Rundveehouderij

Achtergrond 37 reacties

Zuivelmarkt EU kampt met groeiende melkaanvoer

De EU-zuivelmarkt kampt met een oplopende melkaanvoer, terwijl de afzet van zuivelproducten niet groeit.

De kaasmarkt aarzelt, de melkpoederprijzen doen hetzelfde en de markt voor melkvet is structureel gezien niet heel goed.

De redding voor de Europese zuivelmarkt lijkt dus te moeten komen van de export. Daar lijken mogelijkheden te zitten, met een zwakker aanbod vanuit het zuidelijk halfrond en markten die lastiger toegankelijk zijn voor Amerikaanse zuivel.

Export melkpoeder floreert

Voorlopig is het vooral de melkpoederexport die floreert in Europa. De prijzen zijn echter nog niet heel hoog. De spotnotering voor magere melkpoeder blijft rond de € 1.950 per ton zweven. De spotprijs voor mageremelkconcentraat en ook voor rauwe melk staat onder druk. Weinig bedrijven hebben ruimte om concentraten te drogen.

Dat werkt ook door in de prijs van rauwe melk. De markt voor boerderijmelk heeft daarbij te maken met een groeiende aanvoer. Volgens kenners is aanvoer in de EU nu 1 tot 1,5% hoger dan vorig jaar rond deze tijd.

Boter verkocht voor € 3,70 per kilo

De roomprijs trok deze week weer iets aan, maar dat moet niet worden uitgelegd als marktherstel, zo valt te horen. Nog steeds wordt heel veel boter opgeslagen, terwijl de retailconsumptie opieuw daalt. BIj handelsplatform DAO.EU werd vorige week zelfs boter verkocht voor € 3,70 per kilo. De gangbare prijs ligt echter rond de € 4,00, terwijl room weggaat voor € 4,30 tot € 4,50 per kilo.

Kaas heeft nog altijd de beste verwaarding, al brengt foliekaas krap aan € 2,95 per kilo op. Natuurkaas zit er ongeveer een kwartje boven.

Prognose: prijsdruk op bijna alle basiszuivel.

Laatste reacties

 • deB.


  Super man! Steeds meer en meer oplopende kosten en regelgeving, en het buitenland melkt onze prijzen kapot, en wij mogen niet meer!

  Nogmaals het is de doodlopende weg, en voor opvolgers al helemaal niet meer te behappen..

 • johan.vandegraaf

  de.B vertel ff je echte naam, pessimisten gaan snel naar de kelder,gewoon doormelken komt best goed !!

 • Jehao

  In Duitsland heeft men een andere prognose, namelijk dat er sprake is van een teruglopende melkproduktie. [ bron: Topagrar]

 • groot boerdam

  johan.vandegraaf,
  deB,heeft wel gelijk,wat jij zegt gewoon doormelken tot je omvalt?
  Melkfabrieken en retail weten wel die boeren melken wel door!

 • deB.


  Je mag als boer niet met beide benen op de grond staan, aldus collega's. Het is de realiteit meneer, jij wordt zelf dubbel en dwars uitgemolken, en maar lekker doormelken zeg je dan.
  Wat een naiviteit onder die boeren!
  En dik doen met andermans geld, alles bij elkaar leasen, grond bij investeringsmij. en maar doormelken, nee jij komt er wel!

 • kleine boer

  deB. je hebt met melken nu ook rechten verdient verkoop die en stop ermee de koper wil ze graag en geniet nog van zijn koop anders kocht hij ze niet.

 • gerben5

  De b.Negatieve zever stop er dan gewoon mee. Dr is niemand die zegt dat je moet melken.

 • xw

  de b., je moet dingen zeggen die ze leuken vinden joh. Dan maak je vrienden.
  Spiegel voorhouden hebben ze hekel aan.

 • Nieuw.

  Dit is vrij ondernemerschap, als je het leuk vind en je houd er geld aan over , lekker doormelken. Pessimisten of boeren met groeiambities snel stoppen in Nederland en elders beginnen. Voor een melkprijs van 25 eurocent moet je het kunnen doen in de EU

 • xw

  Raar uitgangspunt.
  "Een melkprijs waar je het voor kunt doen" !!
  Je blijft je verbazen.
  Het blijft toch apart volk.

 • kleine boer

  Xw de eerste regels van g .camps lees je liever niet zeker....

 • deB.

  Heel apart volk, wat een niveau, voor 25 cent moet je het kunnen doen, hou toch op zeker in kosten overladen landje. Wat een instelling

 • Attie

  G Camps heeft het begrepen, alleen moet je dat hier nooit hardop zeggen..., luister ook liever naar deB...

