Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

200 kilo vet en eiwit komt in zicht

De genetische potentie van de jongste stieren levert steeds meer kilo’s vet en eiwit op.

Met inachtneming van het feit dat de fokwaarden van de jongste stieren vooral gebaseerd is op informatie van afstamming aangevuld met genomische informatie lijkt het er toch op dat de vooruitgang van de nieuwe generaties de grens van 200 kilo vet en eiwit steeds dichterbij komt.

Meer dan 150 kilo vet en eiwit

In dit overzicht zijn er liefst 7 stieren die in elk geval meer dan 150 kilo vet en eiwit achter hun naam hebben staan. Een aantal realiseert dat door positieve gehaltenvererving, een ander deel juist uit een flinke sloot melk. Opmerkelijk is ook dat 6 van de 7 stieren die zo enorm plussen, geïmporteerde stieren zijn.

Roodbonte Barendonk Topliner

Uitzondering is de roodbonte Barendonk Topliner, een stier die geleverd wordt door KI Kampen. De Rody-Red-zoon, gefokt op het bedrijf van familie Hermanussen, komt uit een Fun P moeder uit de Massia familie. Zijn kilo’s vet en eiwit komen op 154 kilo, vooral door de enorme plus in kilo’s vet (+107). Zij heeft als vaars een lijst (345 dagen) geproduceerd van 9.563 kilo melk met 4,63% vet en 3,39% eiwit. Haar moeder is Barendonk Massia 6757, een Accolade-dochter uit een Snowman. Zij realiseerde een tweede lijst in 433 dagen van 15.125 kilo melk met 4,43% vet en 3,57% eiwit.

Barendonk Massia 7069 (Fun P) is de moeder van KI Kampen stier Topliner. In haar eerste lijst gaf ze (345 dgn) 9.563 kg melk met 4,63% vet en 3,39% eiwit. - Foto: Alex Arkink
Barendonk Massia 7069 (Fun P) is de moeder van KI Kampen stier Topliner. In haar eerste lijst gaf ze (345 dgn) 9.563 kg melk met 4,63% vet en 3,39% eiwit. - Foto: Alex Arkink

Meer dan 2.000 kilo melk

Met 105 kilo vet evenaart Saveli bijna de kilo’s vet van Topliner. Maar de Duits gefokte stier van GGI levert uit iets meer dan 2.000 kilo melk en een plus van 0,07% eiwit ook nog 78 kilo eiwit. Het totaal komt daarmee op 183 kilo vet en eiwit. Saveli is een Sharpe-zoon uit een Missouri-dochter. Daarvoor zit Balisto die bekend staat om de combinatie van een vlotte plas melk met positieve gehaltenvererving.

Ook Lucky, een Sillian-zoon van AI Total haalt zijn hoge kilo’s vet en eiwit vooral uit een hoge melkvererving die zelfs boven de 2.400 kilo melk uit komt. Daarnaast zijn er nog twee Charley-zonen (Denovo Crosby van ABS en VH Charley Brown van Koole en Liebregts) die ook op basis van een behoorlijke melkplas hun kilo’s vet en eiwit halen.

Meer nadruk op gehalten

Wie minder op de melkproductie wil fokken maar liever meer nadruk wil leggen op gehalten kan dan wellicht beter uit de voeten met Nuberon van Firma Dekker of VH Bronski van Koole & Liebregts. Nuberon is een Superhero-zoon uit een Silver-dochter en vererft op basis van genomische fokwaarde 0,41% vet en 0,22% eiwit. Bronski, een Brook-zoon, levert nog iets minder melk, maar met 0,62% vet en 0,27% eiwit nog wat hogere gehalten.

Stammoeder Froukje 376 (Shottle) levert via meerdere generaties verschillende nieuwe stieren voor CRV. Naast Fisherman zijn dat Fitness en Frontline. - Foto: Alger Meekma
Stammoeder Froukje 376 (Shottle) levert via meerdere generaties verschillende nieuwe stieren voor CRV. Naast Fisherman zijn dat Fitness en Frontline. - Foto: Alger Meekma

Ook 3 van de 4 nieuwe zwartbonte stieren van CRV vallen in de categorie gehaltenverervers. Daarbij vallen de plus 0,24% en 0,25% eiwit op bij resp. Fisherman en Leverage. Ook Jigger behoort tot de positieve gehaltenverervers. Hij heeft daarbij ook een zeer opvallende exterieurscore van 117.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Het wordt weer eens tijd voor een basisaanpassing. In Frankrijk doen ze dat jaarlijks maar in Nederland om de zoveel (5?) jaar. Basisaanpassing is een soort inflatiecorrectie maar voor de handel is het beter om die niet jaarlijks uit te voeren.

  • deB.


    Allemaal papier werk!!

    Als koeien met een negatieve nvi al 14000 liter geven, wat moet hier dan van komen....juist papier werk

Of registreer je om te kunnen reageren.