Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Boeren in Nieuw-Zeeland voor minimale winst

Stephen Fullerton melkt in Nieuw-Zeeland een kleine 1.000 koeien. Zijn strategie is gestage groei, maar het slechte melkveehouderij-imago maken boer-zijn er niet makkelijker op.

Op de landweggetjes rond Hamilton, Nieuw-Zeeland, zie je alleen weilanden en slechts af en toe een huis. En koeien, veel koeien. Een flinke kudde melkkoeien dicht opeen in een wei. Wat jongvee verderop op een heuvel, in de schaduw van een boom. Een andere groep melkkoeien loopt netjes in colonne, opgedreven door een hond. Die levert de koeien keurig af bij de voeder- en melkplaats van de Mill Ridge Farm van Stephen Fullerton. Diens bijna 1.000 melkkoeien staan jaarrond buiten. Er zijn alleen schuren voor opslag en de pasgeboren kalveren.

Lees verder onder de foto en kaart locatie bedrijf.

Stephen Fullerton (51) melkt in Ohaupo, Nieuw-Zeeland, met zijn zoons Ben (27) en Conner (24) 1.000 koeien op 500 hectare. Ze houden ook 500 stuks jongvee. De melkveestapel zal in 2020 groeien naar 1.200 dieren, na de recente aankoop van de grond en melkplaats van een buurman. - Foto's: Andrea Disco
Stephen Fullerton (51) melkt in Ohaupo, Nieuw-Zeeland, met zijn zoons Ben (27) en Conner (24) 1.000 koeien op 500 hectare. Ze houden ook 500 stuks jongvee. De melkveestapel zal in 2020 groeien naar 1.200 dieren, na de recente aankoop van de grond en melkplaats van een buurman. - Foto's: Andrea Disco

Mill Ridge Farm in cijfers

1.000 Holstein-melkkoeien
500 hectare
44 hectare snijmais
6 werknemers
35 kilo melk/koe/dag
4,50% vet
3,50% eiwit

Afkoelen met sproeiwater

Voor het melken krijgen de koeien in de zomermaanden een mengsel van kuilvoer, mais en krachtvoer bijgevoerd. De zomers in dit deel van Nieuw-Zeeland zijn doorgaans warm, droog en zonnig. Daarom voegt Fullerton water toe aan het voermengsel, om de beesten wat te koelen. In de wachtruimte staan de dieren tot anderhalf uur in de volle zon. Daar worden ze afgekoeld door sproeiwater.

Lees verder onder de foto.

Het bedrijf van Stephen Fullerton.
Het bedrijf van Stephen Fullerton.

Ander perceel

Na elke melkbeurt worden de koeien naar een ander perceel geleid. “Ik hou het oppervlak waar de koeien kunnen grazen beperkt, zodat het goed begraasd wordt.” In de zomer, als droogte de grasgroei remt, komen de koeien na 30 dagen weer in dezelfde wei. In de andere seizoenen loopt de rotatiesnelheid naar 15 of 16 dagen.

Grond- en oppervlaktewater

De venige grond droogt niet heel snel uit. Daar heeft hij geluk mee; de regionale overheid staat niet toe dat boeren grond- of oppervlaktewater gebruiken voor het besproeien van het land. Echt langdurig droge perioden zijn in dit gebied niet heel gewoon, maar van welige groei is toch lang niet altijd sprake.

Fullerton teelt ook zelf zijn mais, circa 44 hectare en 2 jaar achtereen op hetzelfde perceel. In 10 tot 12 jaar is hij rond. “De omstandigheden voor de maisteelt zijn perfect”, zegt hij. Het levert hem zo’n 30 ton aan droge stof per hectare op.

Lees verder onder de foto.

De koeien weiden jaarrond, dag en nacht. Fullerton houdt Nieuw-Zeelandse Holsteins, die kleiner zijn dan de Nederlandse versie.
De koeien weiden jaarrond, dag en nacht. Fullerton houdt Nieuw-Zeelandse Holsteins, die kleiner zijn dan de Nederlandse versie.

Tweemaal kalveren

In Nieuw-Zeeland is het gangbaar dat koeien allemaal tegelijk in de wintermaanden juli en augustus te laten kalveren. Dat is makkelijk en efficiënt en veruit de meeste melk wordt toch verwerkt tot poeder. Fullerton laat zijn koeien echter kalven in 2 perioden per jaar, dus ook in de zomer. “Voor de verse markt blijft er vraag naar melk. De melkprijs ligt in de zomermaanden daarom aanzienlijk hoger.” Dat tweemaal kalven wel meer werk is, deert hem niet: “Het loont zeker de moeite.”

40-50 geboortes per dag

De perioden van kalveren zijn wel intensief, met 40-50 geboortes per dag. De bevalling gebeurt gewoon in het veld. Fullertons werkdag begint dan al om 4.30 uur in plaats van 5 uur en duurt tot laat in de avond. “Van alle kalfjes moet DNA afgenomen worden en ze krijgen een nummer. Circa 12 uur na de geboorte breng ik ze naar de schuur. Daar blijven ze tot ze een week of 6 oud zijn, dan gaan ze naar buiten.”

