Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Nu al rantsoen beïnvloeden met snijlengte gras

Veehouders hanteren een vast regime bij het maaien en oogsten van gras. Toch kunnen ze met het moment van maaien, het drogestofgehalte en de snijlengte hun winterrantsoen nu al beïnvloeden.

Als veehouders hun gras gaan oogsten, werken ze vaak volgens een vast regime. “Toch kunnen ze nu al invloed uitoefenen op het rantsoen dat ze in de winter gaan voeren, door bewuste keuzes te maken”, stelt melkveespecialist Raymond Holtmaat (45) van Feijen in Dalfsen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Door bewuste keuzes te maken, kunnen veehouders nu al invloed uitoefenen op het rantsoen dat ze hun koeien in de winter gaan voeren", zegt melkveespecialist Raymond Holtmaat (45) van Feijen in Dalfsen (Ov.). - Foto: Theo Galama
Door bewuste keuzes te maken, kunnen veehouders nu al invloed uitoefenen op het rantsoen dat ze hun koeien in de winter gaan voeren", zegt melkveespecialist Raymond Holtmaat (45) van Feijen in Dalfsen (Ov.). - Foto: Theo Galama

Welke keuzes kan de veehouder nu al maken?

“Er zijn verschillende mogelijkheden. Eén daarvan is het moment van maaien. Je moet dan kiezen of je liever gaat voor een iets langer gewas met iets meer stengel of juist een jong gewas met nog vooral blad. Afhankelijk van die keuze kun je gaan spelen met de deeltjeslengte. Veel veehouders gaan automatisch uit van hakselen op standaardlengte. Het is de vraag of dat altijd de beste keuze is. Misschien is een opraapwagen in een aantal situaties een betere keuze.”

Waarom is die deeltjeslengte zo belangrijk?

“Een koe heeft een bepaalde pensinhoud. Vol is vol. De hoeveelheid voer die een koe kan opnemen is echter wel te beïnvloeden en kan variëren. Dit hangt af van de doorstroomsnelheid. Bij een hogere doorstroomsnelheid kan een koe meer kilo’s droge stof vreten. Heel simpel: 1 kilo droge stof meer aan opname is de beschikking over 980 VEM extra en dat is goed voor 2 liter melk.”

Dus korter hakselen?

“Dat hangt ervan af. Een heel jong bladrijk gewas kan best iets langer. Dat heeft al een hoge verteringssnelheid. Maar een iets zwaarder gewas met wat meer verhouting kun je best korter hakselen. De standaard haksellengte is 2,5 centimeter, maar in zo’n gewas kun je soms terug naar 1 centimeter. De bekende schudboxtechniek is een ideale tool om deeltjeslengte te bepalen en in beeld te brengen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Elke machine en elk gewas geeft weer een ander beeld.”

Gaat dat wel goed in verband met structuur?

“Structuur zegt niets alles. Wij richten ons op het aanbod van NDF. Als dat aan een bepaalde hoeveelheid voldoet en in een juiste verhouding is met andere waarden, zoals ADL, kan de koe daar prima gezond op functioneren.”

Hoe laat je veehouders zien wat de invloed is van hun keuzes?

“We hebben vorige week een ‘veldaudit’ gedaan. Dat geeft veel inzicht. Zo hebben we de verschillen laten zien in haksellengte van een hakselaar of snijlengte met een opraapwagen. Ook hebben we een demo gehad van verschillende maaisystemen: met of zonder kneuzer, met of zonder breedafleg en wel of niet schudden. Bij een gelijk maaimoment zie je een halve dag later al flinke verschillen in droge stof van het materiaal. Dat is een praktisch onderdeel wat je ogen opent. Je ziet de verschillen. Veehouders merken dat hun acties echt invloed hebben op het eindresultaat.”

Laatste reacties

 • arink

  Wat een geneuzel. We moeten gewoon vaststellen dat de gangbare melkprijs zich op een niveau bevindt dat van elk realisme losgezongen is.
  Ipv te focussen op nóg meer melk teneinde de kostprijs nóg wat gunstiger te krijgen zou het veel slimmer zijn om aan de opbrengsten kant te werken. Door bv mínder te melken, níet verder te intensiveren, en een klimaatneutraal imago neerzetten met maximale weidegang ipv een monovergister. Laat de mest door de koeien uitrijden en stop de eerste snede in de koe ipv de kuil. Dan heb je de voorwaarden om een goede melkprijs te realiseren.

 • kleine boer

  Hoe moeilijk kun je doen om een snee gras te kuilen...

 • el

  Holmaat moet ook eten!

 • mtseshuis

  Best vergezocht, vorige week is overal topkwaliteit ruwvoer gewonnen met superopbrengsten. Meer is niet nodig om goed te melken. Hoe een ieder tot dit resultaat komt, is aan een ieder zelf.. Verschillende manieren van werken, gelijk resultaat.

 • peterhoogendoorn

  Je moet ook wat willen verbeteren.....
  Hogere benutting is beter voor koe, boer en milieu

 • koestal

  Kijken of het gras voldoende lang is en maaien als er een paar mooie dagen met goed weer zijn ,vanaf het kantoor gaat dat niet altijd.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.