Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Beter Leven is voor Ruesink goed te rekenen

Melkveehoudster Suzanne Ruesink uit Aalten is een van de eerste deelnemers aan Beter Leven zuivelketen met 1 ster. Aan enkele eisen moest ze even wennen, maar nu is ze helemaal om.

Melkveehoudster Suzanne Ruesink kon zelf niet aanwezig zijn bij de eerste bijeenkomst voor de opzet van een Beter Leven-keten met 1 ster voor de melkveehouderij. “Maar mijn moeder, die was geweest, kwam zo enthousiast terug, dat we besloten mee te doen”, zegt Reusink.

Lees verder onder de tweet.

Aanpassingen bedrijf

Dat meedoen in de keten vergde in eerste instantie nog wel veel overleg en ook de nodige aanpassingen in het bedrijf. Ruesink: “Je merkt heel duidelijk dat de Dierenbescherming, die eigenaar is van het Beter Leven-keurmerk, denkt vanuit het dier, terwijl wij melkveehouders denken vanuit gemak. Het was op veel punten dus best wel even schakelen, en ook samen kijken wat haalbaar is.”

Reusink vervolgt: “Neem het punt van de huisvesting van jonge kalveren. Wij hadden eenlingboxen, terwijl de Dierenbescherming toe wilde naar groepshokken. Daar keek ik eerst heel vreemd tegenaan, want er waren naar mijn idee zo veel redenen om de jonge kalveren apart te zetten. Toch heb ik de boxen eruit gesloopt en groepshokken gemaakt. Nu ik zie hoe het is, zie ik dat het zo beter is.”

Jonge kalveren mogen de eerste 2 weken nog in een box en kalveren die worden verkocht, mogen dat tot 28 dagen. De kalveren voor de eigen opfok moeten in groepen worden gehouden, uiteindelijk tot 4 maanden.

Is er ook een getal voor kalversterfte?

“Nee, maar er zijn wel voorschriften over het voeren en aanhouden van de kalveren.”

Zijn er zo nog meer opvallende eisen?

“Voor het vee zijn er sowieso meer regels voor dierenwelzijn en comfort. Er moesten ook veel regels worden gemaakt voor maten van bijvoorbeeld ligplekken. Anders dan in de intensieve veehouderij zijn er in de melkveehouderij nauwelijks regels voor maatvoeringen.”

Lees verder onder de foto.

Een van de opvallendste aanpassingen was voor melkveehoudster Suzanne Ruesink het vervangen van de eenlingboxen voor de kalveren door groepshokken. - Foto: Hans Prinsen
Een van de opvallendste aanpassingen was voor melkveehoudster Suzanne Ruesink het vervangen van de eenlingboxen voor de kalveren door groepshokken. - Foto: Hans Prinsen

Er zijn ook strengere regels voor gebruik van meststoffen, bestrijdingsmiddelen en dergelijke?

“Ja, is is onder meer een glyfosaatverbod en op het gedeelte kruidenrijke grasland mag per jaar maximaal 20 ton organische mest, maar die eisen zijn voor ons niet echt een probleem.Wij hebben geen heel intensieve bedrijfsvoering met een hoge melkproductie per hectare.”

Er moet natuurlijk wel een redelijke vergoeding tegenover staan, wil je ook nog rendabel kunnen boeren?

“Wij hebben het doorgerekend. Wij ontvangen 6 cent per kilo melk extra. Dat is inclusief een vergoeding voor weidegang. Met deze plus is ook rekening gehouden met het feit dat je het bedrijf moet aanpassen. Een deel van de onomkeerbare kosten worden vergoed, en een deel van de variabele kosten.”

Dat moet dan wel voor de lange termijn zijn, toch?

“Het Beter Leven-traject is voor de lange termijn. Dat is ook de ervaring in de vleesketen. De koeien zijn overigens ook Beter Leven als ze naar de slacht gaan.”

Wat gaf uiteindelijk de doorslag om in te stappen?

“Het feit dat het al dicht bij onze bedrijfsvoering ligt, èn dat je eindelijk een keer weet waar je melk heen gaat. Dat je daarmee ook trots kunt zijn op wat je maakt. Bijzonder is ook dat je de hele keten bij elkaar ziet. Ik had hiervoor nog nooit iemand van Jumbo gezien. Het geeft het geval van alles samen doen.”

Laatste reacties

  • koestal

    Ook al kruidenrijk grasland ? moet tegenwoordig ook.

  • rverheij

    6ct extra , dat is wat anders dan 1ct voor planetproof.
    In de winkel kost de melk 11ct meer, logisch toch, 6ct naar de boer die zn bedrijfsvoeering moet omgooien en 5ct voor de stempel op t pak.
    Ik weet wel wie daar t gelukkigst van word

Of registreer je om te kunnen reageren.