Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Notering slachtkoe zakt met 5 cent

Hoewel de handel nagenoeg gelijk was aan vorige week, gingen de noteringen voor slachtkoeien op de veemarkt in Leeuwarden met 5 cent omlaag. De prijsaanpassing moet echter worden gezien als een correctie.

Handelaren laten weten dat de stemming op de markt niet heel veel anders was dan vorige week. Er werden weliswaar zo’n 50 koeien meer verhandeld, maar dat was niet de reden om de prijzen te verlagen. Het aanbod aan slachtkoeien blijft, zeker buiten de veemarkten om, aan de krappe kant. Slachterijen hebben te maken met een krappe aanvoer en slachten bij lange na niet op volle toeren.

Prijs achter

Voor een P-kwaliteit slachtkoe werd in Leeuwarden woensdagavond € 2,45 tot € 2,80 per kilo geslacht gewicht betaald. Ten opzichte van vorig jaar blijft de prijs nog altijd ruim achter. Toen stond de notering nog op € 3,25 per kilo (€ 3,06 excl. btw). Die prijs bleek vorig jaar tevens de piek te zijn in de notering. Ook dit jaar lijkt een verdere prijsstijging moeilijk te realiseren.

Vleeshandel ontzettend stroef

Ja, het aanbod is en blijft aan de krappe kant, maar handelaren horen al weken van slachterijen dat de vleeshandel ontzettend stroef is. Hier en daar wordt 1 of 2 cent meer betaald voor de slachtkoeien, maar over het algemeen zijn prijsstijgingen niet aan de orde. De marges in de vleeshandel zijn soms zo dun, dat er zelfs op het vlees moet worden toegelegd.

Het aanbod geeft aanleiding tot verhogen, maar het is dus maar de vraag of de bodem onder zo’n prijsstijging sterk genoeg is.

Prognose: stabiel.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Eén reactie

  • info385555

    runderslachtingen week 19 9948 stuks; dat is niet historisch laag, maar ver boven het langjarig (10 jaar) gemiddelde! nl. op 2 na hoogste.

Of registreer je om te kunnen reageren.