakers.

De wil is er wel, maar consumenten raken nogal eens in verwarring, zo wordt geconstateerd. Daarom start de kaassector een campagne die mensen bewust maakt dat Goudse kaas die écht uit Nederland komt, te herkennen is aan het Gouda Holland-keurmerk op de verpakking.

Echte Gouda Holland-kaas

65% van de Nederlanders vindt dat Goudse kaas alleen in Nederland mag worden gemaakt, concludeert onderzoeksbureau PanelWizard. Toch wordt Goudse kaas over de hele wereld geproduceerd. Dat geldt echter niet voor echte Gouda Holland-kaas. Dat is een 100% Nederlands product, beschermd door de EU. “Alleen bij kaas met het Gouda Holland-keurmerk – te herkennen aan de zegel ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ – weet je zeker dat de Goudse echt uit Nederland komt,” zegt Johan Schildkamp van de Nederlandse Zuivel Organisatie.

Eeuwenoud recept met Nederlandse melk

Onder andere FrieslandCampina, DOC Kaas en Rouveen Kaasspecialiteiten hebben hun krachten gebundeld voor de campagne. Zij maken Gouda Holland-kaas volgens het eeuwenoude recept met Nederlandse melk. De kaas is op houten planken gerijpt en regelmatig gekeerd. “En dat proef je”, zegt Klaas Hokse, algemeen directeur van Rouveen Kaasspecialiteiten, dat al sinds 1905 kaas maakt. “Echte Gouda Holland-kaas is echt het lekkerst.”

Nederlanders zijn gehecht aan hun kaas. Het staat bovenaan de lijst met eten dat Nederlanders niet kunnen missen, zo blijkt uit recent GfK-onderzoek. De campagne bestaat uit diverse online video’s, advertenties en abriposters.

Laatste reacties

  • koestal

    Eigen kaas is het beste en lekkerste.

  • WGeverink

    Dat je de eigen kaas wil promoten en verkopen is niks meer dan logisch. Mijn vraag is zou dat niet al gebeurd zijn als de kwaliteit echt zo veel beter was?

Of registreer je om te kunnen reageren.