 • Attie

 • xw

  Als ondernemer moet je een zo hoog mogelijk rendement zien te halen uit je geinvesteerde vermogen. Dat gaat met € 25/100kg melk niet lukken.
  Da's arremoei. Ga iets anders bedenken met je centen (tenminste als ze van jezelf zijn en niet zijn geleend van de bank oid).
  Volgens mij weet Camps nog niet goed hoe de hazen lopen en zijn oprisping hierboven past bij mensen van 20-25 jaar die in hun jeugdige overmoed en onnozelheid nog denken de wereld te kunnen gaan veroveren, hetgeen niet gaat lukken (die garantie kan ik deze geven)
  Sommige boeren-"vrije ondernemers" ondernemen met als uitgangspunt:"bij welke melkprijs ga ik niet dood", of anders gezegd:"blijf ik nog in leven".
  Ach, als je maar kunt werken, dan ben je in ieder geval van de straat af.
  Ja, en dan is eigenlijk vertrek naar het buitenland ook een goede oplossing, want dan loop je hier in ieder geval niet in de weg

 • deB.

  Ach toe maar jongens, degene die 10 jaar geleden om het hardst roepen, ik kan het voor 25 centjes..... ik hoor ze nog galmen met die dikke praat!!@ welnu diegene zitten nu al achter de begonia's, en zijn geen melkveehouder meer! of hoogstens nog een jaar of wat. Geloof dat nu maar!!

  En maar investeren in oud ijzer int verleden, onder het mom van geen belasting blabla, heden ten dage alles leasen tja, wat een weelde @NOT. Hoe vindt je um...

 • kleine boer

  Xw/deB. tellen jullie ook even de p rechten mee als je stopt dat komt toch van het melken en niet van 10 jaar geleden stoppen met melken.... plezier in het werk is het halve werk en ja dat hebben wij nog steeds.

 • Alco

  xw en de B
  Bereken het verschil eens tussen een eigen bedrijf met een gehuurd.
  Als laatste ook nog eens werkt met alle hoog technische snufjes dan kun je zo tot een verschil komen van 15 cent kostprijs.

 • Attie

  Nee xw, die boeren ben je zomaar niet vanaf.., die dat kunnen zijn de echte lage kosten boeren. Die zelfs bij lage prijzen nog prima verdienen!

 • xw

  Is het allemaal een beetje herkenbaar? beste jongens?
  En voelt u zich enigszins aangesproken?
  Gezien uw reacties lijkt mij dat wel.
  Ach heel herkenbaar die boeren trots.
  -Dan spande de boer zichzelf voor den ploeg, maar de boer hij ploegde voort-
  Het is van alle tijden hoor.
  Wat geweest is, zal er zijn.
  Er is niets nieuws onder de zon.

 • deB.


  Boerentrots is en gaat er snel af, kijk op deze site, vandaag weer 2 gevallen die er mooi mee aan zijn!~

 • kleine boer

  Xw en wat is er mis mee?

 • Attie

  Ben geen fan van LTO, maar eerlijk is eerlijk ze hebben er wel voor gewaarschuwd dat het richting wereldmarkt prijs ging. Wat is er dan eigenlijk mis mee, dat je het bedrijf er klaar voor maakt...??

 • Nieuw.

  @ xw en deB. Het is heel normaal bij een bedrijfsvoering een breakeven scenario te berekenen. Wanneer je nog met een melkprijs van 25 cent nog wat kunt overhouden hoef je niet bang te zijn voor een EU melkoverschot. Dat deze prijzen voor Nederland niet haalbaar zijn is duidelijk. Grond 10x duurder, mestafzetkosten, energiekosten, arbeidkosten, waterschapskosten, dure stallen, dure arbeid etc. In Frankrijk of een ander EU land kun je wel met 25 cent uit.

 • Nieuw.

  Verder qua marktwerking, heb niet de illusie dat jij als boer je verkoopprijs van je melk bepaald. Supermarkten en industrie maken de prijzen en jij mag een grondstof leveren tegen hun prijs. Het enige wat je kunt doen is boerderijzuivel en directverkoop, dan mag je zelf je prijs bepalen.

 • Nieuw.

  Xv, "ondernemer moet je een zo hoog mogelijk rendement zien te halen uit je geinvesteerde vermogen. ". Jij weet volgens mij totaal niets van de (global) agro sector. Als boekhouder/belegger streef je hiernaar. Agro ondernemers weten dat het rendementen in de sector altijd lager zijn, risicos ook. Lange termijn investeringen ipv korte termijn toprendement. Verder moet je er plezier aan beleven voedsel te produceren middels biologische levende processen en je ook nog afhankelijk maken van weer & natuur. Eigenlijk zijn factoren als politiek en prijs dan nog het meest voorspelbaar.

