Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Kalversterfte opmaat naar meer eisen

Driekwart van de melkveehouders, die deelgenomen hebben aan de meest recente enquête van Melkvee100plus, denkt dat het rumoer rond de kalversterfte begin april de opmaat zal zijn naar meer eisen rondom kalversterfte en kalveropfok.

De kalversterfte heeft de afgelopen maanden de gemoederen bezig gehouden. Niet alleen in de maatschappij, via het nieuws dat RTL op 1 april bracht, maar ook op het boerenerf heeft dat natuurlijk effect. Naar aanleiding van de berichtgeving verwacht driekwart van de veehouders, die gereageerd hebben op de enquête, dat er strengere eisen zullen volgen rondom kalversterfte en kalveropfok. De enquête werd door 64 veehouders ingevuld. Van de veehouders kent iedereen het sterftepercentage op zijn bedrijf. 4% geeft aan dat een ander dat niets aangaat, 61% zegt dat het sterftepercentage onder 12% ligt, maar een derde meldt dat de kalversterfte op dit moment boven de 12% uitkomt.

Nu al wordt er via monitoringsprogramma’s in de zuivel gelet op het percentage kalversterfte, maar daar blijft het niet bij. Een te hoog sterftepercentage moet tot actie leiden.

Meer verbeterpunten

Nagenoeg alle veehouders verwachten dat de maatschappij nog wel meer verbeterpunten zal vinden die de aandacht op de melkveehouderij zullen vestigen. Liefst 97% denkt dat er nog wel iets anders volgt, en ze voelen dat ze in het vizier van de maatschappij liggen. Slechts een klein deel licht toe waar ze dan aan denken. Die richten zich dan vooral op koegebonden ziekten als melkziekte en mastitis, maar ook op ingrepen, vooral onthoornen.

Laatste reacties

 • kanaal

  we willen niet meer eisen genoeg is genoeg.

 • g.smale1

  wie alles netjes doet ,en geen dode kalfjes heeft hoor je niet.

 • bb40

  Ze moeten het percentage kalversterfte opsplitsen in doodgeboren en dood na 24 uur.
  Doodgeboren is vaak domme pech, kalversterfte door bv diaree is wel vaak management.

 • koestal

  Focus om meer regeltjes te maken

 • Qulip en KKM ,wrijven in hun handjes ,en zullen zich nog belangrijker vinden , soms verdenk ik hen van sluwe negatieve berichtgeving ,al dan niet in commissie ,
  tja , slaven moet je kastijden wisten de Romijnen al ........kalversterfte in de Oostvaardersplassen .....UUUH. .....nooit van gehoord....

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.