Rundveehouderij

Achtergrond

Geen beweging in notering nuchtere kalveren

De prijzen voor nuchtere kalveren op de veemarkt Purmerend maken ook deze week een pas op de plaats. Er werden weliswaar wat minder dieren aangeboden, tot een prijsverandering leidde dat dinsdag 14 mei niet.

Het is op de veemarkt in Purmerend al de derde week op rij dat de notering voor zwart- en roodbonte en 50% Belgisch blauwe kalveren een pas op de plaats maakt. Daarin wijkt de markt behoorlijk af van voorgaande jaren, want toen hadden de noteringen op de markt in Purmerend een stijgende lijn te pakken. Hoewel er deze week minder dieren werden aangeboden, kon de prijs niet omhoog.

Opbrengstprijzen onder druk

Dat de prijs niet in beweging komt, heeft vooral te maken met het feit dat vleeskalverhouders niet bereid zijn meer geld neer te leggen voor de kalveren. De opbrengstprijzen voor zowel de rosé- als blankvleeskalverhouders staan onder druk. Zicht op verbetering is er niet aan deze kant van de markt en dat maakt dat de mesters zeer terughoudend zijn.

Fors lager dan vorig jaar

In Purmerend werd dinsdag tot € 105 per dier betaald voor een zwartbont stierkalf. Dat is fors minder dan de € 175 per dier (€ 165 per dier exclusief btw) die een jaar terug voor deze kalveren werd betaald. Ook voor de notering voor 50% Belgisch blauwe stierkalveren geldt dat de prijs flink lager is dan vorig jaar. Momenteel ligt de maximumprijs op € 255 per dier, tegenover € 325 per dier een jaar geleden.

Prognose: stabiel.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de kalvermarkt in Purmerend vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijs zwartbonte stierkalveren
Aanvoer zwartbonte stierkalveren
Aanvoer roodbonte stierkalveren

Of registreer je om te kunnen reageren.