Rundveehouderij

Achtergrond 10 reactieslaatste update:18 apr 2019

Meer dan 500 leden voldoen aan PlanetProof-eisen

Meer dan 500 leden van FrieslandCampina voldoen sinds december aantoonbaar aan de eisen van PlanetProof.

Een woordvoerder van de onderneming laat weten zeer tevreden te zijn over de introductie van PlanetProof. Zuivelproducten voorzien van het keurmerk zijn inmiddels in vrijwel elke supermarkt te vinden.

FrieslandCampina zet in op PlanetProof

Recent lanceerde ook de Dierenbescherming een nieuw duurzaamheidskeurmerk voor zuivel: Beter Leven 1 ster. Op de vraag of FrieslandCampina op termijn bereid is ook melk te leveren voor het Beter Leven-keurmerk kan de onderneming nog geen antwoord geven. “Het is nu veel te pril om een dergelijke melkstroom te overwegen”, aldus de woordvoerder. Wel juicht de onderneming stappen in duurzaamheid toe, zoals introductie van Beter Leven 1 ster. FrieslandCampina blijft vooralsnog vol inzetten op PlanetProof als een van de bijzondere melkstromen die ook bijdraagt aan verdere verduurzaming van de sector en om gehoor te geven aan de vraag van retail en consument.

Geen vraag naar keurmerken A-ware

Royal A-ware laat desgevraagd weten op dit moment, naast de duurzame zuivellijn voor Albert Heijn, nog geen concrete plannen te hebben voor de productie van zuivel onder het Beter Leven-keurmerk. Hetzelfde geldt voor PlanetProof. De onderneming werkt vraaggestuurd en geeft aan dat haar klanten op dit moment nog niet om de keurmerken vragen. A-ware sluit echter niet uit in de toekomst alsnog zuivel onder de keurmerken te gaan produceren zodra klanten daarnaar vragen.

Geen eigen plus-melkprogramma Arla

Arla heeft nog geen eigen plus-melkprogramma, zoals FrieslandCampina, Albert Heijn/Royal A-ware of Jumbo/Farmel (wel een Beter voor de koe-concept van Melkunie op basis van ingekochte melk), maar een woordvoerder van het bedrijf in Nijkerk laat weten dat Arla niet van plan is lijdzaam toe te zien bij alle ontwikkelingen in de verse zuivel in Nederland. Een handicap is dat Arla slechts een beperkt aantal leden in Nederland heeft, ruim 60. Er wordt echter gewerkt aan een antwoord, waarover na de zomer meer duidelijk zal worden.

Laatste reacties

 • Door de overhaaste introductie is een groot aantal criteria dusdanig tegenstrijdig dat een melkveehouder die excelleert op één criterium onmogelijk aan de andere kan voldoen. Of hij of zij moet veel gas terug nemen op het excellerende onderdeel. Dit, samen met het feit dat berekeningen met 2 cijfers achter de komma worden opgeteld met aannames waar 10-tallen procenten afwijkingen mogelijk zijn maakt het tot een knullig geheel. Zo levert hard mais voeren minder methaan uitstoot op, maar vastlegging van broeikasgassen van blijvend grasland wordt niet mee genomen. En het feit dat grasboeren vaak maisbrok bijvoeren wordt in de uitstoot dan weer niet meegenomen. Komt er op neer dat als je een deel blijvend grasland met agrarisch natuurbeheer omploegt en met mais inzaait je hoger scoort op de Planet Proof maatlat maar je op je klompen aan kunt voelen dat er iets niet klopt.
  Omdat er voldoende op alle criteria iets boven de middelmaat scorende veehouders zijn spreekt men toch van een succes. Want meer melk raakt men toch niet kwijt onder het keurmerk.

 • gerben5

  % blijvend grasland word toch meegenomen met PP melk

 • a van Gerwen

  Het is de vraag waar dit gaat eindigen. Het gaat langzaam lijken op een wedstrijdje verplassen in duurzaamheid waarbij de leveranciers afgescheept worden met een fooi van 1 of 2 cent. Als het zo exlusief is dat er maar 500 leveranciers aan kunnen voldoen, moet er veel meer in zitten dan die enkele cent.

 • haj146

  Het enigste wat echt wat extra oplevert is biologisch. Echter wordt dit nog niet in de markt verdiend. Pp volg en al deze eindeloze keurmerken en of stromen jagen ons op kosten terwijl de opbrengsten maar voor korte duur zijn helaas. Verder verduurzaming van de sector en dat soort gelul moet ik van kotsen. Rfc kneusjes die propaganda filmpjes maken met een domme veehouder spreken van een succes. We gaan het meemaken...

 • Alco

  Binnen afzienbare tijd is het een verplichting. Weg dus de exclusieve meerprijs.
  Zijn we er weer ingetuind!!!!!!!

 • Hilhorst100

  inderdaad, hoe dom kan een boer wezen om daar aan mee te doen. Straks alles biologisch voor gangbare prijzen.

 • Noordam2

  Hilhorst, gelukkig ben je vrij om te doen en te laten wat je goeddunkt. Laten we dat vooral zo houden. Dat je echter je collega’s die hun zaakjes goed voor elkaar hebben en daar hun voordeel mee doen voor ongelofelijk stom uitmaakte zegt meer over jouw en je blijkbaar achterlopende bedrijf dan je “ domme” collega”s

 • rverheij

  De retailers hopen met pp en beterleven een slag te slaan om de prijzen op te drijven, ze schepen de boeren af met n paar centen , die wringen zich in allerlei moeilijke bochten om aan de eisen te voldoen, en retail plakt een stickertje op t pak en strijkt de grootste winst op.

 • Marco22

  En vergeet niet dat DierenBescherming en Natuurmonumenten hieraan miljoenen aan inkomsten ophalen. Van elke kilo vlees of melk een paar centen toucheren dat loopt mooi op. Beetje eisen stellen je naam eraan verbinden, boeren het werk laten doen en cashen maar.

 • velskamp

  Zal mij benieuwen of ze die bijzondere melkstromen ook apart ophalen .
  Anders word de consument weer mooi in t O tje genomen
  Mensen maak toch je eigen merk B.V . H .....proof heeft ook wel wat

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.