Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Uniek weidekalfsvleesconcept in Sinderen

Familie Rosenbaum ontwikkelde met Natuurlijk Sinderens Weide Kalf een uniek kalfsvleesconcept: uitsluitend melk- en grasgevoerd.

Via bordjes langs de weg met opschrift Natuurlijk Sinderens Weide Kalf is het bedrijf van Robert en Martine Rosenbaum in de Achterhoek niet moeilijk te vinden. Op de locatie waar vroeger een klein gemengd veebedrijfje was, grazen nu enkele koeien en overwegend Belgisch-Witblauwekruislingen. In 2013 begon de familie Rosenbaum met vleeskalveren en op 1 augustus 2017 is Natuurlijk Sinderens Weide Kalf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Formeel is het een eenmanszaak van Martine Rosenbaum.

Natuurlijk Sinderens Weide Kalf


 • Foto’s: Hans Prinsen

  Foto’s: Hans Prinsen

 • Luchtfoto van het bedrijf van Rosenbaum.

  Luchtfoto van het bedrijf van Rosenbaum.

 • Naast inkomsten uit de kalfsvleesproductie heeft het echtpaar ook andere inkomsten. Robert Rosenbaum werkt als veehandelaar, Martine heeft een baan in de zorg.

  Naast inkomsten uit de kalfsvleesproductie heeft het echtpaar ook andere inkomsten. Robert Rosenbaum werkt als veehandelaar, Martine heeft een baan in de zorg.

Robert (51) en Martine Rosenbaum (42) hebben in Sinderen (Gld.) een uniek bedrijf opgezet voor de productie van kalfsvlees op natuurlijke wijze. Ze houden enkele melkkoeien als zoogkoeien en kalveren op hun eigen grond. Slagerij Heinen in Zelhem slacht en verwerkt de kalveren. Robert Rosenbaum werkt daarnaast als veehandelaar, Martine werkt 20 uur per week in de zorg.

Bedrijfsgegevens

6

runderen

11

kalveren

3,5

hectare grond

24

geslachte kalveren per jaar

3.960

kilo kalfsvlees per jaar

“Robert koopt de kalveren en koeien voor Natuurlijk Sinderens Weide Kalf”, zegt Martine Rosenbaum. Robert is veehandelaar en met Martine vennoot in Vof Veehandel Rosenbaum. “Het gaat om koeien die niet meer geschikt zijn om te melken. Bijvoorbeeld omdat de spenen niet vierkant genoeg staan voor een melkrobot of omdat ze melk uitliggen”, legt Robert Rosenbaum uit. Hij koopt ook de kalveren van melkveehouders, niet alleen voor levering aan vleeskalverhouders, maar ook voor de eigen onderneming. “Meestal zijn het Belgisch Witblauwe-Holsteinkruislingen van 2 tot 3 weken oud, soms wat jonger.” Robert haalt de dieren zelf op bij de melkveehouders.


 • Voor het concept Natuurlijk Sinderens Weide Kalf worden uitgestoten Holstein-koeien en Belgisch Witblauwe nuka’s gekocht.

  Voor het concept Natuurlijk Sinderens Weide Kalf worden uitgestoten Holstein-koeien en Belgisch Witblauwe nuka’s gekocht.

 • Rosenbaum brengt de Belgisch-Witblauwekalveren natuurlijk groot. Ze drinken melk bij de Holstein-koeien en vreten gras.

  Rosenbaum brengt de Belgisch-Witblauwekalveren natuurlijk groot. Ze drinken melk bij de Holstein-koeien en vreten gras.

Waarom kalfsvlees?

“We zijn begonnen met vleeskalveren houden om de grond te benutten en een uniek concept neer te zetten”, vertelt Robert. “In onze regio zijn al veel rundvleesboerderijen. Kalfsvlees produceren op natuurlijke wijze is iets aparts, ook is kalfsvlees van een nog betere kwaliteit. Zeker omdat we onze kalveren alleen gras(kuil), hooi en melk voeren. De kalveren drinken melk bij koeien die nog circa 20 liter per dag produceren.”