Lees verder onder de foto.

De koeien zijn verdeeld over 4 groepen van 180 tot 300 dieren. Vóór het melken worden ze gevoerd op de voerplaats naast de melkput.
De koeien zijn verdeeld over 4 groepen van 180 tot 300 dieren. Vóór het melken worden ze gevoerd op de voerplaats naast de melkput.

Lichte Holsteins

De HF-koeien gaan gemiddeld 5 jaar mee. Per jaar vervangt Fullerton 25% tot 40% van zijn veestapel. Zijn koeien produceren gemiddeld 35 liter melk per dag, met 4,50% vet en 3,50% eiwit. “Dat geeft meer kilo’s vet en eiwit dan de Jerseys, die hier veel gemolken worden.”

Een ander voordeel ten opzichte van de Jerseys is dat het vlees ook erg gewild is. “De dieren die afgevoerd worden, leveren nog veel op vanwege het mooie, rode, vlees. Het vlees van de Jerseys is veel witter en dat willen de mensen niet. Dat vlees wordt verwerkt tot diervoer en levert daarom veel minder op.”

Lees verder onder de foto.

De koeien worden gemolken in een 2x30 visgraat onder een afdak. De capaciteit is circa 180 koeien per uur.
De koeien worden gemolken in een 2x30 visgraat onder een afdak. De capaciteit is circa 180 koeien per uur.

Verkoop stierkalveren

De Nieuw-Zeelandse Holsteins zijn wel lichter dan die in Nederland. “Hier staan de koeien het hele jaar buiten, in de warmte, en moeten ze lopen. Daar passen zware dieren niet in.”

De stierkalveren verkoopt hij vrijwel allemaal aan mesters. De vaarskalveren die niet voldoen, worden al een paar dagen na geboorte naar het abattoir gereden.

De huidige, groene, regering is niet echt op onze hand

Verdomhoekje

Fullerton denkt de komende 10 jaar zeker nog boer te blijven. Zijn zoons zien het zitten om het bedrijf voort te zetten. De veehouder merkt wel dat het plezier beetje bij beetje begint af te kalven. “Vroeger werd je als boer respectvol behandeld. Inmiddels worden we als dé grote vervuilers gezien. De huidige, groene, regering is niet echt op onze hand.”

Grondprijs € 30.000 per hectare

Een dreigende invoering van een belasting op de meerwaarde van land bij verkoop ziet hij met lede ogen aan. De grondprijs stijgt al jaren en bedraagt nu zo’n € 30.000 per hectare. Ook de beperkingen op gebied van stikstof en fosfaat en het politieke beleid om het aantal koeien te verminderen ziet de ondernemer als bedreigingen.

Lees verder onder de foto.

In de wachtruimte worden de koeien gekoeld door water te vernevelen.
In de wachtruimte worden de koeien gekoeld door water te vernevelen.

Melkprijs

De ontwikkeling van de melkprijs is nog zo’n ergernis. “Die is ongeveer hetzelfde als 20 jaar geleden. Maar de kostprijs is inmiddels verdubbeld. De winstmarge is gedaald tot onder 2%. Je kunt er nauwelijks nog van leven.”

Dat al die nadelen de vlam bij hem niet kunnen doven, bewijst hij door nog alles zelf te doen. “Ik kom nog steeds iedere dag om 5 uur mijn bed uit, om zelf te melken. Er zijn niet veel vijftigers meer die dat nog elke dag doen. Die besteden meer en meer uit. Vooralsnog werk ik overal aan mee, en als het aan mij ligt, blijft dat voorlopig nog zo.”

In de droge zomerperiode, met weinig grasgroei, krijgen de koeien een mengsel van kuilvoer, mais en krachtvoer bijgevoerd via de voermengwagen.
In de droge zomerperiode, met weinig grasgroei, krijgen de koeien een mengsel van kuilvoer, mais en krachtvoer bijgevoerd via de voermengwagen.

Laatste reacties

 • veldzicht

  In Nieuw-Zeeland al niet veel beter als hier begrijp ik,daar hebben die groene kletskousen net als hier veel te veel te vertelen .

 • cornelis 22

  wil wel ruilen .

 • Attie

  Voor een winstmarge onder de 2% ?

 • info36

  Alles ligt aan de schandalig lage landbouwprijzen. Wereldwijd zelfs. Veel voor bijna niets. De overheden vinden dat prima.

 • agratax.1

  @info36. Niet alleen de overheden vinden het prima dat boeren de bevolking in leven houdt terwijl ze zelf nauwelijks iets over houden. Ook de reisbureaus en producenten van luxe artikelen en ontwikkelingsorganisaties laten zich met alle liefde sponseren door de landbouw, die voor een appel en een ei eerste levensbehoefte levert.

 • el

  Beste productie, 35 liter 4.5 vet, 3.5 eiwit!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.