Rundveehouderij

Achtergrond

‘Ik voel me weer ondernemer’

Boeren uit Amstelland verwerken hun eigen melk. Kees Nieuwendijk is een van de deelnemers.

Boeren uit Amstelland zijn begonnen met de verwerking van hun eigen melk. Volle melk van deze 20 ’Boeren van Amstel’ wordt een dezer dagen gelanceerd. Veehouder Kees Nieuwendijk in Ouderkerk aan de Amstel (N-H) is een van de deelnemers. “Ik voel me weer ondernemer. Als ik het goed doe, zie ik dat terug in mijn portemonnee.”

Kees Nieuwendijk: “Steeds meer consumenten kiezen voor voedsel uit hun eigen regio" - foto: Cor Salverius.
Kees Nieuwendijk: “Steeds meer consumenten kiezen voor voedsel uit hun eigen regio" - foto: Cor Salverius.

Amsterdammers halen melk uit eigen achtertuin

Een miljoen potentiële consumenten wonen op een steenworp afstand van zijn boerderij. Nieuwendijk kijkt vanaf zijn erf uit op de skyline van Amsterdam. “Wat is mooier als die Amsterdammers melk kunnen drinken van koeien die in hun achtertuin grazen? Dat gaat nu gebeuren. Met een club boeren uit Amstelland krijgen we dat voor elkaar.”

Na de Heren en Vrienden van Amstel hebben we nu de Boeren van Amstel, daar zijn we hartstikke trots op

Nieuwendijk is naast deelnemer ook voorzitter van de coöperatie Amstelgoed Natuurzuivel. Dit is een samenwerkingsverband van 20 melkveehouders uit een viertal polders even ten zuiden van Amsterdam.

Melk van de coöperatie komt over een paar dagen op de markt onder hun eigen merk. Nieuwendijk: “We hadden een groepssessie met een paar reclamejongens en opeens riep iemand ‘Boeren van Amstel’. Iedereen was gelijk enthousiast. Na de Heren en Vrienden van Amstel hebben we dus nu de Boeren van Amstel. Daar zijn we hartstikke trots op.”

Weidegang en natuurbeheer als gemene deler

De melkveehouders hebben een paar dingen gemeen. Ze wonen vlakbij Amsterdam, doen allemaal aan weidegang en natuurbeheer en ze hebben een tamelijk extensief bedrijf. Nieuwendijk melkt bijvoorbeeld 55 koeien op 40 hectare in polder Rondehoep.

Overal in Nederland daalt het aantal weidevogels, behalve hier. Dat heeft alles te maken met de wijze waarop wij ons land beheren

Van zijn grond ligt 10 hectare in een vogelreservaat. “Dat reservaat is niet lastig, maar prachtig. Zeker voor weidevogels. Overal in Nederland daalt hun aantal, behalve in de polders van Amstelland. Dat heeft alles te maken met de wijze waarop wij ons land beheren, zowel buiten als binnen het reservaat.”

Met het succesverhaal van de weidevogels moeten we meer kunnen doen, dacht een aantal boeren. En vervolgens is de bal gaan rollen. 20 melkveehouders zijn nu verenigd. Ze hebben adviseurs ingeschakeld, een bedrijfspand gehuurd, verwerkingsapparatuur aangeschaft en 3 personeelsleden aangenomen.

Overal in Nederland daalt het aantal weidevogels, behalve in de polders van Amstelland, aldus Nieuwendijk - foto: Ton Kastermans Fotografie.
Overal in Nederland daalt het aantal weidevogels, behalve in de polders van Amstelland, aldus Nieuwendijk - foto: Ton Kastermans Fotografie.

Eigen melk naar Amsterdamse horeca en retail

De komende weken wordt in een kleine zuivelfabriek volle melk en opschuimmelk geproduceerd en over een tijdje komen daar yoghurt en kwark bij. Een groothandel in versproducten met afzet in de regio Amsterdam is de belangrijkste afnemer.

Met Boeren van Amstel nemen we het heft in eigen hand, ik voel me weer ondernemer

Nieuwendijk ziet uit naar het moment dat hij zijn eigen melk aantreft in de horeca of supermarkten van Amsterdam. “Onze hele groep levert aan FrieslandCampina. Daar is niks mis mee, maar uiteindelijk ben je bij zo’n grote onderneming toch een nummer.”

“Onze melk gaat naar de fabriek in Lutjewinkel en daar maken ze er kaas van. Meer weet ik eigenlijk niet. Met Boeren van Amstel nemen we het heft in eigen hand, inclusief verwerking en marketing. Ik voel me weer ondernemer.”

Wel meer kopzorgen

Dat brengt ook kopzorgen met zich mee. Nieuwendijk: “We moeten elke dag wel een beslissing nemen. Is het niet over het logo dan wel over de kwaliteitscontrole. We doen dit gelukkig met een gemotiveerde en gezellige club mensen. Dat scheelt natuurlijk enorm.”

De deelnemers mogen een derde van hun productie zelf verwerken, zo is afgesproken met FrieslandCampina. De Boeren van Amstel werken toe naar een verwerkingscapaciteit van 5 miljoen liter per jaar. Dat moet een meerprijs van 2 tot 3 cent per liter opleveren.

We werken met een puntensysteem, wie meer dan gemiddeld aan natuurbeheer doet, krijgt de grootste plus

Die plus wordt via een puntensysteem onder de boeren verdeeld. “Simpel gesteld: wie meer dan gemiddeld aan natuurbeheer doet, krijgt de grootste plus. Zo stimuleren we elkaar om het verhaal achter Boeren van Amstel nog beter neer te zetten”, aldus Nieuwendijk.

Volgens de veehouder is er sprake van een gat in de markt. “Steeds meer consumenten kiezen voor voedsel uit hun eigen regio. Ze willen weten waar hun eten en drinken vandaan komt.”

“Wie heeft het geproduceerd? En wordt daarbij rekening gehouden met de natuur? Als het gaat om onze melk is dat volkomen helder. 10 minuten op de fiets en je staat bij mij op het erf. Dan leg ik het uit.”

Of registreer je om te kunnen reageren.