Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Schudders moeten breed en half gedragen zijn

Veel trekkermerken zijn in de schudders gestapt die het liefst breed en halfgedragen worden gekocht. Het wegvallen van Lely gaf de andere fabrikanten lucht. Een overzicht.

‘Dit wordt het jaar van de schudder”, roept Alex Westerhoek van Zonna, terwijl half Nederland de eerste snede kuilt bij bewolkt weer. De impact van het weer op de schudderverkoop is groot. In het droge 2018 werd er amper geschud en dus niks versleten. Importeurs en dealers merken dat direct met een slappe verkoop begin dit jaar. “Mensen zijn nu bezig met fosfaatrechten en asbestsanering. De schudder kan nog wel een jaartje mee, weet Freek Tel van Claas-importeur Kamps de Wild.

Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 700 schudders verkocht. De markt is in 5 tot 10 jaar sterk veranderd. Ruim10 jaar geleden was de gedragen 6-elements schudder de standaard, nu heeft het merendeel 8 of 10 rotoren met een wielstel of transportonderstel. Grofweg een kwart van de 8- en 10-rotorschudders is gedragen in de hef. Daarvoor is dan wel een flinke trekker nodig.

Jaarlijks worden er zo’n 700 schudders verkocht. Door het droge 2018 ligt dit aantal nu nog flink lager. - Foto: Michel Velderman
Jaarlijks worden er zo’n 700 schudders verkocht. Door het droge 2018 ligt dit aantal nu nog flink lager. - Foto: Michel Velderman

Wegvallen van Lely

Belangrijk is het wegvallen van Lely. Nieuwe eigenaar Agco stopte de productie en verkoopt alleen het eigen Fella en de evenknieën in Fendt- en MF-kleuren. Daardoor is er veel marktruimte vrijgekomen. Lely was de eerste en sterkste met een schudder die horizontaal opklapt op een transportonderstel. Later kregen ook Pöttinger, Krone en SIP zo’n uitvoering en staat deze op het wensenlijstje van vele andere merken. Mark Roelofs van de Mechan-groep denkt dat Agco wel weer komt met iets dat de sterke Lely-eigenschappen heeft. De Fendt- en MF-schudder worden nu alleen bij deze trekkerdealers verkocht. Beide merken pakken een andere selectie uit het Fella-gamma. De goedkopere treintjesschudder en vier elementsschudders zijn er alleen als MF. Fendt wil vooral grotere modellen met een transportonderstel.

Ook antiwikkelkappen, tandbreukbeveiliging en hydraulische schuinstelling voor het kantschudden zijn populair

Treintjesschudder verliest terrein

Ook Krone is gestopt met de treintjesschudder. Marc Berghuis van Krone: ze werden amper verkocht. Op de huiskavel kan het wel maar bij langere transportafstanden is het niet ideaal met zoveel kleine wieltjes aan de grond.” Grofweg is een treintjesschudder € 4.000 goedkoper dan eentje met een transportonderstel (half gedragen). Dat verschil is er ook met een gedragen schudder.

Meest gewilde optie de laatste jaren is een kopakkerstand. Daarmee verstijft de schudder bij het heffen door de opklapcilinders iets in te trekken en hangt de schudder niet door. Ook antiwikkelkappen, tandbreukbeveiliging en hydraulische schuinstelling voor het kantschudden zijn populair. Bijna iedereen werkt wel met grote banden onder de middelste rotoren en vingerkoppelingen in de aandrijflijn. Ook extra tastwielen en reservebandjes doen het goed. Een vertragingskast voor nachtzwaden voor hooi koopt niemand. Vicon heeft net als SIP een onderhoudsarme gesloten oliebadaandrijving.

Ongeveer een kwart van alle verkochte 8 en 10 elements schudders is geheel gedragen in de driepuntshef. Om vlot te werken is dan wel een flinke trekker nodig of een fors stel frontgewichten. - Foto: Jan Willem van Vliet
Ongeveer een kwart van alle verkochte 8 en 10 elements schudders is geheel gedragen in de driepuntshef. Om vlot te werken is dan wel een flinke trekker nodig of een fors stel frontgewichten. - Foto: Jan Willem van Vliet

10-elements schudders

Boerderij heeft een overzicht van alle 10-elements schudders samengesteld. Afgelopen jaren zijn er nieuwe spelers bijgekomen uit de trekkermarkt. Behalve Fendt en MF hebben nu ook Kubota en New Holland schudders in eigen kleur. Kubota kocht immers Kverneland/ Vicon en New Holland kocht Kongskilde met JF(Stoll). Beide merken worden nog maar mondjesmaat verkocht. Andere nieuwe hooibouwmerken als Samasz, McHale en Malone hebben geen 10-rotorige schudder in het gamma.

In de tabel staan alle 10-rotorige schudders die in Nederland te koop zijn. Modellen die zowel gedragen als half gedragen zijn te krijgen, staan in één kolom. Claas, Krone en Vicon hebben twee modellen met 10 rotoren die technisch meer verschillen en dus een eigen kolom hebben. De Vicon Fanex 1404 C is gelijk aan de Kubota-schudder. De Fendt-, MF- en Fella-schudders zijn ook gelijk en staan daarom naast elkaar.

Op 4 juni 2019 komen praktijk en theorie op het gebied van gras, graswinning en goed ruwvoer samen. Kom jij ook?

Laatste reacties

 • Sjaak

  Hoe stom kan Agco zijn door de Lely-schudder niet meer te produceren...?
  Het gebruik van de haaktanden in combinatie met een simpele oerdegelijke constructie maakte deze schudders uniek in capaciteit, kwaliteit en onderhoud.
  Er zijn geen betere schudders dan die van Lely!

 • koestal

  Wie heeft de breedste schudder ?

 • melkveehouder .

  @sjaak. Helemaal eens. Lely gaf niet voor niets 5 jaar garantie op de tanden!

 • hansvanbergen

  Als je een lange dag moet schudden heb je een fatsoenlijke trekker nodig en die zal al snel dansonderdrukking hebben. Op die manier kun je iedere zware schudder probleemloos transporteren en is in en uitklappen veel eenvoudiger. Een gedragen schudder is dus nergens voor nodig

Of registreer je om te kunnen reageren.