Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Droog voorjaarsweer trekt melkmarkt uit paasdip

Het droge voorjaarsweer begint zijn effect te krijgen op de melkmarkt. Kopers zien het aanbod van bulkzuivel langzaam iets krapper worden en kijken naar het weer.

In Noord-Frankrijk wordt beregening zelfs al weer aan banden gelegd. De spotmarkt voor rauwe melk reageert er direct op. Begin deze week bracht spotmelk in het zuid- en midwesten van Frankrijk nog 24 ct per kilo op, eind deze week is er al 3 of 4 cent bij. In onze regio brengt rauwe melk nu zo’n 33 cent per kilo op (franco).

Prijzen andere vloeibare producten omhoog

Ook de prijzen van andere vloeibare producten gaan omhoog. Mageremelkconcentraat brengt zo’n € 1.450 per ton op, wat € 100 tot € 150 meer is dan begin deze week, terwijl de roomprijs plust met zo’n € 200 per ton. Af fabriek wordt er zo’n € 4.500 per ton voor gevraagd.

Na Pasen hogere prijzen

Inmiddels lijkt de prijsstijging even ten einde en ligt de handel grotendeels plat, maar dat is te verklaren uit het feit dat in veel buurlanden niet wordt gewerkt op vrijdag en maandag. Na de paasdagen zullen de prijzen verder aantrekken, is de verwachting. Blijft het de komende weken droog, dan kan de markt heel goed nog een echt spurtje omhoog gaan maken.

Poeder en kaas trekken aan

De voor melkveehouders positieve trend doet zich ook voelen op de poeder- en de kaasmarkt. De prijs van mageremelkpoeder hangt rond de € 1950 per ton, voor vers poeder, en lijkt nog iets verder op te lopen. Ook de prijs voor Goudse foliekaas trekt weer aan. Waar vorige week nog verhalen gingen over verkopen voor prijzen lager dan € 2,70 per kilo, wordt deze week al weer een dubbeltje tot 15 cent meer betaald. Op handelsplatform DAO.EU werden deze week enkele honderden tonnen kaas verhandeld, waarbij de duurste partij zelfs meer dan € 2,90 per kilo opbracht.

Prognose: hogere prijzen over hele linie

Laatste reacties

  • deB.


    Dat gaat nog wel exploderen als het zo door gaat....geen druppel regen eerste weken, en de zomer komt eraan, voer gaat op! Er wordt als gekken beregend, dat is straks ook verboden... !

  • Btje

    ja als je dat zelf maar blijft roepen wel ja !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.