Rundveehouderij

Achtergrond

Aantal verwerkers in rosékalfsvlees blijft klein

Het aantal spelers in de verwerking van rosékalfsvlees blijft klein. VanDrie Group en Pali Group verwerken 70% en overige bedrijven 30%. De marges in de hele keten staan onder druk.

Het aantal spelers in verwerking van rosékalfsvlees is vrij constant en op een hand te tellen. De laatste jaren zijn er geen nieuwe toetreders op deze markt en ook zijn er weinig stoppers, buiten DCA International. Dat bedrijf is per 1 maart 2019 gestopt met de verwerking van rosékalfsvlees. De reden hiervan blijft onduidelijk. Jan en Wilfred Simmelink, voormalig eigenaren van DCA International, willen hierover geen mededelingen doen, blijkt bij navraag.

Sluiting KSA in Aalten

In 2012 sloot VanDrie Group haar kalverslachterij KSA in Aalten vanwege krappe marges. “De marges in de rosékalverhouderij staan al langere tijd onder druk”, zegt Marijke Everts, director corporate affairs van VanDrie Group. “De kalfsvleesproductie groeit, maar de afzet is taai. Een belangrijk aandachtspunt, verdere groei zal de rendementen geen goed doen.”

Martijn Paridaans, directeur van Pali Group, ziet ook de marges in de hele keten onder druk staan. “Oorzaken zijn mestwet- en regelgeving, een disbalans tussen vraag en aanbod en een hogere kostprijs van nuka’s en voer”, zegt Paridaans. “Hier moeten we weer de balans in gaan vinden, zodat de marges weer op niveau komen.”

Spanje en Portugal

Volgens Marcel Pet, inkoper van Chris Hogeslag FoodGroup, kunnen stijgende zelfvoorzieningsgraden voor kalfsvlees in andere landen ook bijdragen aan een moeizame afzet. “Dat is bijvoorbeeld in Spanje en Portugal het geval”, aldus Pet. Volgens Everts bevindt de afzet van jongrosékalfsvlees zich grotendeels in dezelfde categorie als blank kalfsvlees. “Het gros gaat naar foodservice/horeca, retail en slagerijen in met name Frankrijk en Duitsland. Oudrosékalfsvlees gaat naar dezelfde landen, maar ook naar Italië, Portugal en Griekenland.”

Hans Roerink en Wim van Roekel, eigenaren van Veal Fine Group, zien naast krappe marges wel een toegenomen kwaliteit van rosékalveren. “Professionalisering van kalverhouderijen leidt tot een constante kalfsvleeskwaliteit, die aan de wensen en eisen van de kritische consument voldoet. Wij zijn daarom positief over de toekomst.”

Top 3 roséverwerkers

Nederland slacht jaarlijks 1,5 miljoen kalveren (220.000 ton kalfsvlees), waarvan 980.000 blanke kalveren en 520.000 rosés. Van alle geslachte rosékalveren is krap driekwart jong rosé. De 2 grootste spelers in de rosékalfsvleesmarkt zijn VanDrie Group en Pali Group. Zij verwerken gezamenlijk naar schatting 70% van de Nederlandse rosékalveren (elk circa 3.500 slachtingen per week). VanDrie Group heeft in Nederland 3 kalverslachterijen: T. Boer & zn in Nieuwerkerk aan den IJssel en Ekro en ESA in Apeldoorn. “Vooral ESA is gespecialiseerd in de slacht van rosés”, zegt Everts. De Pali Group is in 1959 opgericht en slacht de rosékalveren in haar slachterij Vitelco in Den Bosch.

De derde plaats is voor Veal Fine Group in Enschede, die elke week gemiddeld 1.750 rosés beschikbaar heeft. Daarvan slacht en verwerkt ze zelf 1.000 dieren. De overige 750 kalveren gaan naar VanDrie of weg voor export. Roerink begon in 1985 in Twekkelo met het verwerken van kalfspistolas. Van Roekel is sinds de jaren negentig betrokken bij de ontwikkeling van de rosékalverhouderij. Veal Fine is een van de grondleggers van rosé kalfsvlees en heeft veel specialistische kennis van de rosésector. “Wij zijn een rosé-integratie ‘pur sang’ en hebben alleen belangen in de rosékalverhouderij”, zegt Roerink. In 2008 breidde Veal Fine verder uit in de kalfsvleesverwerking met een nieuw pand in Enschede. In 2013 ontstond de Veal Fine-keten.

