Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Blauwtong bedreiging voor dierbewegingen

De beperking van dierbewegingen, en daarmee producten van dierlijke oorsprong als sperma en embryo’s, kan de grootste schadepost bij een nieuwe uitbraak van blauwtong serotype 8 zijn.

Dat zei Piet Vellema van Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) maandagavond 8 april tijdens een voorlichtingsbijeenkomst in Oirschot (N.-Br.). Hij gaat ervan uit dat bij een nieuwe uitbraak van het virus in Nederland heel het land tot toezichts- en beschermingsgebied wordt verklaard.

Uitbraken milde variant blauwtong-virus

Na een eerdere uitbraak van blauwtong serotype 8 in 2006 staat het virus opnieuw voor de deur. Blauwtong gaat al langer rond in Frankrijk en sinds afgelopen jaar ook in Duitsland, ongeveer 100 kilometer van de Nederlandse grens. Recent kwam daar een uitbraak in België bij. Aangezien de knutten die daar het virus overbrengen zich ook in Nederland goed kunnen handhaven, is de kans groot dat ook Nederlandse veebedrijven met blauwtong te maken krijgen. Op basis van uitbraken in de omliggende landen concludeert Vellema dat het tot nu toe om een milde variant van het virus lijkt te gaan. De meeste gevallen worden ontdekt op basis van monitoring en niet op basis van klinische verschijnselen. Ook gaat het in veel gevallen om slechts een paar dieren per bedrijf.

Schadelijkheid blauwtong-virus kan snel toenemen

Desondanks blijft het moeilijk te voorspellen hoe een virus zich in een nieuwe regio manifesteert. Een kleine aanpassing in het DNA van het virus kan de virulentie snel laten toenemen.

Ook neemt het risico op een hoge virulentie toe als zich meer serotypes in 1 gastheer bevinden. Dan bestaat het risico op uitwisseling van DNA. Gelukkig is dat in Duitsland en België nu niet het geval. Op basis van de beschikbare informatie acht Vellema de kans niet groot dat het virus zich in Nederland anders gaat gedragen.

Blauwtong-vaccin volgende week beschikbaar

De voorlichtingsbijeenkomst in Oirschot werd door 70 belangstellenden bezocht. Op de vraag wie er van plan is te gaan vaccineren, ging 1 op de 6 handen de lucht in. LTO verwacht dat deze of volgende week een vaccin tegen blauwtong beschikbaar komt.

Wie wil vaccineren, kan zich melden bij de dierenarts. Via deze weg krijgen de farmaceuten te horen hoeveel vaccin er nodig is. Tot op heden zijn in Nederland nagenoeg geen vaccins beschikbaar.

Laatste reacties

  • Gradje 1966

    Gewoon in en export verbieden met landen waar dit virus is

  • Zolang naar NL geëxporteerde dieren tijdig tweemaal zijn geënt is er niets aan de hand

  • Krakehoeve

    Eind van de week nog een Europees koeienfeest in het besmette gedeelte van België. Spanend wie er met de prijzen naar huis komt.....

Of registreer je om te kunnen reageren.