Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Begin eerste snede zit aan de bult

Het paasweekeinde is door flink wat melkveebedrijven benut om (een deel van) de eerste snede binnen te halen. Het gras is van prima kwaliteit, maar zal niet veel structuur bieden.

De kop van het grasoogstseizoen is er af. Hoewel een enkele veehouder hier en daar al eerder een stukje gemaaid heeft, heeft een flink deel van de melkveehouders in Nederland de warme en volop zonnige dagen vlak voor en tijdens het Paasweekeinde benut om de eerste snede binnen te halen.

Kwaliteit van voer

De kwaliteit van het voer is prima, al is het waarschijnlijk niet geschikt om als enig voer te dienen. In de week van 8 tot 12 april bevatte het verse gras gemiddeld nog 250 gram ruw eiwit en 125 gram suiker. Met zon te over in de week daarna zal het suikergehalte van het gemaaide gras ook nog hoog zijn en ook de ruweiwitgehalten zullen nog aan de hoge kant zijn. Daarnaast mist het structuur. Een wat grove tweede snede over dit voer gekuild kan een perfecte mix opleveren.

Groei droge stof

De opbrengst was nog lang niet overal even hoog. De eerste weken van april waren te koud om een flinke groei per dag te realiseren. Ook de droogte heeft daar invloed op gehad. Tekort aan water beperkt ook de potentiële groei. Bij hogere temperaturen en voldoende vochtaanbod kan de groei wel oplopen tot 150 tot maximaal 200 kilo droge stof per dag. Dat is echter niet gebeurd. Verschillende monitoringsprogramma’s melden een groei van 50 tot 75 kilo droge stof per dag in de periode half maart tot half april. Waarschijnlijk komen veel hectares daardoor niet veel verder dan zo’n drie ton droge stof aan opbrengst.

De vroege start van het maaiseizoen leent zich ook prima om groeitrappen te creëren voor die bedrijven die hun vee weidegang bieden. En dat is toch altijd nog het overgrote deel, en een groeiend deel, van de melkveehouderij.

Behoefte aan water

Om de start van het groeiseizoen succesvol te maken is er nu wel dringend behoefte aan water. De uitgereden mest moet inregenen en ook voor het goed oplossen en beschikbaar maken van kunstmest is vocht nodig. Niet in de laatste plaats heeft de plant vocht nodig om weer goed te kunnen uitstoelen en te groeien. De vooruitzichten voor deze en aankomende week lijken, in het kader van neerslag, vooralsnog gunstig. Ook in de rest van het jaar zal er regelmatig een bui nodig zijn. Dat is natuurlijk altijd zo, maar na het droge jaar 2018 zijn de grondwaterstanden op veel plaatsen een stuk lager dan normaal. Dat betekent dat het moment van verdroging sneller in de buurt komt omdat de aanvoer van water letterlijk sneller zal opdrogen. De planten zijn dan afhankelijk van het vochtbergend vermogen van de grond en de beschikbare hoeveelheid water die als hangwater in het bodemprofiel is gebonden.

Laatste reacties

 • Fan van de Landbouw

  Ik lees in artikel o.a. het volgende: “De kwaliteit van het voer is prima, al is het waarschijnlijk niet geschikt om als enig voer te dienen.”
  Maar waartoe kan het anders dienen??

 • tinusje

  de vem is overschat van april gras wat bemest is voor 4 ton ds en krap 3 oogsten....Snap niet dat dit bladrijke gras nu al gemaaid is door veel boeren....tot half mei wachten is niks mis mee...

 • Trot

  koe is een herkauwer toch

 • Mfb

  Beter nog even wachten met maaien. Groei zit er nu nog een beetje in en met weer een droge zomer in het vooruitzicht kan de eerste snede maar beter mooi wat droge stof bevatten. Dan maar wat minder ruw eiwit. Dat kun je later wel weer compenseren met de herfstkuilen.

 • kleine boer

  Ouder gras makkelijker te compenseren dan jong spul maar goed elke grondsoort en ligging rantsoen is anders maar wat ik hier regio noord limburg zag liggen was bar weinig af/op brengst per ha.

 • deB.

  Het is een bepaalde categorie boeren, die spinazie maaien, onder het mom van, kijk mij nou eens.
  Dan zie je het bij elkaar harken, en dan is de opbrengst om te huilen. Zwadjes, kleiner dan bij de 2e snede.
  Kwaliteit op papier.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.