Rundveehouderij

Achtergrond

Boter en roommarkten in mineur

Of het dit jaar met boter en room nog weer goed komt, wagen sommige grote handelaren te betwijfelen.

De notering voor boter is deze week verder gezakt naar niveau’s tussen de € 3,70 en € 3,95 per kilo, terwijl ook de spotnotering voor room verder terugzakte, naar zo’n € 4,30 per kilo.

Royaal aanbod boter en room

Het aanbod heet royaal te zijn, door voldoende vers product en (voor boter) doordat partijen die nog voorraden hebben, die deels op de markt brengen. Een verrassende stijging van de noteringen, zoals in de eerste helft van 2017 en 2018, wordt nagenoeg uitgesloten.

Druk op de melkprijzen

Deze ontwikkeling zet druk op de melkprijzen die boeren kunnen ontvangen, maar er is ook een positieve noot. De spotnotering voor mageremelkpoeder beweegt verder opwaarts naar zo’n € 2.150 per ton (€ 450 boven het interventieniveau). Dit is de prijs voor product met levering in het derde kwartaal.

In het kielzog daarvan gaat ook de spotprijs voor mageremelkconcentraat verder omhoog naar ongeveer € 1,55 per kilo. Daarmee kan het drogen nog steeds prima uit.

Kaasproducenten zetten tandje bij

De spotprijs voor Goudse foliekaas gaat niet meer omhoog, en valt zelfs een beetje terug. De prijzen zijn in de voorbije weken dan ook behoorlijk snel gestegen, waardoor kaasproducenten weer een tandje bij hebben gezet. Foliekaas blijft nog steeds een prima renderend product. Wie geen langlopende lagere contracten heeft, kan hiermee de huidige melkprijs goed betalen.

De spotnotering voor rauwe boerderijmelk is licht opgelopen, maar blijft onder de fabrieksprijzen.

Prognose: poeders hoger, kaas stabiel, boter en room lager.

Of registreer je om te kunnen reageren.