Ons kalfsvleesconcept is rendabel, maar het is ook veel hobby

Het vee krijgt geen krachtvoer. De koeien vreten ook alleen gras of eigen gewonnen graskuil. Voor voldoende gras is wel kunstmest nodig. Onkruidbestrijdingsmiddelen en kunstmelk worden niet gebruikt. “We laten de kalveren echt zogen bij zogenoemde donorkoeien”, zegt Martine. Elke maand zetten de Achterhoekers weer koeien met enkele kalveren op, waarbij Robert de koe eerst vastzet in een paardenbox en de kalveren naar de uier leidt. “Meestal lukt het wel om de kalveren te laten drinken. Soms kost het wat tijd en moeite voordat koe en kalveren hieraan gewend zijn. Het gaat beter met kalveren die een speenemmer kennen”, zegt Robert. De dieren lopen het hele jaar buiten en schuilen alleen in de paardenstallen bij felle buien. “Kou kunnen ze goed hebben. Het buiten lopen en veel beweging versterken blijkbaar de natuurlijke weerstand, antibiotica hebben we niet nodig”, zegt Martine.

Vleesverwerking gebeurt bij een slager in Zelhem

Heinen Vlees in Zelhem slacht elke maand 2 kalveren op een leeftijd tussen 7 en 8 maanden oud; meestal vaarskalveren, vanwege de fijne vleesdraad. Het geslacht gewicht is vanaf 150 kilo tot 180 kilo bij een enkel stierkalf. Robert: “De kalverkarkassen blijven 1 week hangen om te besterven. Dat geeft het vlees nog meer smaak en malsheid.” Heinen snijdt de karkassen uit, trekt de diverse onderdelen vacuüm en vriest het kalfsvlees direct in. Robert haalt het diepgevroren vlees zelf op en slaat het op in enkele diepvrieskisten aan huis.

De verkoopkanalen zijn: huisverkoop, restaurants en vanuit de foodtruck. De luxere onderdelen, zoals hele ossenhaas, gaan naar restaurants, zoals ’t Raedthuys in Doetinchem.

Foodtruck voor vleesverkoop op locatie

“We maken geen vaste afspraken, omdat wij maar een beperkt en wisselend volume kunnen leveren”, vertelt Robert. Voor de huisverkoop komt een grote groep vaste klanten steeds terug. Het zijn klanten die 2 tot 3 keer per week luxe vlees willen eten en die een natuurlijke productiewijze belangrijk vinden. “Mensen met allergieën en glutenintolerantie komen van ver, speciaal voor ons kalfsvlees”, zegt Martine.

Voor vleesverkoop op evenementen, feesten, bruiloften en partijen gebruikt het echtpaar Rosenbaum hun foodtruck, een kleurrijke keuken op wielen.
Voor vleesverkoop op evenementen, feesten, bruiloften en partijen gebruikt het echtpaar Rosenbaum hun foodtruck, een kleurrijke keuken op wielen.

Goede vierkantsverwaarding kalfsvlees is het doel

De Gelderse veehouders geven aan dat hun kalfsvleesconcept wel rendabel is, maar ‘het is ook veel hobby’. “Er zijn veel uren die je niet telt”, zegt Robert, die net als Martine veel plezier heeft aan koken en vleesbereiding. Beide ondernemers streven naar een goede vierkantsverwaarding van de karkassen en verkopen alle onderdelen. “Ook voor organen als hart, nieren en lever zijn altijd liefhebbers. Hetzelfde geldt voor botten, tong of staart”, merkt Martine.

Voor de kalfsbeefburgers laten ze speciale speltbroodjes maken door bakker Ten Have in Silvolde. Ze gebruiken ook ecologische Jerseykaas van Ormel in De Heurne.

Het gros van het kalfsvlees verkoopt familie Rosenbaum aan huis. Verscheidene vleesproducten zijn opgeslagen in diepvrieskisten.
Het gros van het kalfsvlees verkoopt familie Rosenbaum aan huis. Verscheidene vleesproducten zijn opgeslagen in diepvrieskisten.

Internetverkoop vlees is in ontwikkeling en wordt uitgebreid

De internetverkoop is nog beperkt, maar wel in ontwikkeling en op verzoek worden bestellingen bezorgd. “Dit jaar richten we ons wat meer op bruiloften en partijen en minder op evenementen, waar we moeilijk kunnen concurreren met fastfood-aanbieders. Want kalfsvlees blijft toch een luxe product, waar zeker wel een markt voor is”, merken Robert en Martine Rosenbaum.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.