Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactielaatste update:15 apr 2019

‘Liever filmen dan schrijven’

Vlogster Annemiek Koekoek informeert burgers over de dagelijkse boerenpraktijk.

Samen met haar vader heeft Annemiek Koekoek een melkvee- en akkerbouwbedrijf in het Drentse Tynaarlo. Elke donderdag zet zij een filmpje op YouTube. In haar Koekoek-vlogs legt Annemiek op simpele wijze uit wat bijvoorbeeld droogstaande koeien zijn. “Ik bereik zo veel meer mensen dan met een rondleiding op onze boerderij.”

Annemiek Koekoek is fulltime actief op het melkveebedrijf. Zij is ook vlogger, ze maakt elke week een vlog over haar bedrijf - foto: Hans Banus.
Annemiek Koekoek is fulltime actief op het melkveebedrijf. Zij is ook vlogger, ze maakt elke week een vlog over haar bedrijf - foto: Hans Banus.

“Uitleggen wat wij hier op ons bedrijf doen, daar gaat het mij om. Er is eigenlijk niks hoogdravends aan. Waarom wil ik dat onze 120 koeien elk jaar een kalf krijgen, hoe krijgen we ze drachtig, waarom staan onze dieren in de winter permanent op stal?”

Ik kreeg via Facebook al vragen van mensen uit de Randstad, ze hebben vaak geen benul van de praktijk

“Veel mensen hebben geen idee. Met mijn vlogs leg ik dat allemaal op een leuke en eenvoudige manier uit. Dan heb ik het niet over droogstaande koeien, maar over zwangere koeien die 2 maanden verlof krijgen.”

Boodschap komt met filmen goed over

“Ik zat al op Facebook en kreeg af en toe vragen van mensen uit de Randstad. Of we onze koeien twee of drie keer per week melken, dat soort dingen. Mensen hebben werkelijk geen benul. Wie zo ver verwijderd is van het echte boerderijleven, laat zich makkelijk in de luren leggen door organisaties die van de veehouderij af willen.

Op de sociale media plaatste ik al berichten over onze koeien, maar ik ben hartstikke dyslectisch; er stonden allemaal spelfouten in. De boodschap komt dan niet goed over. Daarom ben ik gaan filmen. Praten gaat mij veel makkelijker af dan schrijven. En ik vind het hartstikke leuk.”

Elke donderdag zet ik een vlog online, regelmaat is belangrijk en mijn volgers rekenen daar ook op

“Met zo’n vlog kan ik mijn passie voor onze koeien goed overbrengen. Eigenlijk is dat de essentie. Boeren zoals ik zorgen goed voor onze dieren. Dat doen we omdat wij ons brood ermee verdienen.Maar niet alleen daarom. Wij houden van dit leven, de koeien maken ons gelukkig. Dat geldt niet alleen voor mij.

Elke donderdag zet ik een vlog online. Regelmaat is belangrijk, mijn volgers rekenen daar ook op. Met elke aflevering ben ik 2 tot 3 uur per keer bezig. Inmiddels ben ik er redelijk bedreven in.

Voordat ik ermee begon, heb ik bekeken hoe een vlog in elkaar hoort te zitten en hoe bekende vloggers dat aanpakken. Voor de rest is het gewoon een kwestie van doen.”

“Ik kijk mijn vlogs niet terug als ze online staan. Ik ben namelijk nooit tevreden, zie altijd wel dingen die beter hadden gekund. Ik steek mijn energie liever in een volgende video.”

Soms brengt het nieuws me op een idee, zoals nu met de dramatische verhalen over de kalversterfte

“Wij hebben hier altijd stagiaires die de opleiding voor dierenartsassistent volgen. Die komen bijna nooit van een boerderij. Hun vragen inspireren mij vaak. Want als zij niet weten wat kuilgras is, dan zijn er natuurlijk veel meer mensen die dat niet weten.”

Geen saaie colleges

“Mijn mooiste vlog ging over de drachtcontrole. De man die dat bij ons uitvoert, komt ook in beeld. We bekijken de scan en hij vertelt wat hij ziet. Graag zou ik mijn vader eens in beeld brengen, maar hij wil niet. Hij vindt dat hij geen camerahoofd heeft. Helaas.

Soms brengt het nieuws mij op een idee. Zoals nu met die dramatische verhalen over de kalversterfte. Ik wil graag laten zien waarom we onze kalveren biest geven en vervolgens kunstmelk. Ik zou dan ook meer willen zeggen over de hygiëne in onze kalverstal.”

Gemiddeld bekijken duizend mensen mijn vlog. Niet eens ontzettend veel, maar met rondleidingen op onze boerderij kom ik daar nooit aan

“Zo’n vlog is natuurlijk alleen leuk als er ook kalveren in beeld zijn. Die hebben we nu helaas niet; deze weken is geen enkele koe uitgerekend. Zonder kalveren ga ik hier geen vlog over maken. Dat zou een saai college worden en daar zitten mijn kijkers niet op te wachten.

Gemiddeld bekijken duizend mensen mijn vlog, met uitschieters naar 1.500. Dat is niet ontzettend veel, maar met rondleidingen op onze boerderij kom ik daar natuurlijk nooit aan.

Over een paar weken gaan onze koeien weer de wei in. Dat is altijd een prachtige gebeurtenis. Ideaal om een filmpje over te maken. Een neefje van mij heeft een fantastisch idee om dat in beeld te brengen. Daar vertel ik niks over, want anders gaat een ander er met ons plannetje vandoor.”

Eén reactie

  • koestal

    Veel burgers snappen niks van een melkveebedrijf ,heel moeilijk om daar verandering in te brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.