Overige spelers

Overige spelers in de rosékalfsvleesmarkt zijn Chris Hogeslag Foodgroup, Fuite Veal, Gosschalk, Vion en Van Rooij. Zij slachten en/of verwerken gezamenlijk ongeveer 20% van de rosékalveren in Nederland. Chris Hogeslag Foodgroup is een vleesverwerkend bedrijf in Borculo, gespecialiseerd in rosékalfsvlees. Het bedrijf is sinds 2005 actief in de verwerking van rosékalfsvlees. De rosékalveren worden bij runderslachterij Ameco in Apeldoorn geslacht; het gaat om circa 500 kalveren per week.

Fuite Veal, de kalverintegratie van Fuite, slachtte vanaf 2011 rosékalveren in haar eigen slachterij in Tubbergen. “We zijn in 2018 gestopt met het zelf slachten van rosékalveren”, zegt Anne-Dirk Fuite, mede-eigenaar van Fuite; hij wil overigens niet ingaan op de redenen hiervoor. Sindsdien is Fuite alleen nog actief in de verwerking van kalfsvlees in haar eigen uitbeenderij in Almere. “De kalveren van onze klanten worden geslacht in de ESA-slachterij van VanDrie Group. Het gaat om 550 slachtingen van rosékalveren per week.”

Door een lager aanbod van slachtkoeien wordt ook een klein deel van de rosékalveren geslacht in runderslachterijen. Zoals bijvoorbeeld bij Gosschalk in Epe, Vion in Leeuwarden, maar ook bij Van Rooi Meat in Someren.

‘Logistieke planning van Veal Fine werkt goed’

Vof Morren-Nijsse houdt sinds 2006 rosékalveren. Sinds het begin doet het bedrijf zaken met Veal Fine Group en dat bevalt goed.

Bertus (51) en Miranda Morren (44) houden Frisian Holstein-rosékalveren en leveren jongrosés aan Veal Fine in Enschede. - Foto: Koos Groenewold
Bertus (51) en Miranda Morren (44) houden Frisian Holstein-rosékalveren en leveren jongrosés aan Veal Fine in Enschede. - Foto: Koos Groenewold

Sinds 12 jaar houdt vleeskalverhouder Bertus Morren in Harskamp samen met zijn vrouw Miranda 900 rosékalveren. “Daarvoor hadden we een klein melkveebedrijf en werkte ik in de bedrijfsverzorging”, vertelt Morren. “Ons bedrijf ligt in een landbouwontwikkelingsgebied. De melkveetak was te klein en daarom zijn we gaan specialiseren in de rosékalverhouderij.” In 2006 zijn drie stallen gebouwd, elk voor 300 kalveren. “In de beginjaren leverden we nog oudrosés, maar nu produceren we al jaren jongrosés.” Eerst werkte de vof nog op voergeld, nu produceert het bedrijf kalfsvlees voor eigen rekening.

Morren draait elk jaar zo’n 4,5 rondes en levert circa 1.350 jongrosés af. Hij streeft met goed management naar 180 kilo geslacht gewicht per kalf van 8 maanden oud. “We werken intensief samen met onze voeradviseurs en de dierenarts komt elke week voor bedrijfsbegeleiding, met name van opfokkalveren.”

Veal Fine

Via zijn voeradviseur kwam Morren in contact met Veal Fine (toen nog BKC). De vof levert vanaf het begin haar kalveren af aan dit bedrijf. Stierkalveren van Nederlandse melkveebedrijven worden in opvangcentrales geselecteerd op gewicht, soort, ras en leeftijd. “Wij ontvangen overwegend zwartbonte nuka’s, bij voorkeur van meer dan 50 kilo,” zegt Morren, die het vak van jongrosés mesten inmiddels wel onder de knie heeft. Hij vindt de logistieke planning van Veal Fine goed georganiseerd: “We leveren om de 11 weken een koppel van 300 rosés af en krijgen dezelfde week weer 300 nuka’s aangeleverd voor een volgende ronde.”

Morren heeft nooit overwogen van afnemer voor zijn kalveren te veranderen: “We werken al jaren met dezelfde mensen, die afspraken netjes nakomen; dat werkt plezierig. Het voldoen aan de Beter Leven Keurmerk-eisen, 1 ster, levert extra marge op. De mestafzet is een grote kostenpost voor ons. Het is voor de rendementen in de kalverhouderij belangrijk dat daarvoor oplossingen komen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.