Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Vraag naar ruwvoer trekt aan door droogte

De ruwvoermarkt ziet een steeds sterkere vraag vanuit melkveehouders.

De ruwvoervoorraden slinken en lang niet overal kan al worden gemaaid of kunnen de koeien naar buiten. Dat zorgt voor een aantrekkende vraag naar kuilgras en -mais.

Aanhoudende droogte

Ook door de aanhoudende droogte in het voorjaar, gaat de vraag naar ruwvoer waarschijnlijk groeien de komende weken. Het gaat dan volgens handelaren vooral om de interesse in kuilgras en -mais. Momenteel ligt de prijs voor een goede graskuil tussen de € 50 en € 60 per ton, afhankelijk van het drogestofgehalte. Voor kuilmais ligt de prijs hier met € 60 tot € 70 per ton nog altijd een stuk boven.

Meer bierbostel

Omdat bij de bierbrouwers de productie wordt opgeschroefd, komt er ook steeds meer bierbostel op de markt. Dat zorgde in de voorbije weken al voor een daling van de prijs voor bierbostel. Handelaren merken dat prijsdruk nog niet van de ketel is. De Boerderij-notering blijft deze week staan op € 2,05 tot € 2,25 per % droge stof, maar handelaren sluiten niet uit de prijs nog wat zakt de komende weken.

Nauwelijks vraag hooi of stro

Qua hooi en stro zijn handelaren eensgezind: de handel is heel erg rustig. Er is nauwelijks vraag naar hooi of stro en dat zorgt er dan ook voor dat de prijzen niet tot nauwelijks veranderen. Voor tarwestro in grote balen wordt tussen de € 135 en € 145 per ton betaald. Voor weidehooi ligt het prijsniveau op € 250 tot € 255 per ton. Handelaren verwachten ook aan deze kant van de markt weinig prijsverandering op korte termijn.

Al met al is de markt dus relatief rustig. Wel gaat de droogte een rol spelen, want hoe langer de droogte aanhoudt, hoe sterker de vraag naar ruwvoer gaat zijn de komende weken.

Prognose: voorlopig stabiel.

Laatste reacties

  • koestal

    Het blijft hier droog,er wordt zelfs gewaarschuwd voor bos- en heidebrand.

  • komt hoop regen aan...komt voer zat gelukkig

  • wmeulemanjr1

    @20:51; moet nog al aardig wat gaan regenen om niet meer van droogte te hoeven spreken

Of registreer je om te kunnen reageren.