Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Kaasnotering zet opmars naar boven voort

De kaasprijzen zijn om onduidelijke redenen aan een opmars bezig.

Wekenlang kwakkelde de kaasprijs voort in de periode voor Pasen, maar vlak ervoor was er opeens een opleving, een opleving die nog steeds voortzet. De snelle prijsstijging laat zich goed aflezen aan de verhandelde volumes en de oplopende prijzen bij handelsplatform DAO.EU. In een paar weken tijd is Goudse foliekaas 20 tot 25 cent per kilo duurder geworden. Diverse partijen kaas zijn al boven de € 2,90 per kilo verkocht.

Wat de reden voor deze plotselinge run is, is gissen. De melkaanvoer loopt terug door de droogte in de afgelopen weken, de voorraden kaas lijken niet groot te zijn, al waren er in de voorbije maanden ook berichten dat grote producenten partijen kaas tegen erg lage prijzen hebben verkocht naar bestemmingen verder weg.

Boterprijs juist laag

Dezelfde vragen als over de foliekaasprijs kunnen worden gesteld over de boterprijs. Die blijft nu juist hangen op een vrij laag niveau, terwijl de melkaanvoer krapper wordt. Zijn er voorraden? Het is niet helder. De roomprijs loopt ondertussen wel weer iets op, en beweegt rond de € 4,55 per kilo.

Mageremelkconcentraat meer gevraagd

Ook mageremelkconcentraat is iets meer gevraagd. Dit lijkt te maken te hebben met een order voor melkpoeder vanuit Algerije. De dagprijs voor magere melkpoeder loopt op en zit ergens rond de € 1.970 per ton. Duur is het product daarmee niet, maar wel weer iets beter geprijsd dan in de voorbije weken.

Spotmarkt rauwe melk opvallend laag

De spotmarkt voor rauwe melk blijft ondertussen weer opvallend laag. In de voorbije week zakte de prijs zelfs iets, terwijl het aanbod niet groot is.

Prognose: kaas en melkpoeder duurder

Eén reactie

  • koestal

    Vrees voor droogte.

Of registreer je om te kunnen reageren.