Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Foliekaasnotering krijgt klappen

Hoewel de kaasprijs lange tijd vrij stabiel is gebleven, is de spotnotering de laatste weken gestaag verder onder druk komen te staan.

Waar de precieze prijs voor Goudse folie zit, is een beetje vaag. Wel is duidelijk dat de laatste tijd partijen zijn verkocht tegen prijzen die te laag zijn om de huidige uitbetaalprijzen te kunnen ondersteunen. In Duitsland en ook een enkele keer in Nederland ging het om prijzen van rond de € 2,70 per kilo. Dit is niet het gemiddelde van de markt, maar geeft wel de tendens aan. Steeds vaker blijken de 14-daagse tenderverkopen van Arla richtinggevend.

Voor de meer onderscheidende kazen, zoals VLOG-kaas, gelden deze prijzen niet, maar ook die kazen hebben wel last van de prijsbeweging. Mozzarella brengt zo’n 20 tot 25 cent per kilo meer op.

Vraag naar melkpoeder zwak

Op de poedermarkt lijkt de druk op de prijzen juist iets af te nemen. Mageremelkpoeder noteert op de spotmarkt zo’n € 1.850 per ton, maar toch is de vraag naar melkpoeder nog zwak. Daarbij is een duidelijk herstel van de boter- en roomprijzen, zoals eerder deze week te zien was op de GDT-veiling van Fonterra, in Noordwest-Europa nog niet echt zichtbaar. Boter blijft rond de € 4 per kilo opbrengen, terwijl de roomprijs blijft hangen rond de € 4,60.

Markt voor mageremelkconcentraat

Meer leven is er te bespeuren op de markt voor mageremelkconcentraat. Hiervoor wordt € 1,40 tot € 1,50 per kilo betaald bij een vrij groot aanbod. Het product is gewild omdat er een relatief groot verschil is met de mageremelkpoederprijs en het daardoor loont om concentraat op te kopen en dit in te drogen tot mageremelkpoeder.

De spotmarkt voor rauwe melk lijkt iets beter dan vorige week, maar de prijs voor rauwe melk blijft laag in vergelijking met de fabrieksprijzen.

Prognose: kaas goedkoper, melkpoeder stabiel tot iets duurder.

Eén reactie

  • koestal

    Jammer zo voor het weideseizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.