 • koestal

  Aware gaat de melkprijs redden ,veel nieuwe leveranciers die kunnen rekenen op een goede prijs.

 • xw

  Veel stoere praat Camps. Veel geneuzel en allemaal veel geleerder voor doen dan men werkelijk is. Veel g.l.l wat ver van de praktijk af staat.
  Eh.... waar ging het hier ook al weer over? oh ja.. de oplopende melkaanvoer (vooral uit Polen) die problemen gaat veroorzaken. Dat zou voor ons hier wel eens een probleem kunnen gaan worden waar we op ons erf en aan de keukentafel mee geconfronteerd gaan worden. Daar heb je Wageningen niet voor nodig om dat onder ogen te zien. Het zou zomaar kunnen dat ons vooruitzicht op stijgende melkprijzen vanaf ongeveer april daarmee helemaal verdwijnt. Is er misschien iemand die, zonder stoerdoenerij, hier iets zinnigs over kan zeggen. Misschien dat we daar iets aan hebben.

 • Attie

  Nee niks zinnigs xw, alleen dat je er klaar voor moet zijn, net als voor een storm die over je heen raast..!!

 • kleine boer

  Xw bedoel je dat boeren het zo moeten doen als v&d Blokker Intertoys...

 • xw

  gekakel over een kostprijs van € 25/100kg melk in NL is vermoedelijk ontsproten in het brein van een 25- persoon waarvan het verstand nog niet tot volle wasdom is gekomen.
  Op Boerenbusiness hoor/lees ik van een in NL gemiddelde kritieke melkprijs van 36,50 en een verwachte gemiddelde uitbetaalde melkprijs komende jaren van 35,50.
  Als eenvoudige veehouder kan ik je garanderen dat kostprijsverlaging voor de gemiddelde NL veehouder met meer dan €10 een utopie is.
  Als er dan, zoals nu, uit een ander EU land overaanbod van melk op de markt komt waardoor de huidige spotprijs vorige week 31,50 noteerde kan daar volgens mij niemand vrolijk van worden.
  Dan kun je wel blaten van:stoppen of vertrekken, maar dat vind ik gewoon onvolwassen onzinnige kletspraat. Zelfs in Nieuw-Zeeland kunnen ze niet voor € 25 melk produceren.
  Er zitten ook gezinnen achter dit probleem, je kunt niet alles zwart/wit zakelijk bekijken!
  Iemand die het nog van de menselijke kant kan bekijken misschien nog een goeie suggestie????
  Stoere klets lees ik niet.

 • Attie

  Tja misschien toch maar eens vragen of Polen/Ierland ook mee wil doen met het melkverminderings plan van FC. Wie weet? Maar ja tis markt he, en melk vloeibaar...

 • deB.

  Zo is het xw!!!

  Dat gekletst van sommige op het medium komt je de nek uit, schijnheilige mooi weer praters, die daadwerkelijke feiten, ontwijken.

  Met het plaatje zoals je schetst, mbt de opbrengst, en kostprijzen...is het een aflopende zaak.
  Alle schijnconstructies die er op dit moment worden opgetuigd, aangaande asr en consorten (men moet is weten hoeveel grond eronder zit), plus nieuw ijzer leasen! Het hangt met paperclips aan elkaar, paar keer schudden en het is over.

  Over het geheel; uitzonderingen daargelaten

 • xw

  nou vooruit nog 1 keer dan.
  De b. Weet je dat als de maandelijks lease prijs niet op tijd wordt betaald, de leasemaatschappij de leasetrekker op afstand stil kan zetten?
  Als er bij jou in de buurt bij een megaboer opeens een trekker langdurig stilstaat midden op zijn ASR akkertje weet jij hoe laat het is.
  En als, zoals sommige intellectuelen hier beweren, de melkprijs voor een eurokwartje geleverd moet kunnen gaan worden, dan hoef je zelfs niet meer te schudden. Dan vallen ze als rijpe appeltjes zo uit de boom en kan Rabo/ABN Amro/Asr enz.enz. ze zo van de grond oprapen.
  Overigens, volgens Boerenbusiness gaat de komende jaren sowieso 30% stoppen, dus een slagveld wordt het toch.
  Je moet altijd positief blijven, want moed verloren al verloren.
  Maar volgens zijn er toch gegronde redenen om bezorgd te zijn, tenzij je voor een kwartje kunt melken zonder dood te gaan(=understatement)

 • Attie

  Kijk en dat is nou weer leuk, zo hoor je nog eens wat. Gr Randmeerkust.

 • koestal

  De helft van de melkveehouders is ouder dan 55 jaar ,en de helft daarvan heeft geen opvolger.

 • Attie

  Feestje dus voor de andere helft..

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.