Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Positieve toon op onevenwichtige zuivelmarkt

Op een grotendeels positief gestemde zuivelmarkt lijkt boter de grote afwijkende factor.

Voor veel zuivelproducten zitten de prijzen in de lift, maar de boterprijs blijft hangen rond de € 4,00 per kilo.

Wat hiervan de reden is, is gissen voor de handel. Het bevreemdt des te meer omdat de Europese prijs gunstig afsteekt ten opzichte van de Nieuw-Zeelandse prijs op de GDT-veiling van deze week. Er zouden dan toch op z’n minst exportmogelijkheden moeten zijn voor de EU, zo wordt gezegd.

Notering voor room gedaald

De notering voor room is na een flinke stijging begin deze week weer gedaald naar € 4,40 tot € 4,50 per kilo. Mageremelkconcentraat blijft bij een overvloedig aanbod (onder meer uit Oost-Europa en Groot-Brittannië) steken op goed € 1,45 per kilo droge stof. Wat hierbij helpt, is de goede vraag naar mageremelkpoeder. De prijs hiervan is op de spotmarkt naar ruim € 2.000 per ton gestegen. Product met een laag sporengehalte noteert nog € 100 tot € 150 meer.

Prijs foliekaas flink gestegen

De spotnotering voor foliekaas stijgt ook tot boven de € 3,00 per kilo. Marktkenners menen dat deze notering nu iets overreageert. Lange tijd stond de spotnotering voor foliekaas eigenlijk te laag: rond de € 2,60 tot € 2,65 per kilo. De laatste weken is de prijs opeens hard omhoog gegaan.

Zuivelmarkt onevenwichtig

Wat hiervan waar mag zijn, feit is dat de zuivelmarkt momenteel niet evenwichtig oogt. Door een vrij groot aanbod is namelijk ook de spotmelkprijs flink gedaald. Iets wat wordt verergerd door het feit dat er veel melk op de markt is van fabrieken die stil liggen.

De kaasfabrieken draaien waar mogelijk op volle kracht, wat voorraden aanvult en ook zorgt voor veel wei, maar lang niet alles wordt ingedroogd. Daarom is weipoeder nog steeds goed geprijsd,

Prognose: melkpoeder, kaas duurder, boter stabiel.

Laatste reacties

  • koestal

    Dan kan de melkprijs omhoog

  • deB.


    Dat kan al een aantal maanden... maar ja, we blijven toch wel leveren, dus ze hebben met z'n allen vrij spel!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.