Rundveehouderij

Achtergrond

Kleine prijsstijging voor nuka’s

Op de veemarkt van Purmerend werden meer kalveren aangevoerd. De prijzen stegen niettemin met € 5.

De nukamarkt is iets positiever gestemd dan vorige week. Al leidde dat niet direct tot een prijsstijging. Op de veemarkt van Purmerend gebeurde dat dinsdag 9 april echter wel. Dat was enigszins opvallend, omdat de aanvoer van kalveren hoger lag dan in week 14: 531 om 493.

Een gemiddeld zwartbont stierkalf van extra kwaliteit noteerde in Purmerend € 5 hoger en kwam zo uit op € 85 tot € 110. Dat was overigens fors minder dan vorig jaar. Toen werd voor hetzelfde kalf exclusief btw € 25 tot € 30 meer betaald. Bij de vleesrassen kwam er ook € 5 bij de prijs op. Een Belgisch Blauw-stierkalf van extra kwaliteit noteerde € 235 tot € 265. Dat was evengoed € 30 tot € 35 minder dan vorig jaar.

Vraag beïnvloedt prijs

De plus in de markt heeft vooral met de vraag te maken. De kalveren die nu opgelegd worden, zijn eind november/december slachtrijp, vóór de feestdagen. Toch ligt het niet direct voor de hand dat de prijzen blijven stijgen. Daar is het kalveraanbod niet klein genoeg voor. Al zijn er minder dieren in Nederland. Veehouders hebben immers door alle fosfaatperikelen veel vee weggedaan, waardoor er ook minder kalveren zijn. Daar staat tegenover dat meer nuka’s geïmporteerd zijn. Tussen week 6 en week 11 zijn ruim 23.000 Ierse kalveren ingevoerd; 40% meer dan in 2018 (bron: RVO.nl). Dat heft het kleinere aanbod in Nederland op.

Prognose: prijs stabiel tot iets hoger.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de kalvermarkt in Purmerend vindt u in Boerderij op Maat:  

Prijs zwartbonte stierkalveren
Aanvoer zwartbonte stierkalveren
Aanvoer roodbonte stierkalveren
Aanvoer vleesrassen

Of registreer je om te kunnen reageren.