Foto: Mark Pasveer RundveeAchtergrond

EU-melkprijs daalt ook in maart

De gemiddelde melkprijs in de EU lag in maart op € 33,52 per 100 kilo standaardmelk. Dat blijkt uit de melkprijsvergelijking van LTO, ZuivelNL en European Dairy Farmers. Daarmee lag de prijs 33 cent lager dan in februari.

Dat de gemiddelde melkprijs in maart een daling laat zien, komt voornamelijk door de prijsdaling bij het Ierse Glanbia. De melkprijs in februari was namelijk inclusief een seizoentoeslag en die ontbrak in maart. Naast Glanbia hebben ook Hochwald en Danone de melkprijs in maart verlaagd. De meeste zuivelonderneming lieten hun melkprijs ongemoeid. Slechts enkele melkprijzen gingen in maart omhoog.

Gemiddelde van afgelopen 5 jaar

Ten opzichte van maart vorig jaar staat de notering exact gelijk. Wat ook opvalt is dat de prijs in maart van dit jaar ook maar nauwelijks afwijkt van de prijs in maart 2017 en het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. In vergelijking met het gemiddelde van de periode 2013 tot 2017 ligt de notering momenteel heel iets onder.

Geen sterke dalingen

Hoewel de gemiddelde melkprijs in het begin van het jaar dalingen heeft laten zien, zijn die daling relatief gezien niet heel sterk. Door de aangekondigde melkprijzen van Arla, DMK, Dairy Crest en de Franse zuivelondernemingen lijkt deze relatief stabiele ontwikkeling ook voor de komende maanden te gaan gelden.

Beheer
WP Admin