Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:4 apr 2019

Indexdraai april: vruchtbare, zeer melkrijke koeien

De april-stierenindexdraai laat een opmerkelijk beeld zien. De huidige stieren combineren een torenhoge melkaanleg met een ver bovengemiddelde vruchtbaarheid en extreme levensduur.

Een goed voorbeeld hiervan is de nummer 1 van de Holstein NVI-lijst, Supershot. De combinatie 2.162 kilo melk, 1.025 dagen levensduur en 105 vruchtbaarheid zijn bijzonder. Tabasco heeft 1 punt minder NVI. Hij heeft 2.531 kilo melk, 81 kilo eiwit, een Inet van 504 en een vruchtbaarheidsindex van 107. Slechts de levensduur van de Tabasco-dochters wordt lager ingeschat.

Op nummer 3 staat Balisto. Ruim 3.500 dochters zitten in zijn fokwaarde. Zijn prima melkaanleg en extreme gehalten maken hem aantrekkelijk. Hoewel er vele zonen van Balisto zijn getest, blijkt er geen het niveau van hem te overtreffen. Bouw Rocky blijft de specialist levensduur met 1.111 dagen. Zijn dochters moeten gemiddeld 18 maanden langer blijven lopen dan de gemiddelde koe.

Krap aanbod roodbonten

Bij de roodbonten is het aanbod al jaren krap. Deze indexdraai zijn er 2 stieren die in de top opvallen. Attico is een Canadese stier met 2.200 kilo melk en 111 totaal exterieur. Delta Maiko heeft 911 kilo melk, een mooie plus voor vet en eiwit en een allround exterieur van 109. Hedra Allround 1.104 kg melk, kleine minnen voor gehalten, maar een vruchtbaarheid van 107.

MRIJ blijft een interessant ras vanwege haar sober- en gelijkmatigheid. Dirk is een allroundtopper met positieve gehalten. Dorian is een nieuwkomer en is met 111 de topper voor exterieur. Flavio is een melkstier met +1.434 kilo melk, waarbij het exterieur aandacht behoeft.

Lees ook: Kleine aanpassingen in indexdraai april

Of registreer je om te kunnen reageren.