Rundveehouderij

Achtergrond

‘Het ras en het stamboek blijven verbeteren’

Het Verbeterd Roodbont Stamboek heeft met Freddy Bomers een nieuwe voorzitter. Hij ondersteunt natuurlijk afkalven, maar beseft dat het een lang en uitdagend proces is. Hij ziet graag meer raszuivere dieren, maar niet per se van een type.

Freddy Bomers uit Miste (een buurtschap in gemeente Winterswijk) is de opvolger van Johan van der Ven als voorzitter van het Verbeterd Roodbont Stamboek. Bomers is als restaurateur van oude gebouwen werkzaam in de bouw. Hobbymatig houdt hij 19 stuks vee met 10 tot 12 kalvingen per jaar. Bomers is sinds 2010 lid van het stamboek.

Freddy Bomers (48) is de nieuwe voorzitter van het Verbeterd Roodbont Stamboek. Hij heeft een eigen hobbymatige houderij met 19 dieren. - Foto: Hans Prinsen
Freddy Bomers (48) is de nieuwe voorzitter van het Verbeterd Roodbont Stamboek. Hij heeft een eigen hobbymatige houderij met 19 dieren. - Foto: Hans Prinsen

Wat heeft u met het Verbeterd Roodbonte ras?

“Mijn ouders hadden een bedrijf met MRIJ-koeien, net als meer boeren in de buurt. Toen mijn vader stopte met melken, zijn we ook andere rassen gaan houden en zo bij Verbeterd Roodbont terechtgekomen. Ik vind het een mooi ras, ook omdat het nog altijd terug te voeren is op de oude MRIJ.”

Waarom heeft u zich kandidaat gesteld als voorzitter?

“Binnen het stamboek heb ik al meerdere dingen gedaan, zoals me ingezet voor Natuurlijk Luxe en 2 veebeoordelingscursussen gedaan. Hoe meer ik bij het stamboek deed, hoe enthousiaster ik erover werd. Toen er vraag was naar nieuwe bestuurders, heb ik me aangemeld en tijdens de ledenvergadering benoemd tot nieuw bestuurslid. In de eerste bestuursvergadering ben ik gekozen tot voorzitter.”

Wat maakt u geschikt?

“Ik ben iemand die 10 tellen nadenkt voor hij antwoord geeft, ik heb een luisterend oor en een duidelijke mening. Maar het gaat er niet om wat ik wil, als stamboek zijn we er voor de leden. Als bestuur willen we werken aan zichtbaarheid en betrokkenheid, ook bij mensen die we niet zo vaak zien. Intern hebben we al wat zaken opgepakt, zoals het keuringsreglement en we zijn nu bezig met de statuten en het huishoudelijk reglement te vernieuwen.”

Waar liggen de grootste uitdagingen voor het ras?

“Natuurlijk afkalven is en blijft een belangrijk thema. Ik ben er zelf al ver mee en hier kalft de helft op natuurlijke wijze af. Ik begrijp de terughoudendheid wel, want iedereen wil een levend kalf en allerlei factoren bepalen de mogelijkheden. Ik merk dat een grotere groep ermee bezig is. Dat komt ook door de verjonging bij het stamboek, het ledenaantal groeit nog steeds. Het is belangrijk dat we voldoende bloedvoering houden. Doordat Verbeterd Roodbont steeds minder als kruislingstier wordt gebruikt, is er ook minder aanbod via KI’s. We hebben het idee om daarin zelf een actievere rol te spelen, door zelf stieren te plaatsen en rietjes aan te bieden aan de KI’s.”

Verwacht u veranderingen aan het rund?

“Er is nogal wat variatie binnen het ras met ook vreemd bloed, dus het zou mooi zijn als we naar 100% Verbeterd Roodbont gaan. Maar ook dan blijft er verschil. Fokkers willen ‘ronder dan rond’, anderen juist een groot, lang dier dat zelf kan afkalven. Dat heeft vooral met vroegrijp of laatrijp te maken. Beide zullen blijven veranderen. We heten niet voor niets ‘verbeterd’ roodbont; het ras en het stamboek blijven verbeteren.”

Uw voorganger wilde meer samenwerking binnen de federatie. Hoe kijkt u daar tegenaan?

“Er is al meer samenwerking in de sector via VleesveeNL. In de federatie werken we samen in en aan de fokkerij en organiseren we de NVM. Er kan vast meer dan we nu doen, er zijn grote thema’s rond de toekomst van vleesvee in Nederland die we niet alleen kunnen aanpakken. Ik heb daar nog geen volledig zicht op, maar wat beter kan, moeten we proberen te doen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.