Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Veehouders stellen aankoop ruwvoer uit

Koeien vroeg in de wei en de groenbemester oogsten; boeren proberen zoveel mogelijk te rekken.

Er zijn veehouders die nog maar voor een paar weken voer in de kuil hebben en op deze manier toch tot na het oogstmoment van de eerste snede proberen te komen. Dit in de hoop dat de eerste snede meevalt en dat aankoop van ruwvoer dan goedkoper wordt.

Beperkte hoeveelheid graskuil

Wat ook meespeelt, is dat het aanbod niet bijster groot is. Waar je vorig jaar om deze tijd de graskuil tegen kostprijs kon ophalen omdat er overal ruime overschotten waren, is de beschikbare hoeveelheid nu beperkt. Met name in het noorden van het land zijn wel kuilen te koop, maar vaak is dat herfstgras met niet al te hoge VEM en soms wel behoorlijke boterzuurgehalten. Dat maakt de kuil minder interessant voor melkkoeien.

Beperkte groei eerste snede

En hoewel het nog koud is, staat de eerste snede er wel goed bij. Door de schrale oostenwind is de groei op dit moment echter beperkt. En de weersvoorspellingen hebben voor de komende weken geen regen van betekenis in de verwachtingen staan. Daarom adviseren voerleveranciers om de koopbeslissing niet te lang uit te stellen.

Veel bierbostel

Bierbostel is een product dat nu goed verkrijgbaar en niet te duur is. Omdat de brouwerijen deze en volgende maand op volle toeren draaien om de biervoorraad voor de zomer op peil te brengen, komt er ook veel bostel vrij. Doordat de prijs afgelopen week is gezakt, nam de handel afgelopen week ook toe. Leveranciers verwachten echter niet dat de prijs nog veel verder omlaag gaat. “Nu is het moment om te kopen”, stellen ze.

Erwtenpersvezel duurder

Dat moment is voor de aardappelpersvezel al voorbij. Eind volgende week stopt de productie en de laatste vrachten die beschikbaar komen, zijn verkocht. Wat nog wel beschikbaar is, is erwtenpersvezel. Daarvan is de hoeveelheid beperkt, daarom stelt Van Triest zijn notering voor dit product bij van € 50 naar € 52,50 per ton.

Vochtrijke mengvoeders goedkoper

Er zijn ook producten die goedkoper worden. Doordat de tarwegistconcentraten een paar keer in prijs zijn gezakt en onlangs ook de bostelprijs is gedaald, stelt Bonda de prijzen van vochtrijke mengvoeders ook wat naar beneden bij. Proti+, Gluco+, Energi+ en Rupro+ worden een dubbeltje per % droge stof goedkoper.

Prognose: stabiele markt.

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vindt u in Boerderij op Maat:  

Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Laatste reacties

  • Vhouder

    als het niet snel regent word het duurder

  • RIEN65

    Is dit nu een promotiepraatje voor de fouragehandel?

Of registreer je om te kunnen reageren.