Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Kaasmarkt lijdt onder angst voor slechtere markt

De kaasmarkt blijft deze weken onder druk staan, terwijl de meeste marktkenners toegeven dat het eigenlijk niet nodig is.

Immers, grote voorraden zijn er niet en de vraag is redelijk normaal. Het lijkt juist het recept voor stabiele prijzen en dus voortzetting van de situatie die de markt in de afgelopen maanden kenmerkt. Die was er een van een relatief goede verwaarding in een aantrekkende markt. Maar goed, het voorjaar komt eraan. Traditioneel de tijd van extra veel melk.

Te lage prijzen

De vrees hiervoor en de angst om voorraden te vormen met ook nog een mogelijke brexit in het vooruitzicht, lijkt ervoor te zorgen dat de kaasprijs toch relatief laag is. Dit geldt niet alleen voor Goudse en Edammer kaas. Volgens marktkenners is ook de prijs van Cheddar kaas te laag. Die is met goed € 3,00 per kilo even duur als Mozzarella, terwijl daarin veel minder droge stof zit dan in Cheddar. Wat voor Goudse en Edammer foliekaas ook meespeelt is dat deze soorten volgens sommige geluiden qua prijs een tijdje iets minder concurrerend waren op de wereldmarkt. Toch lijkt iedereen het er over eens dat de foliekazen momenteel te goedkoop zijn, maar de emotie voert de boventoon.

Last van het Paas-effect

Met minder brexit-angst kan de situatie keren, maar de melkaanvoer blijft ondertussen wel oplopen.

De vloeibare markt heeft ondertussen ook last van het Paas-effect. In met name Frankrijk is de spotmelkprijs al gezakt naar 26 cent per kilo en komt veel goedkoop aanbod ook deze kant op. Magere melk brengt slechts 11 cent per kilo op, de roomprijs is gedaald naar zo’n € 4,30 tot € 4,20 per kilo. Magere melkconcentraat blijft stabiel op goed € 1,35 per kilo. Ook de melkpoederprijzen blijven vrij stabiel.

Prognose: druk op kaas- en vloeibare markt, poeders stabiel

Eén reactie

  • koestal

    Ja,Amerika dreigt met een invoer heffing op kaas. Omdat wij de Europese vliegtuig industrie steunen.Ja de boer is weer de klos.

Of registreer je om te kunnen reageren.